Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Indické placky Naan

Indické placky naan jsou výbornou přílohou k indickým výrazným jídlům a omáčkám. Vykynuté těsto rozválejte a pečte v troubě krátce při vyšší teplotě. Recept je hrnkový, takže nepotřebujete váhu.

Hodnocení receptu je 5,0 (31×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

happy.lenulka happy.lenulka

Snadný

Doba přípravy 45 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 5 min

45 min (40 min příprava + 5 min tepelná úprava)

Suroviny pro 3 kusy

3kusy

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie7 959 kJ /
1 902 kcal
Bílkoviny60,66 g
Tuky17,21 g
Vláknina16,50 g
Cholesterol 23 mg
Sodík 29 mg
Sůl0,02 g
Sacharidy367,91 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do misky nasypte droždí a cukr, zakápněte asi 2 lžícemi vlažné vody a nechte půl hodiny odpočívat. Krok 2: Poté smíchejte mouku s rozpuštěným máslem, solí, jogurtem, zbytkem vody a kváskem. Zpracujte těsto. Mělo by to jít jednoduše a nemělo by se lepit. Krok 3: Těsto nechte 2 hodiny v lednici odpočívat. Krok 4: Poté rozpalte troubu na 250 °C, z těsta vyválejte placky, dejte je na pečicí papír, placky propíchejte vidličkou a dejte péci. Krok 5: Placky u trouby hlídejte, upečené jsou velmi rychle, tak 3-5 minut. Krok 6: Po upečení je potřete máslem a přikryjte utěrkou. Jsou výborné jen tak, nebo jako příloha k indickým omáčkám.

TIP: Jak se pečou placky na různé způsoby

Zveřejněno 20. 1. 2012

Poznámka autorky happy.lenulka

Více na mém blogu: gurmankalenulka.blogspot.com

Zdroj: www.receptyzindie2.com/search/label/naan

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Indické placky Naan

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lMA5

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Indické placky Naan

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lMA5

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (31)

Stattix: Vy dáváte římský kmín, já doporučuji koriandr. S trochu česneku a s koriandrem jsou výtečné.

super.....

Děkuji za recept. Naan byl naprosto dokonalý <3

Placky jsem dělala a potírala přepuštěným máslem. Chutnaly jen tak...ale podávala jsem s butter chicken. :-K Foto přidáno..

Stattix: Udělala jsem to podle Vás, tedy nepekla v troubě, ale na rozpálené pánvi, poté ihned potřela rozpuštěným máslem s česnekem a byly luxusní! V životě se i takhle placky naan ještě nepovedly! Děkuju! :-)

To pečení v troubě to dost kazí. V troubě těsto nakyne a není to ono. Naan placky znám z indických restaurací a nikdy je neměli takhle tlusté a nikdy se jim nerozevíraly. Evidetně jsem docílil stejného výsledku jako je na fotkách. Když Indové nemají Tandori tak používají pánev Tava (železná nebo hliníková pánev) na plynovém sporáku. Jakmile se připeče z jedné strany, otočí ji nad plamen a mají hotovo. I bez plamene, jen tak nasucho z obou stran, to ale není špatné. Hlavní je vysoká teplota, která nedá šanci dalšímu kynutí. Teflon moc tím pádem nedoporučuju. Hrozně rychle odchází, protože se na sucho přepaluje. Teflonová pánev má taky malou emisivitu a hřeje prakticky jen na povrchu. Železná pánev sice taky pouští povrch, ale pánev se přesto nezničí a navíc dodá některým i nedostatkový stopový prvek :D. Nevím jak moc zdravý je teflon. Jinak placky je dobré rozválet na co nejtenčí co to skoro vůbec jde. Pro lepší chuť není špatné je posypat trochou římského kmína a před pečením na pánvi do ní mokrými prsty udělat prsty důlky. Tuk na pánev opravdu buď vůbec žádný nebo jen hodně malé minimum, jinak místo indických placek uděláte langoš. Potření máslem ghee na konci zajistí aby placky neztvrdly a byly vláčnější.

Výborný recept. Jen nevím, dvě placky se mi krásně nafoukly a dvě téměř vůbec, přitom jsem všechny dělala úplně stejně. Nicméně nafouklé i nenafouklé byly skvělé. Lituju, že jsem neudělala rovnou z dvojnásobné dávky:)

pavel : je to naan, jen není trojúhelníkový, jak často bývá, ale to nemusí být (poměry ingrediencí mohou být rodina od rodiny odlišné), ale je to naan. Rozdíly mezi indickými chleby: en.wikipedia.org/wiki/Indian_bread

todle nejsou placky naan

průzkumnice 5. 10. 2012 17:36
Je možné nahradit sušené droždí obyčejným :-?

