Máslový mazanec
Mazanec (dříve zvaný také pomazanec nebo velikonoční svěcenec) by neměl o Velikonocích chybět na žádném svátečním stole. Mazanec upečený podle tohoto receptu krásně voní máslem a můžete ho ozvláštnit přidáním kandovaného ovoce do těsta.
Suroviny pro 1 kus
1 větší nebo 2 malé
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 14 765 kJ / 3 529 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 80,92 g |
Tuky | 133,10 g |
Vláknina | 18,51 g |
Cholesterol | 1,17 g |
Sodík | 178 mg |
Sůl | 0,40 g |
Sacharidy | 492,61 g |
Postup přípravy
Krok 1: Těsto uděláme v domácí pekárně (lze připravit i bez pekárny).
Krok 2: Vše mimo rozinek dáme do pekárny, nejprve tekuté ingredience a pak suché. Nakonec nahoru rozdrobíme droždí. Zapneme program Těsto a po zaznění signálu přidáme rozinky.
Krok 3: Po ukončení programu vykynuté těsto přendáme na vál.
Krok 4: Těsto na vále vypracujeme do tvaru bochánku. Těsto ale můžeme rozdělit na dva díly a vypracovat dva menší mazance.
Krok 5: Přendáme na plech s pečicím papírem, přikryjeme čistou utěrkou a necháme ještě cca 30 minut kynout.
Krok 6: Pak prostředek mazance nastřihneme nůžkami do křížku a potřeme žloutkem rozšlehaným s mlékem. Na povrchu posypeme mandlovými lupínky.
Krok 7: Plech vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a dva menší mazance pečeme cca 30-35 minut. Pokud máme jeden velký mazanec, tak pečeme déle. Propečenost vyzkoušíme vpichem špejle.
Zveřejněno 7. 4. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Máslový mazanec
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/QvyM
Moje poznámka
Máslový mazanec
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/QvyM
Nejnovější recepty
Bezlepková houbová placka
Přidáno před 4 hodinami
Chléb s avokádem a vejcem
Přidáno před 5 hodinami
Pikantní nudličky z vepřové pečeně
Přidáno před 10 hodinami
Pomazánka z červené čočky
Přidáno 22. 1. 2025 17:00
Jehněčí na česneku v pomalém hrnci
Přidáno 22. 1. 2025 15:05
Salát z černé čočky
Přidáno 22. 1. 2025 07:00
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Banánky v čokoládě z mrazáku podle Terezy z Peče celá země: Jednoduchý recept zvládne každý, výsledek je lepší než originál
Jakou mouku na štrúdl? Jen s jednou dosáhnete dokonalé konzistence, pak už záleží jen na vás, jakou zvolíte náplň
Devět způsobů, jak zahustit polévku bez mouky: Skvělé jsou pohanka, jáhly i luštěniny, tvrdý sýr dodá další rozměr chuti
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Švestkové řezy s tvarohem
sally3 před 2 minutami
Jednoduché kynuté těsto na cokoli - slané i sladké
Salajda před 39 minutami
Voňavý tvarohový koláč s jablky
káťa před 53 minutami
Strakonické "štrúdle"
káťa před 53 minutami
Bábovka (hrníčková, olejová)
káťa před 53 minutami
Recept na rychlé muffiny s kousky čokolády
káťa před 53 minutami
Řezy Černá růže
káťa před 54 minutami
Buchta Rafaelo
káťa před 54 minutami
Bábovka Ing. Petr
káťa před 55 minutami
Granko - tvarohové řezy
káťa před 55 minutami
Tématické fráze:
máslový mazanec,
nejlepší máslový mazanec,
máslový mazanec - recepty,
máslový mazanec recept,
mazanec máslový,
recept na máslový mazanec,
máslový velikonoční mazanec,
velikonocni mazanec maslovy,
domácí máslový mazanec,
jak se dělá mazanec,
mazanec recept,
recept na mazanec,
velikonoční máslový mazanec,
velikonoční máslový mazanec recept,
velikonoční mazanec top recepty,
velikonoční mazanec recept,
recept na výborný mazanec,
recept maslovy mazanec,
maslovi mazanec,
kynutý máslový mazanec
Suroviny:
mléko,
žloutek,
mouka polohrubá,
máslo,
sůl,
droždí čerstvé,
cukr,
cukr vanilkový,
kůra citronová,
rozinky,
žloutek,
mléko,
lupínky mandlové
Komentáře (23)