Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Maso s božskou omáčkou a "kluski"

Hodnocení receptu je 4,7 (31×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

pavelk pavelk

Snadný

Doba přípravy 120 min Doba přípravy: 120 min

120 min (120 min příprava)

Suroviny pro 4

4

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie6 069 kJ /
1 451 kcal
Bílkoviny133,68 g
Tuky24,56 g
Vláknina22,00 g
Cholesterol 459 mg
Sodík 419 mg
Sůl0,71 g
Sacharidy162,70 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: V tlakáči rozehřejeme Heru, vložíme na kousky nakrájené maso, posolíme, opepříme a přidáme papriku (na špičku nože) a opékáme ze všech stran do zlatova, poté maso podlejeme, vložíme nové koření a bobkové listy a dusíme v tlakovém hrnci. U hovězího je přibližná délka 40-45 minut, u vepřového 30 minut a u drůbežího 20 minut. Krok 2: Když je maso měkké, podlejeme cca 1/2 litrem vody, ve které jsou rozmíchány 3 PL pol. mouky, 2 PL Knorr-tmavé jíšky, povaříme, zjemníme asi jedním dl šlehačky, dochutíme solí a pepřem. Omáčka by neměla být příliš hustá, či řídká. Krok 3: Podává se s brambory, nejlépe šťouchanými, knedlíky, ale u nás se podává s kluski:
Ve slané vodě uvařené brambory přelisujeme, na vále z nich uděláme čtverec, který se rozdělí na 4 části, jedna z nich se oddělí, místo ní se přidá škrobová moučka a vejce, vrátí se odejmutá část a vypracuje se hladké těsto. Poté z těsta vytvarujeme váleček, který rozkrájíme na potřebnou velikost a zhotovíme ploché kluski, do kterých ve středu uděláme důlek a vložíme do převařené a osolené vody. Voda nesmí vřít, jen udržovat pod bodem varu. Když kluski vyplavou na povrch, vaříme ještě cca 10 minut.

Zveřejněno 7. 1. 2012

Poznámka autora pavelk

Název božská omáčka vymysleli vnuci, protože jim velmi chutná.

Chtěl bych vás obeznámit, jen tak pro zajímavost, že název kluski pochází z polštiny, a v češtině se název píše kluzky.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Maso s božskou omáčkou a "kluski"

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/P534

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Maso s božskou omáčkou a "kluski"

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/P534

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (56)

jakkuzzi: Na kluski sa varia olúpané zemiaky. :-K

Zdravím, brambory jsou uvařené ve slupce nebo oloupané?

Tonja: Himl, podívej se kdy byl recept vložen! Tento recept s "máslem" vyhrál soutěž Pochoutkový rok 2020. Jak se mění vlády, tak se mění i recepty. Mohl bych tady tento recept změnit, ale proč? Nepřibylo by rypáků hanit výtečný, božský, recept. :-//

Nadja: Možná tak autor receptu omáčku nazývá "božskou" nejen proto, že je výtečná, ale také proto, že k její přípravě použil Heru. Hera je totiž původně jméno řecké bohyně, a to dokonce bohyně nejvyšší, manželky samotného Dia, ochránkyně rodiny.

Koubkova: Omlouvám se za velmi pozdní odpověď, ale už určitě víte, že se klusky dají ohřát na pařáčku.

CHTELA BYCH SE ZEPTAT ZDA SE.DAJI UVAŘENÉ KLUSKY OHŘÁT .PTAM SE PROTOŽE JEZDIM DO POLSKA A TAM SE KLUSKY VAŘÍ K PŘÍMÉ SPOTŘEBĚ A NEOHRIVAJI JE:-?

Nechápu ty komentáře tady. Dnes uvařeno k obědu. Moc dobré. Místo hery jsem dala máslo a dala i cibuli, jinak vše dle receptu a povím vám, že to bylo moc a moc dobré. Rodina se pořád vyptávala ... přijde mi, že spousta takových "omáček" bývá na jedno brdo, ale tahle byla fakt moc chutná a zase úplně jiná. Děkuji autorovi receptu. A vzkazuji autorovi, ať si z těch komentářů nic nedělá. U nás si žádají, abych uvařila brzy znovu. :yes: A vy puritáni, papejte si svoje Bio a takové ty superpotraviny a nekomentujte raději recepty, které vás tak iritují ... uvidíte, že vám bude hned lépe ...Nikdo vás nenutí to vařit. :-8 Jo a příloha byly bramborové knedlíky.

Jišku umim udelat z kvalitnich surovin a memusum ten humus od kupovata Heru umim nahradit take kvalitnimi tuky :-)))

pavelk: Gramatické rozbory tu opravdu dělat nemusíme, ale vyjadřovat se jako Masa Bob snad taky ne. Když se někdo tváří jako Pan Dokonalý a přitom neumí napsat kloudnou větu, tak by si měl dobře rozmyslet, než začne veřejně vystupovat. 8-(

Zobrazit 4 starší odpovědi

:yes:jednoduchý a určitě chutný pokrm,a nejradši mám lidi,co nevyzkoušejí a strašně mentorují ..napsal svůj recept,tak nevidím důvod to hanět..taky jíšku i Heru nemusím..:-K:-K:-K
a nafoceno skvěle..:yes:

cathleen::-K

cathleen: taky tady máme " andělské " pokrmy;-):-)):-))

Pavle, šikovný fotorecept na kluski:-):yes:, název omáčky je "boží":-D (máme tu hodně dalších pokrmů s názvem začínajícím Výborná....Fantastická...Nejlepší....) - pozdravuj vnuky ;-)

Alka: myslím, že kdyby v názvu nebylo "... s božskou omáčkou", tak si nějaké Hery ani instantní jíšky nikdo ani nevšimne, tak jako v mnohých jiných receptech.
Tuky typu Hera, Zlatá Haná apod. jsou tu hlavně pro lidi, kteří máslo nesmějí třeba ze zdravotních důvodů.

Co se týče Hery, já s ní vařím taky. Třeba do kvasnicových knedlíčků je bezkonkurenční, lepší než máslo.

magdalenka:mrkni se sem na tenhle recept, tam je celkem vidět dobře velikost asi http://www.toprecepty.cz/recept/24674-jemne-bile-k...

Tématické fráze:
klusky, kluzki, klusky recept, nahrazka solamylu, maso s omáčkou, boňská omáčka, bramborové knedlíky kluzki, jíška z hery, recept klusky, recept maso s omáčkou, jíška do zásoby, kluzski prostřeno, jiska zlata haná, rozbor hovězího masa, zlatá haná jíška, brambory s omackou a maso, čím zahustit omáčku, knor omáčka na tmavá masa, kam pouzit heru tuk, kuřecí s božskou omáčkou

Suroviny:
maso, koření nové koření, bobkový list, sůl, paprika sušená sladká, mouka polohrubá, jíška tmavá instantní, šlehačka, tuk hera, brambory, vejce, solamyl, sůl

Přidat fotografie receptu