receptík mě zaujal a už se na tom pracuje! Snad se povedou, Ghee je hotové a voní božsky. :-)

děkujeme za recept, pochutnali jsme si:-)
:yes:

Jaaj jasne, dik. ja koukam na vsechny plechovky Ghee co mame doma a ony jsou vsechny rostlinneho puvodu, proto me to matlo, koukam ze prava Ghee je maslo :D A ta nase egyptska samna, tady prekladana jako Ghee, je fakt chutove uplne jina nez maslo, vyborne se s tim pece a vari, proto me napadla Hera :-) Ale Ghee ta maslova,je tu spravne samna beladi, chapu ;-)

Reny2, ;-) ja len nemam rad "Velke" slova ako Prave. To je to iste ako ked dakdo napise prava Neapolska pizza a robi ju v trube pre nizkej teplote.Pravy Naan sa robi pri velmi vysokej teplote 400C v trube Tandori preto chuti uplne inac.
Happy.lenulka nemas to nahodou z tohto Indickeho blogu?Takze jednym slovkom ju aj spomenut :-K
http://www.receptyzindie2.com/search/label/naan

Janiczko: Herou určitě ghí nenahrazuj. Postačí máslo :-) Ono když je rozpustíš na mírném plameni a necháš je chvíli prohřívat, tak se ti skoro podaří napodobit ghí, i když samozřejmě jeho příprava je o něco složitější. :-) ale taky to není žádná věda...

Ghí je vlastně přepuštěné máslo.
Přidávám odkaz na přípravu http://www.cuketka.cz/?p=794.

Ubrat jogurt a je z toho arabsky eish :-D Ghee je dost unikatni chutove i konzistenci, tezko nahrazovat necim jinym :-/ mozna spis Herou? :yes:

soupla jsem si do oblibenych a doufam,ze brzy na to dojde rada...;-) Ja rada zkousim nove chute,zvlast pokud voni exotikou...pro Nonyu bych vzkazala jen tolik,ze pokud jakekoliv jidlo nedela rodily mistni kuchar,neni to nikdy original... at je to pravy madarsky perkelt,ktery si doma uvarime,nikdy jej nedochutime jako rodily madar...nebo japonske sushi udela japonec 100x lepe,nez dobry cesky kuchar...kdo chce holt rypat,ten si prilezitost najde....pro mne je smerodatne,ze suroviny i postup odpovidaji originalu....u nas se delaji hodne i pita chleby,takze deti jsou zvykle a kdyz jim do toho soupnu kure v kari omacce,budou radi...takze jeste jednou diky,zkusim co nejdriv spachat... ;-):-K:yes:

happy.lenulka 21. 1. 2012 12:29
Recept mm přímo z Indie, tudíž si dovolím oponovat. Vím, že receptů na tyto placky je spousta, stejně jako u nás např. recepty na bramboráky a tak, ale určitě bych neřekla, že nejsou pravé. Jsou, jen možná znáš jiný postup. A ano, nejsou trojúhelníkového tvaru a nejsou pečené v tandoru, ale ten bohužel doma nemám :-)

Hm.. ja budem asi jediny co povie ze nie su prave . Nehovorim ze nie su dobre ale prave Indicke nie su.:no:

chocolate: díky ještě jednou..líbí se mi to a chtěla bych to zkusit;-)

Nedávno jsem byla v indické restauraci a dávala jsem si jako přílohu právě naan a byl plněný směsí brambor, česneku a sýra. Byla to dobrota:-p:yes:

rebeka:Ano až pečené, při pečení by se ti měl naan trochu nafouknout a vlastně vytvořit kapsu.

chocolate: díky Orionko;-):yes: takže to chápu dobře, že event.plním už upečené, je to tak:-?

rebeka:Rebi, naan se ti po upečení jako kdybyby nafoukne a vlastně ti, po seříznutí kousku okraje, udělá kapsu, kterou pak můžeš plnit.

hezké to máš, Lenulko;-):yes::-K
na té druhé fotce je to něčím plněné a pečené i s tou náplní:-?

Velmi zajímavé:-O:yes:...+1

:yes::yes::yes:

Já neznám:-O:-8a moc se mi líbí,hlavně na té druhé fotce:-K+3:-p:yes:

Naan znám, ode mě letí bod.

Tématické fráze:
indické recepty, naan recept, naan, recept naan, indická placka se sýrem recept, plněné indické placky, indické plněné placky, placky nan, indické placky plněné, indický naan, recept na indickou placku, recept na indické plněné placky, naan bread, indická placka se sýrem, nan placky, indická placka se sýrem, recept, indické placky se sýrem, nan recept, indické placky plněné recept, placky recept

Suroviny:
mouka hladká, cukr, sůl, voda, droždí sušené, máslo, jogurt bílý

Přidat fotografie receptu