Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Perníčky sv. Vojtěcha - upravené

Jedním z prvních druhů cukroví, které pečeme před Vánoci, jsou perníčky. Svojí medovou a kořeněnou vůní nám vždy provoní celý dům. Perníčky nemusí sloužit jen ke konzumaci, dá se z nich vyrobit i krásná a voňavá vánoční výzdoba.

Hodnocení receptu je 4,3 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Eliza Eliza

Snadný

Doba přípravy 38 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 8 min

38 min (30 min příprava + 8 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 plechy

4plechy

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie14 149 kJ /
3 382 kcal
Bílkoviny96,04 g
Tuky56,94 g
Vláknina16,25 g
Cholesterol 1,05 g
Sodík 454 mg
Sůl0,93 g
Sacharidy613,15 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: V míse utřeme vejce s cukrem, přidáme med, mléko, povolené sádlo, skořici a roztlučený hřebíček a nové koření. Vyšleháme hladkou hmotu. Krok 2: Na vál nasypeme prosátou mouku s kypřicím práškem do perníku a postupně přiléváme našlehanou vaječnou pěnu. Dobře promísíme, vál lehce pomoučíme a vytvoříme pevné těsto, které je vláčné a neláme se. Krok 3: Těsto vyválíme na asi 5 mm silnou placku, vykrájíme tvary, které přeneseme na plech s pečicím papírem a potřeme rozšlehaným vejcem. Krok 4: Pečeme při 170 °C 8 minut.

TIP: Kalendář vánočního pečení

Zveřejněno 4. 12. 2011

Poznámka autorky Eliza

Původní recept na tyto perníčky pochází ze stránek Chytrá žena a Vánoční sen. Mají se přidat pouze vaječné žloutky. Ovšem protože se při realizaci prostě nedařilo vytvořit těsto - bylo to suché jako strouhanka - přilila jsem oddělené bílky. Výsledek je velmi dobrý, perníčky jsou chutné a měkounké.

Pokud by někdo chtěl tmavé perníčky, přidá do těsta (do tekuté části) 2 lžíce kakaa.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Perníčky sv. Vojtěcha - upravené

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/K5ll

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Perníčky sv. Vojtěcha - upravené

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/K5ll

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (5)

A pak mi říkej, že nepečeš:-))máš je krásné:-p:yes:+5

Sice nevypadají jako klasické perníčky - to bych musela těsto obarvit kakaem a pro lesk potřít vajíčkem.;-) Ale jsou fakt chuťově skvělé, neříkala bych to, kdyby to tak nebylo. Těsto je možné použít i na menší kousky, i slepované marmeládou, polité čokoládou nebo marcipánem, ozdobené mandlí, oříškem nebo kouskem kandovaného ovoce... Já už to dělat nebudu, ale dovedu si to s úspěchem představit. Je překvapivě tvárné a dobré.

Za body moc děkuji, i když nemám jinou zásluhu, než vlastnoruční úpravu nerealizovatelného receptu, kolujícího bůhví proč po internetu...

:yes: moc se mi líbí!

Pajaja: Já vím... U prvního plechu jsem na to zapomněla :-8 - je vidět, že moc nepeču...:-8 A pak jsem se na to vybodla záměrně. Ovšem překvapila nás výborná chuť (a to já sladké teda nemusím), tak proto sem dávám. Původní recept zní "bez bílků", ale to se prostě nedalo spojit, tak jsem tam musela vzteky frknout i ty bílky.
Nevím, jestli perníčky neztvrdnou, ale po vychladnutí jsou báječné. Takto upravené těsto doporučuji k vyzkoušení. Dcera už ani nevečeřela, jak se jich přejedla, a návštěva (i když zaměstnaná navazováním mašliček), si také pochvalovala...:-):yes:

Eli, hezké! :-):yes: + Lesklé je to ale hezčí. . . Toho sobíka Bobíka jsem letos měla půjčeného od kolegyně a dělala jsem je na dětské vánoční trhy tady u nás.

Tématické fráze:
slepované perníčky, vánoční perníčky slepované, perníčky s kakaem, perníčky slepované, dají se slepovat perníčky?, vánoční perníčy slepované, testo na perníčky obarvene, perníčky měkké slepované, pohlreich perníčky recept, recept na původní perníčky, pečeme sobík, perníčky sobík, původní recept na perníčky, těsto na perníčky s kakaem a čokoládou, pernicek sobik, pernicky sv.vojtecha, marcipán na perníky původní recept, slepovane-pernicky, slepované medovníky, recept na původní vánoční perníčky

Suroviny:
mouka hladká, cukr moučkový, vejce, mléko, med, sádlo, prášek do perníku, koření hřebíček, koření nové koření, skořice mletá, vejce

Přidat fotografie receptu