Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí Moravanka od babičky

Spousta z nás si neumí představit bramborový salát bez Moravanky. Tuto sterilovanou zeleninu ve sladkokyselém nálevu snadno připravíte doma. Máte-li raději pikantní chuť, přidejte do každé sklenice feferonku.

Hodnocení receptu je 4,8 (16×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

zuzanarau zuzanarau

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 30 min

60 min (30 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

asi 8 větších sklenic

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie9 811 kJ /
2 345 kcal
Bílkoviny78,57 g
Tuky22,59 g
Vláknina173,30 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 14,69 g
Sůl36,08 g
Sacharidy388,37 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Celer, mrkev a kořen petržele očistíme, nakrájíme na kostičky, zalejeme vodou, aby byla zelenina ponořená a vaříme do poloměkka, asi 20 minut. Zeleninu scedíme a vývar ponecháme, 1 litr odložíme na nálev. Krok 2: Připravíme nálev. Do scezeného vývaru přidáme ocet, sůl, cukr, sacharin, bobkový list, promícháme a přivedeme k varu. Dále již nevaříme. Krok 3: Papriky a cibuli očistíme, nakrájíme také na kostičky, stejně tak i okurky, přidáme hrášek a spaříme zbylým vývarem. Veškerou zeleninu smícháme a necháme přes noc ustát. Krok 4: Druhý den plníme zeleninu do čistých sklenic, hrdlo otřeme utěrkou a zaléváme nálevem. Krok 5: Jakmile sklenice máme dobře uzavřené, vkládáme je do hrnce s vroucí vodou a takto je sterilizujeme na 90 °C asi 10 minut.

TIP: Top 7: Oblíbené recepty na čalamády

Zveřejněno 13. 1. 2012

Poznámka autorky zuzanarau

Jelikož není Moravanka vůbec ostrá, můžeme jí podávat jen tak k masu nebo ostatním pokrmům.

Bramborový salát s toutou Moravankou je skvělý.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí Moravanka od babičky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/J70J

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí Moravanka od babičky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/J70J

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (9)

Je to luxusní mňamina ❤️🍽️😋

Zuzanko - krásná barevná směska:yes::-D

sterilizace je něco úplně jiného,oprav prosím na sterilaci;-)

:-//:-// to tu mělo být v létě..co teď se zeleninou bez chuti a zápachu:-//:-?:-D:-D:-D:-D jinak mooc hezký receptík..takový hezky barevný..posílám boďana, můžu:-?;-):-D:-D:yes::-K

Já se dřív nanakládala moravanky hodně, dneska už tak moc né. Nedávám vůbec petržel ale dávám kousky květáku, cibulku vcelku a do každé skleničky feferonku. Moc dobrou moravanku tady má jahoda.Tento recept mě připadá na dobrou čalamádu, ale to je každého věc jakou si jí udělá.

Jana Remkova:jj určitě ja to dělám kvůli dětí takto, ale každý podle chuti.;-)

Je tam i ocet, pokud vidím. Mi se to moc líbí;-):yes: Feferonku bych přidala;-)

Možná spíš sterilovaná zelenina? Moravanka to moc nebude, není tam feferonka a cibule je nakrájená, v Moravance jsou celé cibulky a celé malé okurčičky?

Ale pokud vím, tak Moravanka je ostrá, je v ní feferonka. A tady není, takže?

Tématické fráze:
nakládaná zelenina moravanka, sterilovana zelenina moravanka, recept moravanka, bramborový salát z moravanky, čalamáda moravanka, zelenina moravanka, moravanka recept, nakládaná zelenina do bramborového salátu, moravanka, recept na moravanku, sterilovana moravanka, moravanka zelenina, moravanka čalamada, domaci zelenina do salatu, nakládaná moravanka, salat moravanka, moravanka salat, domácí sterilovaná zelenina, domácí nakládaná zelenina, sterilizovaná zelenina moravanka

Suroviny:
celer, mrkev, petržel, paprika čerstvá červená, cibule, okurky sterilované, hrášek mražený, vývar masový, ocet, sůl, cukr, sacharin, bobkový list

Přidat fotografie receptu