Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí sojový jogurt II

Hodnocení receptu je 4,9 (11×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

petram petram

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Krok 1: Sojové mléko zahřejeme na 35-40 °C a smícháme se sojovým jogurtem. Na každých 100 ml mléka počítáme 1 plnou kávovou lžičku jogurtu. Směs přelijeme do skleniček a zavíčkujeme. Necháme na teplém místě dokud jogurt nezhoustne, trvá to přibližně 8 hodin. Hotový jogurt uskladníme v lednici a spotřebujeme do jednoho týdne. Krok 2: Zkoušela jsem použít sojová mléka Alpro, Provamel a Alnatura, jogurt se podařil ze všech. Jako zdroj jogurtové kultury jsem použila bílý jogurt Provamel, Alpro (k dostání je zatím asi pouze v zahraničí), Joya. Podobně lze „množit“ i kysané sojové nápoje, např. Sojkyšku. Krok 3: Použitím vanilkového nebo čokoládového sojového mléka lze připravit výborný ochucený jogurt. Případně lze hotový jogurt dochutit kakaem (pozor na obsah mléka), džemem, medem nebo ovocem. Krok 4: Pro „zrání“ jogurtu je vhodné jakékoli teplé místo. V zimě ho dávám na kamna, v létě za okno (v tom případě je třeba ho zabalit, aby k němu nešlo světlo). Také je možné ho nechat zabalený pod peřinou. Trochu sofistikovanější metodou je použití jogurtovače, není však nutný, opravdu stačí jen nějaké teplé místo. Krok 5: Aktualizace květen 2013:

Poslední dobou se mi nedaří připravit hustý jogurt. Podle ohlasů návštěvníků mých www stránek nejsem sama. Pustila jsem se proto do pátrání, jak jogurtu pomoci, aby víc "zjogurtovatěl". Výrobci si pomáhají nejrůznějšími zahušťovadly, nám asi nezbyde, než si z nich vzít příklad. Zkoušela jsem zahuštění želatinou, které se osvědčilo (postup viz níže). Kromě toho by šlo pravděpodobně použít i bezlepkový škrob, např. kukuřičný nebo tapiokový, to jsem ale ještě netestovala. Krok 6: Kromě problémů s hustotou se mě často čtenáři ptají na možnost použití jiného rostlinného mléka než sojového. Zde mám bohužel špatnou zprávu, zdá se, že sojové mléko je opravdu nejvhodnější a jogurty z ostatních "mlék" (rýžového, mandlového, ovesného - pouze pro ty, kterým nevadí lepek) nezhoustnou, pravděpodobně z důvodu nízkého obsahu bílkovin. Krok 7: Příprava sojového jogurtu s využítím ztužovače:



Na 1 litr mléka počítáme 125-150 g sojového jogurtu a 1 balení želatinového ztužovače za studena (od Dr Oetkera). Sojové mléko zahřejeme na 35-40 °C, vmícháme jogurt a ztužovač, nalijeme do skleniček a necháme na teplém místě nebo v jogurtovači zrát.

Zveřejněno 18. 1. 2012

Poznámka autorky petram

Na závěr malá kalkulace. Sojový jogurt Joya bílý stojí okolo 20 Kč (125 g), Sojade bílý 45 Kč (400 g), Sojade vanilkový dokonce 70 Kč (400 g). Oproti tomu 1 l sojového mléka Alnatura je za 37 Kč, Provamel 45 Kč a asi nejchutnější Alpro 50 Kč. Cena ochuceného sojového mléka (např. vanilka, čokoláda) se pohybuje mezi 40 a 60 Kč za 1 litr. I když se k ceně mléka připočte energie a vlastní práce, stále jogurt vychází téměř o polovinu levněji než kupovaný. Navíc víte, co obsahuje, že opravdu nepotkal laktózu, mléčné bílkoviny a žádnou chemii.

Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí sojový jogurt II

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/A9wP

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí sojový jogurt II

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/A9wP

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (17)

Nebylo by třeba jednoduší koupit fermentor? Tohle je na dýl, ne? Mě se zrovna líbí fermentor kuvings, tak o něm uvažuju, že by urychlil práci...

Jana:To by šlo, kupte si bezlaktózové mléko a připravte s jogurtovou kulturou, například www.zakvasky.cz

Jana: To bohužel nevím. Podle internetu by to mělo být možné, ale sama jsem to nikdy nezkoušela.

Dobrý den, nevíte zda by šlo udělat i z bezlaktozového mléka a jogurtu a množit si bezlaktozový jogurt doma?

Jana: To bohužel nevím, nikdy jsem to nezkoušela. Teoreticky ale asi ano.

Dobry den, myslite, ze by na vyrobu jogurtu slo pouzit i ryzove mleko nebo domaci makove mleko?

Lucka: Dobrý den, nejlépe se mi osvědčil bílý Sojade.

Dobrý den,
mohu se Vás tedy zeptat, jaký sojový jogurt použít z ČR, aby se domácí jogurt vydařil?

Zuzka: Jak píšu v komentářích, opravdu hodně záleží na kvalitě použitých surovin. Je pravda, že když jsem jogurt dělala naposledy, měla jsem Joya jogurt a obyčejné mléko z DM drogerie a jogurt byl hodně řídký, spíš jako jogurtový nápoj. Dříve se mi jogurt dařil i z obyčejnějších surovin, možná je to i tím, že v dnešní době výrobci řadu věcí hodně šidí.

Dobrý den, moc děkuji za recept. Chuťově super, ale ta konzistence je moc řídká. Suroviny jsem měla soya jogurt a sojové mléko s vápníkem alnatura z DM-ka. Postup jsem též dodržela. Nevíte v čem by mohla být chyba?

:-KVelké díky za recept:yes::yes:

:-p+7:yes:

:yes::yes:

:-)mňam! Sójový jogurt jsem kupovávala přes kamarádku, je velice dobrý:yes:

Majdula: Konzistence dost záleží na kvalitě použitého sojového mléka. Při pokusu jogurt "ošidit" tím nejlevnějším mlékem z Kauflandu byl dost řídký. Pokud se použije kvalitnější sojové mléko (Alpro, Provamel a Alnatura), jogurt je krásně hustý. Na druhé fotografii je vidět, že se nehne ani při naklonění kelímku.

můžu se zeptat na onzistenci jogurtu? Moc děkuji :-)

:yes::yes:

Tématické fráze:
domácí sojový jogurt, sojový jogurt, sojové jogurty, jogurt ze sojového mléka, domácí jogurt ze sojového mléka, domaci sojové mléko, alpro sojovy jogurt, sojovy jogurt recept, alpro jogurt, sójový jogurt domácí, joya jogurt, recept na sojovy jogurt, provamel jogurt, sojove mleko alnatura, sojový jogurt alpro, domácí jogurt pod peřinou, sojové jogurt, alpro sojové mléko, jogurt s živou kulturou, jak udelat sojovy jogurt

Suroviny:
mléko sojové, jogurt sojový, ztužovač želatinový

Přidat fotografie receptu