Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Briošky různých tvarů

Hodnocení receptu je 4,7 (9×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

fb.lib fb.lib

Středně náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie39 661 kJ /
9 479 kcal
Bílkoviny278,64 g
Tuky173,36 g
Vláknina68,75 g
Cholesterol 1,04 g
Sodík 4,62 g
Sůl11,29 g
Sacharidy1 666,77 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Příprava kvásku (omládku) dle základního postupu. Krok 2: Briošky vyrábíme ze středně tuhého těsta jako na vánočky. Těsto má být dobře vyzrálé, aby se briošky dobře formovaly a hlavně držely pěkný tvar. Krok 3: Při domácí výrobě rozdělíme těsto na dvě části, vyválíme delší váleček,ze kterého krájíme kousky těsta, dle toho, jakou velikost vyrábíme. Z kousku těsta vyválíme pramen a formujeme na příslušný tvar. Briošky děláme stříhané nebo pletené. Krok 4: Stříhané briošky jsou ty, které po nakynutí a namašlování stříháme nůžkami.
Nejčastěji užívané druhy jsou: hádek, špačci, zajíčci, sůvy, ježci, ptáček. Krok 5: Pletené briošky splétáme z pramínků. Prvním předpokladem pěkných tvarů jsou pěkné pramínky. Pramínky jsou téměř u všech tvarů na obou koncích slabší a uprostřed silnější.
Přechod od slabších konců k silnějšímu středu musí být plynulý a stejnoměrný. Krok 6: Pletené jednoduché: točenka, rohlíček,věneček, štěpánka, šroubek, šnek, srdíčko, jidášek. Krok 7: Pletené složitější: hrozen, knoflík, vánočka, zoubek, barchetka, houslový klíč, tři suky a jiné. Krok 8: Briošky můžeme také dělat jako obyčejné pečivo, tj. rohlíčky, housky, žemličky apod.
Všechno pletení a provedení musí býti jemné, tvary musí být souměrné a dokonalé. Krok 9: Téměř vykynuté brioškové pečivo a před pečením stejnoměrně potírá rozšlehaným vajíčkem, posypeme mákem, cukrem nebo žmolenkou. Krok 10: Pečeme bez páry při teplotě 230°C.

Doba pečení:= 30g 8min, = 43g 11min.= 86g 16min.

Zveřejněno 11. 3. 2012

Poznámka autora fb.lib

Tvary briošku

Stříhané

Ježci – stočené kousky těsta upravíme do podélného tvaru a potíráme vajíčkem. Necháme nakynout a zaschnout. Po nakynutí znova potíráme vajíčkem a stříháme nůžkami ostny. Jako oči připevníme dvě malé rozinky.

Zajíčci – Stočené kousky těsta potíráme vajíčkem a necháme nakynout. Potom nůžkami nastříháme v předu ouška a v zadu kolmo ocásek.

Sůvy – stočené kousky těsta upravíme do podélného tvaru, potíráme vajíčkem a po nakynutí stříháme ouška jako u zajíčka. Žiletkou pak uděláme podélně asi 4 mělké rýhy. Pod ouška dáme jako oči malé rozinky.

Pletené

Provazec- uděláme ze dvou pramínků které dáme k sobě, ohneme uprostřed a všechny 4 konce přisuneme k sobě a 2 cm od konců zaštípneme k sobě.

Hrozen- splétáme ze dvou pramínků. Přeložíme je přes sebe křížem, jeden ohneme a přeložíme opět přes sebe. Dále pak splétáme jako spodní vrstvu skládané vánočky.

Zoubek- upleteme housku a na ni dáme točenku. Oba konce pak ohneme do tvaru „S“

Tvary co nejsou popsané, jsou jako příloha nakresleny.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Briošky různých tvarů

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/QvRL

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Briošky různých tvarů

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/QvRL

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (8)

Tak jsem dnes vyzkoušela Vaše briošky, Františku. Zvířátka mi nejdou, ty patvary, co mi vznikly, jsem ani nemohla fotit:-)) Ale s různými točenicemi mám zkušenosti leta letoucí, tak posílám fotečku :-8 Bodík už ode mne máte dávno. Pekla jsem z poloviční dávky, jsme malá rodina. S těstem se moc hezky pracovalo, bylo jemňoučké :yes::yes:

:-8:-8:-8 ó, já se moc omlouvám Františkovi i vám, převáděla jsem dkg na gramy a to "k" jsem už neumazala :-8:-8

Moonia: do kvásku to bude určitě jen 10 g - "k" se tam asi jen potutelně vloudilo.:-D:-D:-D

Krásna inšpirácia, určite sa to bude hodiť. Len si tiež myslím, že toho cukru by mohlo byť menej, aj keď samozrejme mi nič nebráni menej ho dať, však ? :-8 V každom prípade bod je tvoj :yes:

Moc pěkné, ale 10kg cukru? :D :D :-8

:-O:yes:

Paráda, spoustu těchto tvarů znám a dělám jako lidové pečivo a jidáše na naše školní akce, ale některé vůbec neznám, pokusím se to nastudovat :-8:yes:

skvělá inspirace... ;-)

Tématické fráze:
brioškové těsto, pletení různých tvarů z těsta, testo na briosky, birošky, jak plést jidáše, různé tvary z kynutého těsta, různé výrobky z kynutého těsta recepty, velikonoční briosky, briosky, tvary z kynutého těsta, co jsou briosky, recept na birošky, brioškové housky, těsto na briosku, pletení briošky, pletení briošek, pletení jidášů, ruzné tvary z těsta, peční briošek, tvary z těsta

Suroviny:
mouka pšeničná, droždí, kvásek, cukr, margarín, sůl, vejce, vejce, mák, voda, mouka,

Přidat fotografie receptu