Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Fazolová polévka s haluškami- vyprošťovák

Hodnocení receptu je 4,6 (6×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

Snadný

Doba přípravy 150 min Doba přípravy: 150 min

150 min (150 min příprava)

Suroviny

Porce: 4 porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie8 138 kJ /
1 945 kcal
Bílkoviny70,83 g
Tuky94,79 g
Vláknina53,98 g
Cholesterol 446 mg
Sodík 926 mg
Sůl2,21 g
Sacharidy178,87 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Fazole vaříme ve stejné vodě, ve které byly na noc namočeny, přidáme celý pepř, jeden celý stroužek česneku, kůži ze slaninky a bobkové listy. Krok 2: Přidáme jednu celou malou cibuli. Krok 3: Když jsou fazole zpola uvařené, očistíme a nakrájíme všechnu zeleninu a nakrájíme slaninu na kostičky. Krok 4: Na pánvi osmahneme slaninu a přidáme na kostky nakrájenou zeleninu, asi deset minut pomalu opékáme do barvičky, když je málo tuku ze slaniny, tak můžeme přidat lžíci oleje. Krok 5: Pak přidáme nadrobno nakrájenou střední cibuli a chvilku opečeme, nakonec vložíme nadrobno nakrájené zbylé stroužky česneku. Krok 6: Už jenom velice krátce osmahneme a přidáme mouku, rozmícháme a dáme dolů z ohně. Krok 7: Za chvilku přidáme červenou mletou papriku, promícháme a přidáme k fazolím. Dovaříme do měkka, dosolíme a necháme odpočinout. Krok 8: Pak vyndáme kůži ze slaniny, přidáme nebo zavaříme halušky a podáváme. Krok 9: Halušky (Polévka je výborná i bez halušek):
Mouku nasucho opražíme na pánvi, až začne vonět, zalijeme mlékem a přidáme máslo a uvaříme hustou kaši. Krok 10: Osolíme a necháme vychladnout, pak přidáme vejce a nastrouhaný muškátový oříšek, vše rozmícháme a nakonec přidáme strouhanku a drobně nasekanou petrželku. V původním receptu je, že vykrajujeme lžičkou a zavaříme přímo do polévky. Krok 11: Já udělám malé kuličky v průměru asi 15 mm a zavařím do hovězího bujonu. Po vyplavání vaříme 10 minut. Dělám vždycky víc, aby zbylo do mrazáku, protože tuhle fazolovou polévku vařím snad každý měsíc.

Zveřejněno 17. 2. 2012

Poznámka autorky Veronika.Hrozna

Polévka je velmi vyhledávaná po flámu a vůbec, jako vydatná krmě, při jakékoli "vyčerpávající činnosti" pro chlapa v domácnosti, když má náhodou nedejbože něco udělat.

Podáváme s vychlazenou 12kou a čerstvým chlebem.

Polévka je z diáře na rok 1991, autor textu je Jana Horecká, recept je upraven podle mne. V původním receptu nejsou některá koření a suroviny.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Fazolová polévka s haluškami- vyprošťovák

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rXgW

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Fazolová polévka s haluškami- vyprošťovák

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rXgW

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (7)

Děkuji za fotečku,já jsem měla namočeny fazole na polévku a manžel mi řekl ,že chce fazolový guláš s hovězím,a skončili v guláši,takže jsem nemohla fotit !:-( Jak tak koukám na fotečku ,to se někdo má ,že má domácí veliké fazole :-!:-?:yes:

My robíme fazuľovú polievku so zemiakmi, ale prečo by nemohla byť s haluškami, však ? Je výborná :yes:;-) Chutila ;-)

BILKOVAI::-)Hele Ivi,víš,že málo kdy protestuji;-)Po draku první den si dám z tohoto dobrého vývarku jen tu"štávičku"no a druhý den jedu(pokud se mi dotoho nevrazí další panáček;-)na ten zbyteček:-D)
Veru-hezký recepík:-K:-*:y5es:

Ukládám, polévka musí být excelentní:yes:.

BILKOVAI:To není moc zahuštěno,jenom tak trošíčku,té mouky tam jde velice málo a proto je to víc o fazolích a zelenině !
V zimě je jako vyprošťovák báječná a v létě souhlasím s vývarem každého druhu!;-) V létě ji dokonce vařím i z velkých fazolí čerstvě vyloupaných ,které se nemusí namáčet.To je dobrota.:-)

:-p:yes:

Tak to musí být vynikající polívečka:yes:,ale pro mne jako vyprošťovák nepoužitelná.:-// Příjde mi dost těžká do žaludku. Já mám zkušenost jako vyprošťovací silné nezahuštěné vývary, jako např. česnečka, hovězí, slepičí, kuřecí, zeleninový vývar:-8 Ale to je věc názoru.:-8 Recept hodnotím +1, protože bych si tuto polívku dala s chutí kdykoliv jindy:-p:-*:yes:

Tématické fráze:
fazolova polevka, fazolová polévka nezahustena, černé fazole polévka, fazolová polévka recept, polévka po draku, hořké fazole, recept na fazolovou polévku, fazolová polévka s halušky, polévka s haluškami, fazolová polévka s haluškami, fazolová polévka s haluskamy, polévka z halušek, excelentní fazolová polévka, které fazole se nemusí namáčet, nezahuštěná fazolová polévka, polevka z haluškama, vývar z fazolí hořká chuť, horkost fazoli, vyproštovak, fazole s haluškama

Suroviny:
fazole, zelenina kořenová, slanina, česnek, cibule, cibule, mouka hladká, bobkový list, paprika sušená sladká, máslo, mouka hrubá, mléko, sůl, vejce, strouhaný muškátový oříšek, strouhanka, petrželka zelená

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu