Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Opičí sádlo

Připravte se na výlet do kuchyně minulosti, kde každá pochoutka má svůj příběh a každé sousto je milovaným pamětníkem doby. I obyčejné sádlo se dá upravit do podoby mnoha chutí podle přidaného koření a česnek to vždy jistí!

Hodnocení receptu je 5,0 (43×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Snadný

Doba přípravy 7 min Doba přípravy: 5 min Doba tepelné úpravy: 2 min

7 min (5 min příprava + 2 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Sádlo rozehřejeme ve vyšším hrníčku (jako bychom na něm něco chtěli smažit), vsypneme kmín a vypneme. Krok 2: Po chvíli opatrně vmícháme rozetřený česnek podle chuti - pokud je sádlo rozehřáté hodně, po přidání česneku pění a má snahu utéct z hrníčku. Podle chuti osolíme a necháme vychladnout. Krok 3: Mažeme na čerstvý chlebík - chutná jako sádlo podpečínkové.

TIP: Jak vyškvařit sádlo a na co se hodí

Zveřejněno 9. 1. 2012

Poznámka autorky cathleen

Zase jeden recept - nerecept :-)

Kdysi nám to chystávala maminka...proč je sádlo opičí, opravdu nevím. Možná - že se "opičí" (napodobuje) sádlo podpečínkové? :-))

Zdroj: http://www.pekarnomanie.cz/

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Opičí sádlo

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/gQlG

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Opičí sádlo

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/gQlG

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (65)

Vyťahujem na svetlo tento skvelý recept. V chladnom období pravidelne vytápam sádlo a robím si podľa receptu "opičku". No a do ulice sa šíri vôňa do široka - do ďaleka. Je to dobrota preveliká, hlavne ak máme dobrý čerstvý chlieb.

cathleen: už mi kvasí chlieb v ošatke, večer to bude zas bašta...😀

Zobrazit starší odpověď

Cathleen: děkuji zaodpověď. Mám svoje domácí, tak vyrobím.

JanaH: tak ať chutná!;-)

Jestli se m někdo nakoukne: ty světlehnědé drobečky to je ten česnek? Babička taky kdysi něco takového dělala a česnek nám ještě naplátkovala na chleby. Úplně jsem na to zapoměla, a teď se mi teda sbíhají sliny.<3

cathleen: ja toto sádlo mám v chladničke skoro stále, ak neviem čo do úst a honí ma Mlsná, len čiahnem, namažem chlieb. Hovorím si, že trochu cholesterolu ma nezabije a vždy je to lepšie, ako sa cpať salámou a pod. :-D

Zobrazit 10 starších odpovědí

Teď jsem to dosnídala:-D. Ať žije dieta:-D. Výborné opravdu:yes::-!

Kacita a Sofinka: moc mě těší :-) zatím to chutnalo asi každému, kdo vyzkoušel:-8 A přitom je to tak obyčejné....

Náramná dobrota, taky občas dělám. Zkuste ještě přidat trochu majoránky.

Gabriela Krausová 7. 4. 2016 13:45
Táhne min na 81.rok. Při zmínce o opičím sádle jse ožila a jela po informacích. Když jsem byla malá holka, vím, že se opičí sádlo kupovalo u řezníka. Bylo to omastek chudých lidí. Byly to kusy sádla, které obsahovaly nějaké kousíčky čehosi. Netuším z čeho ten omastek byl,ale byl lev ný a to rozhodovalo. Hned si opičí sádlo podle Vašeho receptu vyrobím a a díky:yes::-KGabriela Krausová@seznam.cu

Gabriela Krausová: doufám, že chutnalo:-p

Tak opičí sádlo si pamatují z internátu v letech 1963-1966 to bylo v jídelně každý si mohl namazat kolik chtěl mi chutnalo domů bylo daleko až na Ostravsko na intru jsem byla na Šembachu (Meziboří u Litvínova)

Karolína 22. 3. 2016 14:58
Tyhle stránky moc nemám ráda,:-Svždy slintám jako pes a pak doma zbodnu cokoliv,cvičení-necvičení a tenhle receptík je zrovna jeden z těch,které chtě-nechtě budu muset vyskoušet. Takže vám pěkně dekuji a dávám mega-bodík,neb sádlo a podobné hříšnosti miluji,protože jsem na tom vyrostla. :-p

Nabízím ještě jinou variantu k vyzkoušení - do chladnoucího sádla (a míchat, aby přidané ingredience nepadly až ke dnu ale hezky se "vznášely") přidat trochu plnotučné hořčice, smaženou cibulku a rozetřený česnek.... k tomu dobrý chlebík a boule za ušima jsou jistota. :-)

magdalenka: na lokše s tímto sádlem bych se určitě pozvat nechala moc ráda:-D:yes:

DANUSKA: robím na teflónovej panvici,alebo na "rozptyľovači plynu" - je to taká kovová platňa na plynovom sporáku.

magdalenka:MILUJU LOKŠE,DĚLÁVALI JSME JE NA KAMNECH.TEĎ UŽ NENÍ KDE...

Piekla som lokše, potierali sme ich týmto sádlom. Dobrota neskutočná!

cathleen:no však jsem si to hned představila na čerstvém chlebíku;-):-D

A úžasně dobré je na čerstvém kváskovém chlebu :-8
magdalenka: věřím, u nás frčí taky, takže ho nedělávám moc často :-D

Tématické fráze:
česnek v sádle, opičí chléb, opičí chleba, sádlo pění, sádlo na chleba, opičí chleba recept, váha jednoho rohlíku, staré sádlo, při smažení pění sádlo, česnek se sádlem, česnek se solí a sadlem, na sádle, staré sádlo, proc peni sadlo, sádlo při škvaření pění, sádlo škvaření pění, opičí maso, cesnek v soli a sadle, chleba se sadlem, česnek v sadle recept

Suroviny:
sádlo, kmín drcený, česnek, sůl

Přidat fotografie receptu