Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Oukrop nejen starodávný - pro mysak21

Hodnocení receptu je 4,8 (11×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Nadja Nadja

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie450 kJ /
108 kcal
Bílkoviny4,20 g
Tuky0,28 g
Vláknina9,80 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 14 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy21,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Oukrop je jen jiný název pro česnečku.

Většinou se nevaří samostatně, ale když se uvaří brambory s kmínem (=hlavní chod), tak se voda z nich slije do hrnce. Krok 2: Do každého talíře se dá trocha sádla, rozdrcená majoránka, utřený česnek, pár kousků brambor a zalije se vařící vodou z brambor.

Je možno přidat i osmažené kostičky chleba.

Kdo chce, přidá si i něco zeleného (petrželku, pažitku) - dříve se oukrop připravoval hlavně v zimě, tak nic zeleného nebylo.

Česnek se nevaří - varem ztrácí na síle.

Zveřejněno 10. 3. 2012

Poznámka autorky Nadja

Kdo nemůže syrový česnek, nechá ho raději povařit.

ČL = čajová lžička

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Oukrop nejen starodávný - pro mysak21

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mGnr

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Oukrop nejen starodávný - pro mysak21

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mGnr

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (16)

Nadja: Já jsem dnes dělala vepřový vývar (z kolena), ale dala jsem tam dost česneku, takže taky na způsob česnečky...a aby to byla plnohodnotná večeře, byly přidané i játrové knedlíčky. S dobrým chlebem...paráda dobrounká...:-p

Eliza: Eli, krásné fotky, jako vždy a děkuji za ně. Já byla teď venku (takže bez PC) a oukrop byl zase dnes, ale bez foťáku.

Naděnko, moje babička dělala oukrop vždy, když vařila brambory a od ní mám tu tendenci nikdy nevylít žádný vývar...Tvůj recept je velmi přesný tak, jak ho vařili kolem Budějovic.
Nějak se nemůžeš dostat k vyfocení, tak posílám obrázek a až budeš mít vlastní, ten můj posuneme dozadu. Jinak bodík posílám a ten se měnit nebude...:yes:

zizala: :yes::yes::yes::yes::yes:

felixa: oukrop je staročeský název pro jednoduchou vodovou polévku, jejíž hlavní součástí byl chléb, kmín a česnek. Bez brambor, vylepšení mohlo být díky slité vodě z vařených brambor a přidání trošky sádla. Současné česnečky z původního oukropu vycházejí ;-)

Nadja: Každopádně je to mňamka, ať už s česnekem nebo s osmaženou cibulkou :-p, jednoduché, levné a hlavně zdravé, většina vodu plnou vitamínů z brambor vylévá, což je škoda. Ale nápad podávat česnečku z vody z brambor jako polévku k hlavnímu jídlu se mi líbí.. dvě mouchy jednou ranou :-D

felixa: u nás ano a podával se jako polévka. Ale jak jsem zjistila tady, tak česneček je hodně druhů, u některých bych řekla, že už to je bramboračka.

srettka: název lomenice sice neznám, ale můj dědeček si dělával totéž - do velikého hrnku - kafáče s bílou kávou z melty si nalámal chleba a vyjídal lžicí. Ale já si myslela, že to dělal proto, že už neměl zuby.

Naďko, děkuju za info.. to jsem nevěděla;-):yes::-):-K

Frantiska:přesně tak to dělala naše bábinka, občas místo sádla dala kousek másla:-p
taky dělala lomenici..starý chléb nalámaný do hrnku bílé kávy..sladké vzpomínky:-*

Frantiska: Takto dělávala oukrop moje babička i maminka - přidávaly ještě sůl :-p. K tomu jsme jedli šťouchané maštěné brambory, které byly zvlášť :-p Do oukropu se brambory nedávaly :-S Každý kraj má své zvyklosti, proto je pro většinu jídel mnoho variací :yes:

:) a nebo jen horka voda, cesnek, kousek sadla a stary nalamany chleba

felixa:ještě jsem zapomněla dodat, že oukrop se jedl lžicí z hrnků - koflíků - takových kafáčů :-))

Nemyslím, že oukrop je jiný název pro česnečku (pokud to není ovšem krajové, což si netroufám tvrdit). Dělávala ho moje babička a jedlo se po lžicích v průběhu hlavního jídla (to prý, aby lépe klouzalo do krku ;-)) což byly většinou brambory jen tak nebo s něčím (sekaná nebo kabanos například).
Do vody slité z uvařených brambor se přidala na troše sádla do zlatova osmažená cibulka i se sádlem a přidalo se polévkové koření (magi nebo kostička bujonu ), sůl, příp pepř.
Dohromady to chutnalo dobře, ráda na to vzpomínám :-)

Pokušitel 10. 3. 2012 14:58
Jj, a takové recepty se vzhledem k hospodářské situaci budou na našem jídelníčku objevovat častěji :-))

Tématické fráze:
staročeský oukrop, oukrop, co je oukrop, oukrop recept, staročeský oukrop recept, jídlo oukrop, starodávné recepty, pravý oukrop, recept na oukrop uzené koleno, blýzko, co je to oukrop, jednoduchy oukrop, starodavny fotak, starodavne recepty sladkych dortu, jiny nazev pro brambory, recept na česnečku, starodávný hrnek, ukrop oukrop polévky, ukrop, recept na česnečku po staru

Suroviny:
brambory, voda, sůl, kmín celý, sádlo, majoránka, česnek, chléb, sádlo

Přidat fotografie receptu