Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mamčina čalamáda

Tato tradiční nakládaná zeleninová směs je nejen skvělým doplňkem k masovým pokrmům a studeným mísám, ale také připomenutím domácí kuchyně našich maminek a babiček. Čalamáda kombinuje různé druhy zeleniny, které se marinuji ve sladkokyselém nálevu s kořením.

Hodnocení receptu je 4,8 (12×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

jambajs jambajs

Snadný

Doba přípravy 150 min Doba přípravy: 120 min Doba tepelné úpravy: 30 min Bez doby odležení a chlazení

150 min (120 min příprava + 30 min tepelná úprava, Bez doby odležení a chlazení)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie17 518 kJ /
4 187 kcal
Bílkoviny71,40 g
Tuky114,83 g
Vláknina163,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 49,30 g
Sůl122,00 g
Sacharidy655,50 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Rajčata nakrájíme na kolečka, ostatní zeleninu nakrájíme na proužky a dáme do velké mísy (nejlépe lavorek). Krok 2: Nálev i s kořením 2 minutky povaříme, vybereme koření a necháme vychladit. Krok 3: Studený nálev nalejeme na zeleninu, promícháme a necháme odležet do druhého dne. Krok 4: Druhý den natlačíme do skleniček, doléváme nálevem, zavíčkujem a zavařujem 20 minut na 90 °C.

TIP: Top 7: Čalamády - oblíbené recepty

Zveřejněno 9. 3. 2012

Poznámka autorky jambajs

Dělávám hlavně když mám velkou úrodu rajčat.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Mamčina čalamáda

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/62vl

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Mamčina čalamáda

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/62vl

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (6)

.let, jsme dělali čalamáduRecept se mi líbí. Kdysi dávno, tak počátkem 80.let jsme dělávali výbornou čalamádu. Jaksi jsem pozapomněla recept a marně jsem sháněla ten původní. Vím, že všeho bylo 1 kg -zelí, papriky, okurka,cibule a rajčata. Vše jsme pokrájeli, přidali koření, ocet, sůl, cukr a nechali přes noc pustit šťávu.Druhý den jsme čalamádu dali do sklenic a sterilovali.Bez přidání vody, šťávy bylo dost.
Vaše čalamáda mi tu moji silně připomíná, určitě vyzkouším ( a bez vody). Hlavně mám návod kolik čeho přidat.Držte mi palce, těším se, že mám recept dávno zapomenutý.Díky !;-):-D:yes:

Je skoro jak moje, pridavam jen na kolecka 1Kg špekáčků. Ale ne z Kaufla, ci Tesco atd. Poradne s kousky speku, jak maji byt. Nedelam si srandu. Jsou to takovi utopenci v prima zelenine.

jak je něco od maminky, tak to nemůže být jiné, než dobré;-):-K:-K:yes:

Doma děláme stejnou :yes:;-)

já taky -:):-p:-8:yes:

Na čalamádách někdy doslova ujíždím a jsem schopna sníst sama sklínku na posezení :-):yes:+2

Tématické fráze:
čalamáda z rajčat, paprik, cibule, čalamáda z rajčat paprik cibule, dobré čalamády, recept na čalamádu, recept na čalamádu z rajčat, čalamáda z rajčat, čalamáda z rajčat a paprik, čalamáda, calamada z paprik a rajcat, nalev na calamadu, čalamada z okurek a papriky, čalamáda z okurek a paprik, jak vyrobit čalamádu, čalamáda z okurek, čalamáda z rajčat na topinky, čalamáda z okurek a rajčat, recept na dobrou calamadu, co vyrobit z rajčat, čalamáda z rajčat paprik cibule okurek, čalamáda z paprik

Suroviny:
rajče, kapie červená, cibule, zelí bílé hlávkové, mrkev, okurka čerstvá, voda, ocet, cukr krystal, olej, sůl, sladidlo umělé, koření nové koření, pepř celý, koření hřebíček, semínka hořčičná

Přidat fotografie receptu