Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Katalánský krém (Crema Catalana)

Hodnocení receptu je 4,8 (13×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Miquel Miquel

Středně náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie6 333 kJ /
1 514 kcal
Bílkoviny44,25 g
Tuky56,19 g
Vláknina0,03 g
Cholesterol 778 mg
Sodík 531 mg
Sůl1,37 g
Sacharidy207,70 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Z kůry citronu/pomeranče si škrabkou na brambory seřízneme několik delších proužků, pokud možno bez bílé dužiny. Krok 2: Odlijeme si cca 200 ml mléka. Krok 3: Zbytek mléka dáme vařit společně se skořicí a citronovou nebo pomerančovou kůrou. Krok 4: Metličkou si smícháme cukr, maizenu, žloutky a 200 ml mléka, mícháme dokud nemáme směs dobře promíchanou bez žmolků. Za stálého míchání nalejeme horké mléko na předcházející směs ze žloutků. Krok 5: Dáme opět vařit na mírný oheň a vařečkou mícháme dokud krém nezhoustne. Poté vyjmeme z krému skořici a kůru. Krok 6: Krém nalijeme do ohnivzdorných mističek a necháme vychladit. Krok 7: Před konzumací posypeme vršek krému cukrem a flambovací pistolí ho roztavíme na karamel.

TIP: Jak dlouho vydrží zbylé bílky v lednici?

Zveřejněno 31. 12. 2011

Poznámka autora Miquel

*30.7.2017 snížil jsem hmotnost cukru z původních 200 g.

*Bílá dužina která se nachází ihned pod kůrou by dodala krému nahořklou chuť.

*Udělají li se žmolky krém přelijeme přes jemný cedník nebo sítko.

Našlehaný katalánský krém, obdoba tradičního španělského dezertu, recept i fotopostup zde: http://sladkyaslanydulceysaladodomains.tumblr.com/...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Katalánský krém (Crema Catalana)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/XkEv

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Katalánský krém (Crema Catalana)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/XkEv

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (18)

mivhal: To co popisuješ ty je francouzský Crème brûlée nebo španělský Flan de huevo (vaječný pudink) s tekutým karamelem.
Za 1. Crema catalana se nepeče v troubě a za 2. vždy obsahuje kukuřičný škrob, ve výjmečných případech hladkou mouku.
http://es.wikipedia.org/wiki/Crema_catalana

No tak toto je uplne falosny recept.crema catalana sa robi vrure pri teplote 100 az 105 st vo godnom kupeli.a este jedna vec crema catalana je bez maizeny

Takže dneska jsem vyzkoušela :-p Je to opravdu jednoduché a velice rychlé. Za 15 minut jsem to měla v miskách. :yes: dala jsem jen 170g cukru a příště dám ještě malinko míň. Kdo nemá rád hodně sladké, tak doporučuji cukr ubrat. Jinak dezert výborný. Takže dávám bodík.

Tanicka: Když to všechno promícháš metličkou jak je uvedeno v receptu tak se ti nějaký ten bílek ztratí.

Ještě k těm žloutkům - když je odděluji, tak samozřejmě vždycky u žloutku nějaký ten bílek zůstane. Vadí to něčemu? Nechtěla bych v tom mléku mít vařené bílky.. :-((

buryna:Je to kukuřičný škrob,já ani jiný nekupuji,výrobky jsou pak jemnější ,než ze Solamylu(bramborový škrob) a chutnější..;-)

Jů to si dávám v mé oblíbené restauraci jako dezert :-p:-p Ale jsem natvrdlá a nevím, co je maizena. Teda vím, že jsem to slyšela, ale nějak to neumím zařadit :-D:-D

Právě o tu flambovací pistoli mi šlo, ale už jsem dočetla. Takže ukládám, to u nás půjde ;-):-p
Jen asi budu muset kvůli dia změnit cukr aspoň na fruktozu, ale to by snad nemuselo být na závadu ne?Každopádně zkusím:-p:yes:

Pajaska: Ano je to španělská obdoba francouzského krému brülé.

Je to obdoba KRÉMU BRÜLÉ.Tento je rychlejší a jednodušší a určo moc chutný ,s citrusovým nádechem.:-p:yes::yes:

Dělám to v kastrolu na přímém ohni.Ve vodní lázni to bude trvat delší dobu než to zhoustne;-)

Tak to je fajn a děláte to tedy normálně v hrnci nebo ve vodní lázni?

Konkrétně to míchání na sporáku netrvá o nic déle než když se dělá pudink z prášku:-)

A jak dlouho ta příprava asi trvá? Myslím, než směs zhoustne. Nerada něco míchám na sporáku hodinu :-)

:-p:yes: + 1bodík

Tématické fráze:
krem brule, flambovací pistole recepty, krém z maizeny, catalanský krem, španělský dezert, katalánský pudink, crem brule, recepty s flambovací pistoli, spanelsky flan, pudink katalánský, španělské dezerty recepty, recept dity p. na krém brulee, creme catalunia, krém brule recept, co je to maizena, krém brüle pistole, dita p creme brule, flambovací pistole - recepty, recept krem brule, flambovací pistole recept

Suroviny:
mléko plnotučné, žloutek, cukr, škrob kukuřičný, skořice, cukr

Přidat fotografie receptu