Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čočkový dhal

Dhal je tradiční indický pokrm, který se připravuje z luštěniny, nejčastěji z čočky. Jeho zajímavou chuť utvoří typické koření. Pokrm je velice sytý a doslova nabitý bílkovinami a vlákninou.

Hodnocení receptu je 4,9 (16×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

petram petram

Snadný

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 30 min bez doby namočení čočky

40 min (10 min příprava + 30 min tepelná úprava, bez doby namočení čočky)

Suroviny pro 2 porce

2porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie7 216 kJ /
1 725 kcal
Bílkoviny82,51 g
Tuky53,81 g
Vláknina80,58 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 78 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy193,55 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Čočku přebereme a přes noc namočíme do studené vody. Krok 2: Cibuli oloupeme a jemně nasekáme. Česnek oloupeme a prolisujeme. Krok 3: Na pánvi rozehřejeme olej, na kterém osmažíme cibuli. Asi po dvou minutách přidáme česnek a celý římský kmín. Když cibule zesklovatí, přidáme kari, mletý římský kmín a koriandr a restujeme, až než bude cibule zlatavá. Přidáme skořici, hřebíčky a čočku. Krok 4: Vše krátce osmahneme, zalijeme vývarem nebo vodou tak, aby tekutina sahala asi 2 cm nad čočku. Přidáme bobkový list, špetku pepře a asi 1/2 lžičky soli. Krok 5: Přivedeme k varu a za občasného zamíchání vaříme asi 15 minut. Krok 6: Poté přidáme rajský protlak a ještě 5 minut povaříme. Podle potřeby můžeme doředit vodou. Krok 7: Když je čočka měkká a většina tekutiny vyvařená, vyjmeme hřebíčky a bobkový list. Krok 8: Můžeme zahustit moukou rozmíchanou v trošce vody. Dosolíme dle chuti. Podáváme s pečivem nebo rýží.

TIP: Čočka v kuchyni - oblíbené recepty

Zveřejněno 28. 2. 2012

Poznámka autorky petram

Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Čočkový dhal

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/x9jB

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Čočkový dhal

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/x9jB

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (16)

Čočku milujeme, stačí mi jen dokoupit římský kmín;-), abych mohla tuhle nádherně vyhlížjící variantu taky vyzkoušet. Bodík už ale letí:yes::-K:-K

:-p:yes:

petram:-Kprima :-preceptík:yes:ukládám a bodík posílám:yes:

Vařila jsem opravdu z "normální" hnědé čočky a přidala protlak tak, jak je to v receptu. Červená čočka vařením víceméně také zhnědne.
Jinak děkuju za chválu i připomínky.:-)

Já bych taky řekla, že to na obrázku je čočka normální. Něco podobného jsem jedla v jedné restauraci a moc mi to chutnalo:-p:yes:

Petruš, tak to opět bez chybky, jo jen bych možná do receptu připsala, že červená čočka je uvařená už po 10 minutách bez namáčení ;-), no jo zas tě plácám po rameni :-D:-D:-p:yes::yes:
Jana R:- tak si kup mlýnek na koření a umel, případně stačí hmoždíř, nebo i malý váleček a roztlačit;-);-)
červená čočka sice ztratí trochu barvy, ale jen trochu, ten protlak ji doplní a výhodu má právě v krátké době vaření a netřeba ji namáčet

m: aha, no, máš pravdu. Jenže já jsem ještě červenou čočku fakt nevařila, nevím, jakou barvu má po uvaření;-)

Vidím rajský protlak v ingrediencích. Zdá se mi to jídlo barvou moc podobné normální čočce a tak se ptám.

m: vidíš protlak? Já ne!

Skvělé! No, já bych měla římský kmín celý, zase nemám mletý. Aby to šlak trefil!:-D

na tom talíři je červená čočka a s protlakem? :-O

:yes:+3:yes:

jaja: Vyzkoušej "Syrskou mžadaru", recept je tu taky a uvidíš, jaká je skvělá kombinace čočky a rýže.:-p:-*:-K

Všechno dejme tomu, celý kmín, mletý kmín, ale s rýží? To už by bylo trochu moc i na mě, a to mám obojí samo ráda:-S

Moc pěkný receptík:-p.Čočku jsem dělala jen klasicky,tak tohle určitě vyzkouším.:yes:

Tématické fráze:
indický dhal, čočkový dahl, indický dhal recept, indický dahl, dahl recept, čočkový dál, dhal z červené čočky, recept dahl, indická čočka dhal, čočkový ghal, cocka dahl, ghal recept, čočka recepty, čočka recept, indický ghál, čočkový dahl recept, indický dhal z červené čočky, recept na dahl, recept na indický dhál, dahl z červené čočky

Suroviny:
olej, cibule, česnek, římský kmín celý, římský kmín mletý, koření kari, koriandr sušený, skořice mletá, koření hřebíček, čočka, vývar zeleninový, bobkový list, sůl, pepř mletý, protlak rajčatový, mouka

Přidat fotografie receptu