Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vánočka moje oblíbená

Vánoce se rychle blíží, a tak je správný čas oprášit recept na vánočku. Každá rodina má ten svůj dokonalý, léty osvědčený. Pokud ho teprve hledáte, doporučujeme vyzkoušet náš recept. S těstem se dobře pracuje, jen si nezamotat ruce.

Hodnocení receptu je 5,0 (33×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Jaruna18 Jaruna18

Náročný

Doba přípravy 120 min Doba přípravy: 55 min Doba tepelné úpravy: 65 min + doby kynutí

120 min (55 min příprava + 65 min tepelná úprava, + doby kynutí)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie17 574 kJ /
4 200 kcal
Bílkoviny102,92 g
Tuky97,15 g
Vláknina30,64 g
Cholesterol 441 mg
Sodík 888 mg
Sůl2,77 g
Sacharidy713,24 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nejprve připravíme kvásek. Z odměřeného množství mléka odlijeme 100 ml, ohřejeme (musí být vlažné, ne horké), přidáme 1 lžíci mouky a rozdrobíme čerstvé droždí a necháme v teple vzejít. Krok 2: Mouku prosátou s práškem do pečiva smícháme se zbylými surovinami na těsto. Nakonec přidáme kvásek. Vypracujeme tužší těsto. Plech vyložíme pečicím papírem. Krok 3: Těsto necháme řádně vykynout (nejméně 2 hodiny) a následně ho rozdělíme na dvě poloviny. Krok 4: Z jedné půlky uděláme 3 dílky a z druhé poloviny 5 dílků. Krok 5: Nejprve upleteme copánek ze tří větších dílků. Dáme ho na plech a prostředek potřeme bílkem. Krok 6: Ze tří menších dílků upleteme copánek a položíme ho navrch. Ze zbylých dvou dílků uděláme copánek a položíme nahoru. Konce copánku podložíme pod vánočku. Krok 7: Necháme ještě 1-2 hodiny stát a pak potřeme vajíčkem a posypeme mandlovými lupínky. Troubu předehřejeme na 220 °C. Krok 8: Vánočku dáme do trouby a pečeme 10 minut. Pak snížíme teplotu na 150°C a pečeme 25 minut. Krok 9: Dopékáme na 100°C asi 30 minut. Takhle se vánočka krásně upeče. Dělám ji několikrát do roka.

TIP: Jak nejlépe uchovat upečenou vánočku?

Zveřejněno 27. 1. 2012

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vánočka moje oblíbená

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/J7Go

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vánočka moje oblíbená

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/J7Go

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (24)

Moje prvni vanocka a super. Povedla se. Dekuju za recept :-)

Všichni tu píší jak je pěkná ale jak se s ni daří nebo ne dá se říct nikdo. Peču hodně a dnes jsem zkusila tuto Vánočku a vůbec se nepovedla. Těsto vůbec nevykynulo….

Lepší vánočku neznám :) Chci z ní letos zkusit i mazanec,tak snad se povede :-K

majda 2: Ahoj Majdo, taky mi dělá problém plést vánočku ze 4, ale vyřešila jsem to tak, že místo 4 dělám ze tří, ale udělám je o něco hrubší a je to;-)

Výborná, doporučuji.:-)<3:-)

Pokorná S. 20. 12. 2016 07:34
majda 2: moje maminka to takhle dělala, a já po ní už asi 40 let. Nemusíte se mordovat se čtyřmi. A ve finále to nikdo nepozná.

Jak poznám že je vánočka upečená?? Píšete posledních asi 30 min. Dá se nějak zboušet??

Mnohem lepší je potírat vánočku několikrát během pečení máslem. Jen mandle musíte dát všechny do ní, na másle nedrží přilepené. Kůrčička je mnohem lahodnější. Když vánočku dávám kynout a pak i péci, zapíchám do ní několik špejlí, aby se nerozběhla.

viktorie Minarikova 20. 12. 2015 20:49
taky mě nejde ze čtyřuplest ale budu to skoušet....

Tahle vánočka je moc krásná, určitě ji co nejdřív zkusím.:yes:

Vánočku můžu kdykoliv.A tahle je opravdu krásná.Bodík letí.
:yes::-K

Vymazlená vánočka:-K+10:yes::-p

Děvčata,mám radost,že se Vám líbí.A Majdo2,určitě se Ti povede,opravdu se to ze tří dělá snadněji.:-K

:yes::yes:Krásná vánočka Jarmilko:-)):yes:+

Nádherná vánočka!:yes:Já neumím uplést spodní díl,ze čtyř copánku,ale jak čtu a vidím,tak se dá uplést i ze tři dílů,tak to musím někdy zkusit,ze tři umím plést:-))+8

majda 2:
No, se čtyřmi "hady" na spodní patro mívám stejný problém (jsou jako živí), ale vždy je umravním a nějak to spytlíkuju...:-p
Recept z devíti dílů mám po mé rodičce, ale péci ho mě naučila až má současná paní:-8 Vánočku dělám dražší (tzn. těžší a pro nás chutnější) a nedávno jsem poněkud vykolejil paní casinovou informací, že jsem potkal jednodušší způsob pletení a že budu dělat spodní patro podle tohoto postupu: https://www.toprecepty.cz/recept/16393-maslova-van...

Tématické fráze:
vánočka recept, jak uplést vánočku, vánočka, vánočka top recepty, jak se dělá vánočka, křehká vanocka, recept na vánočku, vanocka top recept, vánočka jako kupovaná, top recepty vánočka, moje oblibena vanocka, vánočka recepty, recepty na vánočky, recept vanocka, vánočka hera, vanocka bez hrozinek, potření vánočky, vánočka top, vánočka top, kupovaná vánočka

Suroviny:
mouka polohrubá, cukr krupice, tuk hera, droždí čerstvé, žloutek, cukr vanilkový, prášek do pečiva, sůl, citron, rozinky, mléko, bílek, vánočka, lupínky mandlové

Přidat fotografie receptu