Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak zpracovat a upéct kynuté těsto

Hodnocení receptu je 4,6 (18×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Krok 1: Když nám těsto vykynulo na dvojnásobek původního objemu, je čas ho zpracovat a upéct (nemáme-li možnost to udělat hned, těsto jen propracujeme a necháme znovu kynout). Krok 2: Vyklopíme těsto z mísy na mírně! pomoučenou desku stolu. Krok 3: Pořádně ho propracujeme, prohněteme (přetužíme ho), aby se nám s ním lépe pracovalo. Krok 4: Nakrájíme ho na potřebné dílky. Krok 5: Z každého dílku PŘED vlastním tvarováním uděláme bulku a všechny je necháme asi 10 minut odpočinout - těsto pak bude mírně nadýchané a při tvarování nebude tolik pružit, bude se s ním lépe pracovat. Krok 6: Začneme tvarovat - vyválíme, utvoříme z bulky potřebný tvar a z něj zformujeme výrobek, který necháme na plechu s pečícím papírem nebo fólií nakynout. Krok 7: Po nakynutí zlehka potřeme vejcem (vejcem s vodou, mlékem - podle toho, jak máme psáno v receptu) a plech vložíme do dobře vyhřáté trouby. Krok 8: Pokud bude trouba málo horká, těsto bude kynozt spíš do stran (rozleje se) než vzhůru a výsledkem bude širší a plošší (byť stále dobré) pečivo.
Upečeno, můžeme servírovat. Krok 9: Každá trouba peče jinak (někdy opravdu VÝRAZNĚ jinak), proto se úplně nespoléhejte na teploty a časy, psané u receptů, ale na vlastní oči a nos.
Menší tvary (koláče, bulky, rohlíky) je třeba péct na vysokou teplotu a kratší dobu - při nižší teplotě je budete muset péct déle a pečivo tím vysušíte.
Naopak - vánočky, chleby, věnce, velké veky aj. pečeme při trochu nižší teplotě a delší dobu. Pokud je budete péct příliš prudce, krásně vyskočí, nádherně se zabarví, budou vypadat hotově, ale po vytažení z trouby klesnou jako nafukovací míč propíchlý špendlíkem - vevnitř budou nedopečené a srazí se.

Zveřejněno 24. 1. 2012

Poznámka autorky cathleen

JAK VYROBIT KYNUTÉ těsto je popsáno v http://www.toprecepty.cz/recept/24963-jak-na-vyrob...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jak zpracovat a upéct kynuté těsto

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/M5YA

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jak zpracovat a upéct kynuté těsto

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/M5YA

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (25)

tak doufám že pomůže i mne, já taky opakovaně s kynutým těstem začínám, zatím si těsto "dělá co chce":-Q:-O8-(;-( ještě jsem nad ním nezvítězila, tak těď bude pokus nanaovo )po xsté):-*Moc děkuju Cathleen za tento recept:-K

cathleen: Takových lidí co se snaží jiným pomoct bohužel moc neví. Moc si toho vážím:-K

Zobrazit 3 starší odpovědi

Tento popis určitě pomůže všem, kteří s kynutým těstem začínají;-):yes:

Krásně popsaný a nafocený fotopostup:-K+14:yes::-KMáme stejnou mašlovačku;-):-))

Irrena::-D hlavně až po míchání ať ti nespadne do těsta

Krásná práce:yes: chválihodné:yes:+11

:-* +10 :yes:

Pavla:Pavličko zkus recept na "šátečky s malinovou marmeládou".To těsto dáš jenom dohromady ,žádné urputné mísení a podaří se vždycky.
Je tam i olej docela malé množství a já ho do těsta vážim váha oleje do těsta je 47 gramu ,protože tak malé množství se odměrkou těžko změří! Vyjde z toho vláčné nadýchané těsto se kterým se dobře pracuje a po upečení nemá konkurenci.Co já jsem se jenom natrápila s kynutým těstem,než jsem tady našla tenhle recept!

Je tady jeden recept na kynuté těsto ,který se vždy podaří a to jsou "Šátečky s malinovou marmeládou " tohle těsto se vždycky povede, ani jednou se nestalo,že se nepodařilo a to jsem ho pekla už snad 50 x.

Betyna:to zkusím, ty čepičky mám;-)Mám taky pocit že moje pekárna moc zahřívá při kynutí;-)

cathleen: krásně vypracovaný recept na kynuté těsto, které někdy dává zabrat i zkušeným kuchařkám a začátečnice ho určitě ocení;-)
S úsměvem vzpomínám na rodiče, kdy maminka zadělala těsto a tatínek hnětl. Vždycky mu říkala aby hnětl tak dlouho, dokud se nebudou navrchu dělat bublinky. Tatínka bolela ruka, ale k bublinkám se vždy překonal;-) Knedlíky a vůbec všechno měla maminka nepřekonatelně nadýchané:yes:
Ty máš Cathleen 9.boda:yes:

Irrena: jedna z mojich pekáren, úplně první, při kynutí hodně hřála a taky okorával povrch těsta, to jsem vyřešila tak, že jsem po ukončení míchání na nádobu nasazovala takovu tu igelitovou "čepičku" co má gumičku kolem dokola, prodává se to např. v Tescu. Když si tvaruju ty bulky z kynutého těsta, tak je přikrývám mikrotenovým přířezem, aby na povrchu neoschly a pečivo taky nechávám kynout pod mikrotenovým přířezem, aby na povrchu neoschlo a pak neprasklo.

:yes: +1

;-):yes::yes:

Jiřička 24. 1. 2012 11:39
Já první prohnětení udělám vařečkou a pak si vezmu ruční šlehač, ale s nástavci na hnětení a hnětu tak dlouho až se těsto nelepí na stěnu misky ( to je zase rada mé maminky) , urovnám a posypu moukou, přikreji utěrkou, nechám kynout, a když zdvojnásobí objem tak ho jen vařečkou prohnětu, nechám znovu vykynout a mohu pracovat. Těsto mám vždy pěkné.

cathleen:Cathleen netrhá se, jen prostě nemůžu ten malinko okoralý povrch (z pečky) zapracovat řádně do těsta a je pak takové vrásčité.Nedokážu to pořádně popsat, asi ho nepropracuju pořádně:-8:-8

Tématické fráze:
jak dlouho kyne testo, jak dlouho péct kynuté těsto, jak péct kynuté těsto, jak na kynute testo, co z kynutého těsta, kynute testo, co upect z kynuteho testa, jak dlouho má kynout těsto, co upect, jak dlouho se pece kynute testo, kynute testo se trha, na kolik pect kynute testo, jak pracovat s kynutým těstem, těsto se trhá, pečení kynutého těsta, jak má vypadat kynuté těsto, jak dlouho kyne kynuté těsto, co s kynutym testem, jak dlouho kyne těsto?, co upect na vikend

Suroviny:
vejce

Přidat fotografie receptu