Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Irská bramborová kapusta (Colcannon)

Hodnocení receptu je 5,0 (54×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

jahoda jahoda

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 60 min

60 min (60 min příprava)

Suroviny pro 3

3

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 154 kJ /
754 kcal
Bílkoviny14,34 g
Tuky38,92 g
Vláknina13,85 g
Cholesterol 115 mg
Sodík 142 mg
Sůl0,22 g
Sacharidy79,60 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nejdříve si uvaříme samostatně oloupané brambory a mrkev. Krok 2: Na pánvi podusíme jen do poloměkka pokrájenou kapustu (aby zůstala křupavá). Krok 3: Vše při vaření osolíme, po uvaření vše scedíme. Brambory i mrkev rozšťoucháme. Krok 4: Na lžíci másla osmahneme téměř dozlatova nakrájenou cibulku a zalijeme ji mlékem a smetanou a zahřejeme-musí být horká. Krok 5: Dokončení: smícháme brambory s mrkví a kapustou, dosolíme, opepříme nejlépe citrónovým pepřem. Krok 6: Teď už jen lehce vmícháme smetanu+mléko+cibulku a pažitku. Servírujeme jako teplou přílohu, kterou přelijeme rozehřátým máslem.

Zveřejněno 29. 11. 2011

Poznámka autorky jahoda

Jedná se o Irský tradiční pokrm „Colcannon“, který se připravuje buď s kapustou nebo zelím a má již v dnešní době více variant (např. zde je navíc mrkev).

Vznikla o něm dokonce národní píseň, která má 2 části (jedna o kapustě, druhá o zelí).

*Podle starých irských tradic, se na Halloween podával Colcannon s drobnými mincemi, které v něm byly ukryté.

Kdo minci objevil, věřil že mu přinese v příštím roce majetek.*

Colcannon se servíruje s vařenou šunkou nebo irskou slaninou a bohatě polité máslem.

Já jsem to pojala zdravěji, máslem jsem jen pokapala a podávala s kuřecími řízečky.

Jako samostatný pokrm s minimem másla je to zdravý a téměř dietní pokrm.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Irská bramborová kapusta (Colcannon)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lMgJ

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Irská bramborová kapusta (Colcannon)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lMgJ

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (30)

temi:
Temi, tyto jsou normálně vařené bez slupky (na šťouchané, nebo kaši jsou lepší bez slupky...).
Ve většině receptů na Colcannon na netu je bramb.kaše, ale mě se to vzhledově moc nelíbilo a myslím, že tam ty chutě tak nevyniknou, tak jsem jen pošťouchala..;-)

Mám jeden naivní dotaz - brambory vařené ve slupce nebo už oloupané? Protože každé pak mají trošku jinou chuť...

Moc pěkné a jistě dobré:-p+:yes::yes:ale taky bych pojala zdravěji - s masem:-D:-D

:-p:yes: lahoda:-K

Pajaska: jj, jak mám na obrázku, také nemám ráda rozvařenou.
Porovnávala jsem recepty na netu a ve většině případů se z brambor má ušlehat kaše a vše s tekutými surovinami řádně promíchat. To se mi ale nelíbilo, tak jsem to upravila podle sebe (aby to trochu křupalo:-*)
Stejně si každý přízpůsobí podle sebe.;-)
varilamysickakasicku: citronový, teď i pomerančový pepř je v dnešní době běžně k dostání v každém krámku s kořením. Jen to možná nevíš, tak si toho ani nevšimneš. Zkus prosondovat;-)
Díky všem za milé komentíky, jsem ráda, že se recept líbí:-K

Moc pěkný receptík.Jen bych se přimluvila a neudusila tu kapustu hodně do měkka,měla by zůstat ještě trošku pevná.Nebo ne ?Ani maso bych nemusela.:-p:-p :yes::yes:

:yes: vypadá to moc lákavě

jahoda: Kde kupuješ Jahůdko ten citronový pepř, poradíš mi?:-K

Tak tenhle recept se mi taky moc líbí, ani to maso bych k tomu nemusela mít.:yes::yes: +

Krása;-);-);-)

Dobrota to jistě bude:-p+18:yes:Už jen podle všech nádherných fotek:-*:-K:-K

jahoda: No.....my to snědli ještě před obědem, pořád jsme ochutnávali:-D Musela jsem pak rychle vařit brambory.:-))

Jahůdko - taková dobrotka, dělám bez mrkve, ráda zkusím s ní. :-p:yes: Irsko miluji :-*

Merylas: :-O:-), to se mi ještě nestalo:-8, taková rychlost.
Já včera vařila na dnešek, ale pořádně si to vychutnám až kolem 14.00, to se dostanu teprve k obědu.
Jsi mě předběhla:-//:-D:-K
Díky:-K

Jahůdko, ráno jsem nakoukla na Topky a hned jsem věděla, že Tvůj receptík musím vyzkoušet:-D Všechno potřebné jsem měla doma, takže opravdu moc a moc chválím:yes::yes::yes:, přidávám boďana:yes::yes::yes: a jedno foto:-8 A díky, určitě budu dělat častěji;-):yes::-K

Paráda :-p:-p:yes:

Paráda:-p:-)):yes:

Jahůdko, to vypadá dost dobře a jedle-někdy vyzkouším a je známo, že v Irsku dost dobře vaří. Dávám ti 14.bodík:yes:

:-p:yes:

ukládám a tisknu, vypadá velice:-p:yes::yes::yes:

moc se mi to líbí...a že to bude báječně chutnat, to vím už teď:-p:-p;-):yes:
zejména to druhé foto je přímo(s prominutím) k sežrání:-8:-D:yes::yes:

:-)moc líbí:yes::yes:

Už mám uloženo, to je krásný recept:yes::-p+11

Tak tohle vypadá na velkou dobrotu, určitě vyzkouším:-p:yes:

;-)pěkný recept:yes::yes:

To vypadá velmi lákavě...ukládám do oblíbených :yes:

Parádní recept,ukládám a tobě posílám bodíka:yes::yes::yes:

Krásný recept:yes::yes:+

Ukladám si, mám slabosť pre recepty tohoto druhu!:yes:

nadherny nadherny recept...skusam vsetko z ostrovov...vdaka jahodka:yes::yes::yes::yes:

Tématické fráze:
kapusta recepty, pokrmy z kapusty, recepty z kapusty, colcanon, irské narodní jídlo, kapusta s bramborem, pokrm z kapusty, kapusta recept, irská bramborová kaše, kapusta, irský národní pokrm, bramborová kaše s kapustou, irske pokrmy, irska tradicni jidla recepty, irská jídla, irské jídlo recepty, irsky colcanom, kapusta - recepty, nejlepsi pokrmy z kapusty, pokrmy z bramborové kaše

Suroviny:
brambory, kapusta, mrkev, cibulka jarní, mléko, šlehačka, máslo, sůl, pepř citronový, pažitka

Přidat fotografie receptu