Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kapoun na slanině

Hodnocení receptu je 4,5 (6×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Colombo65 Colombo65

Náročný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 90 min

90 min (90 min příprava)

Suroviny

Porce: 4-6

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie14 505 kJ /
3 467 kcal
Bílkoviny15,75 g
Tuky378,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 315 mg
Sodík 7,20 g
Sůl18,00 g
Sacharidy0,45 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Kapouna nejlépe bez kůže naporcujeme na 4–6 kusů. Cibuli, mrkev, petržel a celer nakrájíme na kostičky. Valašský špek nakrájíme na silnější plátky a z těch postupně vykrájíme klínky na špikování kapouna. Krok 2: Nakrájené klínky (cca 2-3 na jeden kus porce kapouna vložíme do mrazničky, aby se nám s ním lépe maso špikovalo). Zbytek špeku nakrájíme na kostičky a dáme vyškvařit na pánev. Do vyškvařeného špeku přidáme společně cibuli, mrkev, petržel a celer. Opékáme lehce do zlatavé barvy. Krok 3: Do hmoždíře si dáme dle chuti čerstvý tymián, rozmarýn a pár lístků koriandru – vše částečně rozmělníme a přidáme k restující se kořenové zelenině. Lehce promícháme. Vzniklou směs odstavíme. Krok 4: Porce kapouna prošpikujeme klínky zmrzlého špeku, osolíme, opepříme a na každou porci kapouna dáme plátek kvalitní uzené slaniny. Do připraveného pekáče naskládáme porce kapouna slaninou nahoru a pokryjeme z části opečenou směsí kořenové zeleniny a bylinek. Zbytek směsi dáme okolo masa. Krok 5: Podlijeme vodou a dáme přikryté péct na střední teplotu, dokud není kapoun měkký (cca 60–90 minut). Upečené porce vyjmeme a výpek s kořenovou zeleninou a bylinkami lehce zaprášíme moukou a prohřejeme rovnou v pekáči na sporáku, jelikož potřebujeme rozpustit připečené dobroty a tím si dochutit již tak skvělý výpek. Krok 6: Hotovou šťávu scedíme a jen lehce její část propasírujeme. Jako přílohu podáváme jemnou bramborovou kaši a osmažené v mouce obalené cibulové kroužky.

Zveřejněno 19. 2. 2012

Poznámka autora Colombo65

Kapoun je vykleštěný kohout do stáří jednoho roku.

Váží mezi 1,5 a 2 kg.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kapoun na slanině

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Km58

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kapoun na slanině

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Km58

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (11)

No v Československu vytlačeno...jak píšete..., ok, ale z jiných důvodů. Kapoun je velmi mladý kastrovaný kohout. Kastraci přežije jen dost málo jedinců, mortalita po tomto zákroku je velmi vysoká, takže odtud též ta vysoká cena...takže to již samo o sobě vypovídá, proč to za totality přestali dělat, že :). Nejde o plemeno, ovlivnění chovem atd....No ale proč se kastrují a PROČ to tak poté špičkově chutná, to by jistě nejlépe popsala p. Rettigová :). P.S. To špikování také nechápu a tak samé tu - uzenou slaninu...). Jedno bije druhé...

já jsem v česku kapouna ( kastrovaný kohout )prodávat ještě neviděl neb do makra nechodím.ale ve španělsku ( např. ve vilafranca de penedés ) se každým rokem koná kapouní předvánoční trh a cena za 1kg je cca 20 - 22 € a když takový capón pak váží cca 5 - 6 kg, tak to leze do peněženky i kataláncům ! já měl štěstí, že mi 1 kolega katalánec co je na trhu prodával, dal 1 asi 6ti kilového byka.neápu ale, proč autor receptu toho kapouna špikuje špekem ! proč ?! jinak ekvivalent za předraženého kapouna z makra je možno použít např. selské kuře nebo masného hybrida dominant. já měl kdysi toho holokrkého dominanta a ten vážil 6 kg.kůži zásadně nesundávám neb tak je taky moc o.k. ! jinak mám doma i knížku z r. 1926 kapounování drůbeže.kapouny z československého trhu pak vytlačil po válce nástup masných hybridů.pokud máte někdo možnost, tak si na jaře sežeňte kuřata či násadu farmářského kuřete kalimera.nebudete litovat! jinak stejné kvality je i to francouzské tzv. kukuřičné bréské kuře co se taky za majlant v česku prodává.je to sice jen mýtus a propaganda co o něm blábolí prodejci.to samé dosáhnu i u jiných kuřat polotěžkých či těžkých plemen drůbeže, když je před porážkou budu krmit cca 2 - 3 týdny výhradně v mlíku namočenou kukuřicí.:-p:-p:-p

Luboš:
.... a nebo na Moravě od drobného pěstitele za 100,-Kč o váze 2 kg ;-);-);-)

Kapouna koupíš v makru, bratru za 3,4 kg dáš 1400,-Kč,Tak dobrou chuť

Tak to neznám, ale jak asi chutná kouhoutí maso nebo Kapoun, musí to být něco báječného;-):-K:yes:

tak kohoutka se ti zachtělo - no to nám také, ale kde ho vzít:-?
jídlo jako vždy skvělééééééé :yes::-D

:-);-):yes:+

:-p super mňamka:yes::yes:

Téda, ač po dobrém obědě a kávě, Tvého kapouna bych si ještě dala :-p

Kapouna jsem si fakt s chutí objednala v jedné kdysi vynikající jablonecké restauraci, složení receptu bylo podobné, týýý vado... no to nebyl mladý kouhout, to byla vyběhaná stará slepice....:-//:-//:no::no:, od té doby jsem tam nevlezla, i když nedávno jsem slyšela, že personál je totálně vyměněný....Každopádně hodnotím kladně, neb má francouzská přítelkyně ho vaří podobně a je to mana nebeská ;-):-p:yes::yes:

Další parádní žraso:-p+1:yes::-KFoto nemá chybu:yes:
No nic,jdu dodělat oběd;-):-D

Tématické fráze:
kohout kapoun, kohout na slanine, peceny kapoun, kohout na zelenině, kapoun na víně, kapoun ryba, jak upéct kapouna, priprava kapouna, kapoun obecny, kapoun kohout, kapoun kohout recepty, ryba kapoun, kapounování, kapoun foto, kastrovany kohout, kapoun na zelenine, kapoun pečený, vykleštěný kohout, jak nejlepe upect kohouta, francouzský kapoun

Suroviny:
špek uzený, slanina uzená, čerstvé bylinky, cibule, mrkev, petržel, celer, sůl, pepř, mouka hladká

Přidat fotografie receptu