Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Fazolové lusky ve sladkokyselém nálevu

Není nad to, když si můžeme přebytky ze své zahrádky uchovat ve spíži na zimu. Naložené fazolky mají totiž široké možnosti použití například do polévek, omáček nebo jako samostatná příloha k masu.

Hodnocení receptu je 4,7 (8×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Merylas Merylas

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 40 min

60 min (20 min příprava + 40 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie2 510 kJ /
600 kcal
Bílkoviny0,00 g
Tuky0,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 28,02 g
Sůl70,00 g
Sacharidy150,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Fazolové lusky nakrájíme na kousky, vložíme do vařící vody a zhruba 4 minuty povaříme. Můžeme povařit i celé lusky a pak nakrájet. Krok 2: Na nálev smícháme všechny suroviny a povaříme 15 minut, pak necháme vychladit. Krok 3: Lusky scedíme, případně pokrájíme a narovnáme do sklenic. Přidáme kopr nebo špetku tymiánu a zalejeme nálevem. Krok 4: Hrdla sklenic pečlivě osušíme a uzavřeme víčky. Krok 5: Sklenice o obsahu 3 dl sterilujeme 25 minut při 85 °C.

TIP: Jak se zavařují fazolové lusky?

Zveřejněno 20. 8. 2008

Poznámka autorky Merylas

Stejný nálev používám i na feferonky a kapii. Do sterilované kapie přidávám hořčičné semínko.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Fazolové lusky ve sladkokyselém nálevu

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Nk8z

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Fazolové lusky ve sladkokyselém nálevu

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Nk8z

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (9)

Tak to musím zkusit,díky :-8

Zdraví přeje Pavel 28. 8. 2013 10:48
Urodily se mi fazolky a zbyl lák na okurky. Tak jsem to dal dohromady a zavařil. Uvidíme co to se mnou v zimě udělá.

Věrka R. 11. 6. 2012 13:39
Fazolky před nakládáním taky chvilku povařím a vývar ve slané vodě a pak normálně zavařím jako okurky. Vývar můžeš použít třeba na zeleninovou polévku. Jsou moc dobrý a dělávám je v zimě, třeba na smetaně. Ale jsou moc dobrý i jen na zobání, kdo má rád kyselý, nebo jako obloha. Prostě jako kyselé okurky. Jinak syrový brambory jsou jedovatý jen ty co jsou zelený, mají hodně solaninu. Náš pes se po nich, když je krájím třeba do polévky, může utlouct, tak mu vždycky kousek dávám a znám lidi, kteří když je přpravují a škrábou, tak je ujídají a jsou v pořádku.

MARTINA: Syrové brambory určitě nejsou jedovaté ;-) Šťáva ze syrových brambor působí mmj. blahodárně na žaludeční sliznici, doporučuje se při žaludečních vředech.
A fazolky musí projít tepelnou úpravou, protože za syrova jsou silně projímavé. Stačí je povařit jen jednou a poměrně krátce 5-6 minut. Zůstanou křehké :-p
Recept je dobrý, taky je tak steriluju :yes:

POTŘEBOVALA BYCH RADU, MY JE ZAVAŘUJEME JAKO KYSELE OKURKY. DĚLÁ TO CELÁ RODINA JSOU VYNIKAJICÍ.
JEDINÉ CO MI NESEDÍ. ŽE SE MAJÍ VAŘIT NEŽ SE ZAVAŘÍ A PŘED TÍM NEŽ SE JÍ TAK PRÝ TAKÉ SE MAJÍ VAŘIT ABY SE PRÝ JEDY VYVAŘILY. ALE MĚ SE TO NEZDÁ. PROTOŽE PAK SE JÍ JEN HMOTA A VŠECHNO CO VE FAZOLKACH JE SE VYLEJE DO KANÁLU.

CO VÍM TAK I BRAMBORY SIROVÉ JSOU JEDOVATÉ PODLE MĚ ZAVAŘENÍM A PAK UVAŘENÍM V JÍDLE SE JED ZTRATÍ A NEMUSÍ SE FAZOLKY CEDIT. NEVÍTE NĚKDO JAK TO JE? DĚKUJI MARTINA:-?

Já už teď lusky nezavařuju, ale jak jsme měli nadúrodu, tak jsem dávala do sklenic. Někomu může vadit třeba to náhradní sladidlo, ale dá se podle mě použít jakýkoliv sladkokyselý nálev. Fazolky se nekazí.

Tohle mi sice uniklo, ale vím, že je to výborné. Jen nedávám normální cukr ale fruktozu a pár kapek tekutého diasladidla. Hořčičné semínko dávám všude kvůli diabetu, prý to udržuje inzulín, pravil léař a já mu věřím ;-):-D:-p:yes:

ale dobré:-p

staré a známé:-!:-!;-(

Tématické fráze:
zavařování fazolových lusků, zelené fazolky zavařování, zavařování zelených fazolek, fazolky ve sladkokyselém nálevu, nálev na fazolky, zavařování fazolek, jak zavarit zelene fazolky, nálev na zelené fazolky, zelené fazolové lusky zavařování, zavařujeme fazolky, sterilovane fazolky, zelené fazolové lusky zavařene, zavařujeme zelené fazolky, fazolové lusky na smetaně, fazolky ve slaném nálevu, fazolky v sladkokyselém nálevu, zelené fazolky ve slaném nálevu, fazolky na smetaně od pohlreicha, fazolky zavařování, zelené fazolky zavařené

Suroviny:
lusky fazolové, kopr, voda, ocet, sůl, cukr, sladidlo umělé

Přidat fotografie receptu