Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Lemiešky se sýrem - Lemieszki z serem

Hodnocení receptu je 5,0 (30×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

gmptop gmptop

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie11 134 kJ /
2 661 kcal
Bílkoviny103,00 g
Tuky83,00 g
Vláknina29,50 g
Cholesterol 185 mg
Sodík 3,37 g
Sůl8,25 g
Sacharidy360,80 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Brambory oloupeme, uvaříme, částečně scedíme (necháme na dně cca 1 cm vody). Krok 2: Vařené postrouháme na hrubých očkách. Vrátíme do kastrolu spolu s moukou a velmi opatrně prohříváme – stále mícháme – dokud se neztratí chuť syrové mouky. Krok 3: Uvařenou masu formujeme do malých polokoulí (uděláme kouličku a připleskneme na vál a máme polokouli). Krok 4: Posypeme strouhaným sýrem. Zapečeme v troubě na 180 cca 20 minut. Po upečení polijeme rozškvařenou slaninou. Krok 5: Kdo chce, aby mu slanina na lemieškach lépe držela, tak při vytvarování palcem udělá důlek. Jako když se dělají Slezské kluski.

Zveřejněno 4. 1. 2012

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Lemiešky se sýrem - Lemieszki z serem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/V06X

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Lemiešky se sýrem - Lemieszki z serem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/V06X

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (22)

Možná by šlo použít šťouchadlo, kdyby se mouka přidala před dovařením, jako u škubanků, jen by se brambory nerozšťouchaly na jemno, aby zůstaly pucíčky. Ale na velkých slzách to jde celkem rychle, ani nehet si neustrouhnu, tak vyzkouším originál.:-K

nic proti,ale z ingrediencí bych raději udělala klasický knedlíky plněný uzeným masem a na vrch dala smaženou cibulku.....co je to za nový zvyk do český i slovenský kuchyně cpát všude strouhaný sýr

hanka: Hanka, ak by mi niekto ponúkol klasické knedlíky plnené údeným a tieto lemiešky, tak lemiešky by jednoznačne vyhrali. Nielen preto, že šarišská kuchyňa má veľmi blízko k poľskej, ale už aj pre ten estetický zážitok na tanieri. :-K;-)

Zobrazit starší odpověď

Martin Klimas 28. 7. 2016 22:04
Nejhorší recept co znám !!!!!!:no::-//

Martin Klimas: Nejhloupější příspěvek co znám.

Moc díky za recept, už jenom podle přečtení je to bašta a hned udělám :yes:

Mňam - ukládám, až budou levnější brambory;-):-p

Dneska jsme měli k obědu:-pBylo to vynikající:yes:Udělala jsem k tomu ještě zelí;-)

Vynikajúce:yes: pridávam foto + 10. bod ;-)

:yes:to je takový škubánkový postup,že?:-D:-K
bych to notmálně šťuchadlem rozmělnila a jako u škubánků..:-S

vosje: to je těžká otázka. Maminka (byla z chalupy r. 1906) brambory vždycky šťouchala, nebo se tloukly tloukem. U tatínka( r. 1907, byl ze statku) se brambory strouhaly na struhadle, A ze zápisků maminčine tety ( panská kuchařka na Strakově akademii pro mladé šlechtice r.1878) jsem vyčetl, že brambory mlela na masovém mlýnku. Ale nikdá ho nemyla, na to tam byla posluhovačka - to je pravda :-8 Tak si vyber :-K

Zobrazit starší odpověď

Bravo Miloši, nádherné.;-):yes:

:-p+7:yes:

...vypadá to fakt bezvadně...určitě brzy vyzkouším...ale ještě by mně zajímalo, jak se dělají Slezské kluski????:-)

_________________________
I added cool smileys to this message... if you don't see them go to: s.exps.me

Tohle bude dobrota, kombinace brambor, sýra a slaninky je spolehlivá :-p

Tématické fráze:
maminčine recepty, polské kluski, škubánky se syrem, bramborový škubánkový knedlík

Suroviny:
brambory, mouka hrubá, sýr tvrdý, slanina, sůl

Přidat fotografie receptu