Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Musaka

Musaka je tradiční pokrm pocházející z Balkánu a Blízkého východu, který se stal oblíbeným po celém světě. Tento vrstvený zázrak kombinuje šťavnaté mleté maso, jemně opečené plátky lilku, brambor a rajčat.

Hodnocení receptu je 4,6 (7×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

jehuda

Náročný

Doba přípravy 165 min Doba přípravy: 45 min Doba tepelné úpravy: 120 min

165 min (45 min příprava + 120 min tepelná úprava)

Suroviny pro 6 porcí

6porcí

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie7 366 kJ /
1 760 kcal
Bílkoviny105,48 g
Tuky98,87 g
Vláknina17,96 g
Cholesterol 332 mg
Sodík 1,83 g
Sůl4,40 g
Sacharidy105,64 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Lilky nakrájíme na plátky 1,5 cm široké. Lehce posolíme, aby z nich vytekla tekutina. Ubrouskem setřeme kapky vody, obalíme v hladké mouce a osmažíme do zlatova. Brambory oloupeme, nakrájíme na stejně široké plátky, cuketu oloupeme a nakrájíme stejně. Krok 2: Rajčatová omáčka: Na cibuli si osmažíme mleté maso do hněda, přidáme kečup, znovu osmažíme a necháme vydusit do změknutí. Přidáme česnek a bylinky. Krok 3: Sýrová omáčka: Z másla a mouky si připravíme světlou jíšku a zalijeme mlékem, provaříme, přidáme smetanu, pepř a muškátový oříšek. Nakonec přidáme sýr. Krok 4: Poté skládáme střídavě na vymazaný pekáč lilky, rajčatovou omáčku, brambory, sýrovou omáčku, cuketu, rajčatovou omáčku, zase lilky a tak dále, až je zapékací mísa plná. Krok 5: Zakryjeme alobalem a pečeme na 180 °C asi 45 minut. Před koncem pečení můžeme odkrýt a opéct dozlatova.

TIP: Jak připravit bulharskou musaku - rady a tipy

Zveřejněno 15. 1. 2012

Poznámka autora jehuda

Je to vynikající řecká pochoutka.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Musaka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/7WEy

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Musaka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/7WEy

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (12)

Dnes jsem uvařila oběd dle tohoto receptu.Chuťově se musaka zdařila, všem moc chutnala.:-p Ale vzhledově jsem ji vůbec neměla tak jako je na foto.:-8. Docela mi chyběla gramáž zvláště u sýrové omáčky, česnek u raj.omáčky jsem taky nevěděla kolik a zda nakrájet nebo rozmačkat.Ale nakonec se dílo podařilo a to jsem ráda. Foto nedávám, musaka se mi spíše rozpadala než držela při sobě.Bodíka ale posílám:yes:

Jehudo, ráda bych tě přivítala k nám na Topky, ale NE s kopírovanými fotkami-nejen že se to nedělá a jde o autorská práva, ale Topkách máme zásadně vlastní fotografie, je pak jasné, že to kuchařinka vařila:-! Fotky prosím smazat:no:

Použití cizí fotografie porušuje autorská práva a odporuje pravidlům tohoto serveru. Smaž ji, jehudo :-//:no:.

Colombo65: no super:no::no: stejně, jako u jeho receptu Těsto na pizzu...:no:

Foto je součástí blogu:
http://vojtelu.blog.cz/;-)

Ani já jsem takové jídlo ještě nejedla, ani nedělala, ale vypadá nádherně a ode mne máš plus. Vítej na Topreceptech;-):-K:-K

Musaka je krásná:-p:yes:
Jedna Řekyně mi řekla, že v origínál musace musí být římský kmín;-)

Musaku jsme taky nikdy nejedla, ale na fotce to vypadá báječně:yes:

Miluju musaku a ty ji máš teda parádní:-p:yes:

tak já jsem musaku nikdy neochutnala:-//
ale toto je tak hezké a lákavě vypadající, že si recept ukládám k vyzkoušení;-):-):-K:yes::yes:

Musaku som kedysi robila veľmi často, ale posledné roky, a to už teda veľa rokov, nie...musím to oprášiť. Díky za pripomenutie ;-)

Někdy bych to chtěla vyzkoušet uvařit. Jednou jsem to jedla v restauraci a nebylo to špatné. Hezká fotka.:yes::-p

Tématické fráze:
musaka, musaka recept, pravá řecká musaka, recept na musaku, recept musaka, pravá řecká musaka recept, recept na řeckou musaku, musaka recepty, musaka s lilkem, recepty musaka, mousaka, musaka videorecept, mousaka recept, original musaka, mussaka, celerová musaka, musaca, musaku, top recepty musaka, recepty na musaku

Suroviny:
lilek, brambory, cuketa, rajče, maso mleté, cibule, kečup sladký, česnek, sůl, pepř černý, koření oregáno, bazalka čerstvá, tymián, mouka hladká, máslo, mléko, smetana, sýr eidam, ořech muškátový, pepř bílý mletý

Přidat fotografie receptu