Postup přípravy
Krok 1: Když nám těsto vykynulo na dvojnásobek původního objemu, je čas ho zpracovat a upéct (nemáme-li možnost to udělat hned, těsto jen propracujeme a necháme znovu kynout).
Krok 2: Vyklopíme těsto z mísy na mírně! pomoučenou desku stolu.
Krok 3: Pořádně ho propracujeme, prohněteme (přetužíme ho), aby se nám s ním lépe pracovalo.
Krok 4: Nakrájíme ho na potřebné dílky.
Krok 5: Z každého dílku PŘED vlastním tvarováním uděláme bulku a všechny je necháme asi 10 minut odpočinout - těsto pak bude mírně nadýchané a při tvarování nebude tolik pružit, bude se s ním lépe pracovat.
Krok 6: Začneme tvarovat - vyválíme, utvoříme z bulky potřebný tvar a z něj zformujeme výrobek, který necháme na plechu s pečícím papírem nebo fólií nakynout.
Krok 7: Po nakynutí zlehka potřeme vejcem (vejcem s vodou, mlékem - podle toho, jak máme psáno v receptu) a plech vložíme do dobře vyhřáté trouby.
Krok 8: Pokud bude trouba málo horká, těsto bude kynozt spíš do stran (rozleje se) než vzhůru a výsledkem bude širší a plošší (byť stále dobré) pečivo.
Upečeno, můžeme servírovat. Krok 9: Každá trouba peče jinak (někdy opravdu VÝRAZNĚ jinak), proto se úplně nespoléhejte na teploty a časy, psané u receptů, ale na vlastní oči a nos.
Menší tvary (koláče, bulky, rohlíky) je třeba péct na vysokou teplotu a kratší dobu - při nižší teplotě je budete muset péct déle a pečivo tím vysušíte.
Naopak - vánočky, chleby, věnce, velké veky aj. pečeme při trochu nižší teplotě a delší dobu. Pokud je budete péct příliš prudce, krásně vyskočí, nádherně se zabarví, budou vypadat hotově, ale po vytažení z trouby klesnou jako nafukovací míč propíchlý špendlíkem - vevnitř budou nedopečené a srazí se.
Upečeno, můžeme servírovat. Krok 9: Každá trouba peče jinak (někdy opravdu VÝRAZNĚ jinak), proto se úplně nespoléhejte na teploty a časy, psané u receptů, ale na vlastní oči a nos.
Menší tvary (koláče, bulky, rohlíky) je třeba péct na vysokou teplotu a kratší dobu - při nižší teplotě je budete muset péct déle a pečivo tím vysušíte.
Naopak - vánočky, chleby, věnce, velké veky aj. pečeme při trochu nižší teplotě a delší dobu. Pokud je budete péct příliš prudce, krásně vyskočí, nádherně se zabarví, budou vypadat hotově, ale po vytažení z trouby klesnou jako nafukovací míč propíchlý špendlíkem - vevnitř budou nedopečené a srazí se.
Zveřejněno 24. 1. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Jak zpracovat a upéct kynuté těsto
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/M5YA
Moje poznámka
Jak zpracovat a upéct kynuté těsto
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/M5YA
Nejnovější recepty
Hovězí oháňka na mrkvi, pomeranči a Birellu v pomalém hrnci
Přidáno před 3 hodinami
Vajíčkový cottage salát
Přidáno před 8 hodinami
Palačinky v troubě
Přidáno před 9 hodinami
Vejce v pikantní rajčatové směsi
Přidáno před 11 hodinami
Koblížky z listového těsta plněné karamelovou šlehačkou
Přidáno před 11 hodinami
Velikonoční nádivka trochu dietnější
Přidáno před 11 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Úžasný tvarohový moučník ke kávě
Birdmann před 34 minutami
Hrnková bublanina s ovocem a drobenkou
Ivulinek před 2 hodinami
Poctivá květáková polévka
boxerka69 před 2 hodinami
Kuřecí maso s rýží
kacalovaleona před 5 hodinami
Vláčný velikonoční mazanec
Květoš před 7 hodinami
Krémová kedlubnová polévka se sýrem
brtna před 7 hodinami
Jarní zeleninová polévka s vejci
PetraN98 před 7 hodinami
Křupavé zapečené brambory
Hanulka@ před 8 hodinami
Bramborový salát s fazolemi
TondaJ před 9 hodinami
Tématické fráze:
jak dlouho kyne testo,
jak dlouho péct kynuté těsto,
jak péct kynuté těsto,
jak na kynute testo,
co z kynutého těsta,
kynute testo,
co upect z kynuteho testa,
jak dlouho má kynout těsto,
co upect,
jak dlouho se pece kynute testo,
kynute testo se trha,
na kolik pect kynute testo,
jak pracovat s kynutým těstem,
těsto se trhá,
pečení kynutého těsta,
jak má vypadat kynuté těsto,
jak dlouho kyne kynuté těsto,
co s kynutym testem,
jak dlouho kyne těsto?,
co upect na vikend
Suroviny:
vejce
Komentáře (25)