Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pikantní hovězí kližka z papiňáku

Hodnocení receptu je 4,7 (12×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Anna Kocikova Anna Kocikova

Snadný

Doba přípravy 55 min Doba tepelné úpravy: 55 min

55 min (55 min tepelná úprava)

Suroviny

Porce: 3-4

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie9 304 kJ /
2 224 kcal
Bílkoviny161,80 g
Tuky160,20 g
Vláknina15,62 g
Cholesterol 465 mg
Sodík 3,15 g
Sůl7,91 g
Sacharidy29,41 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Z hořčičné pepřové omáčky, oleje, tymiánu a nastrouhané citronové kůry si umícháme marinádu a připravíme si delší plát alobalu nejlépe daný dvojitě na zabalení masa. Krok 2: Maso opláchneme, osušíme a ostrým delším nožem pečlivě propícháme. Čím více bude dírek, tím lépe marináda do masa prosákne. V připravené marinádě maso pečlivě obalíme, můžeme si pomoci i rukama a všechno do masa pořádně vetřít. Krok 3: Takto připravené maso položíme na plát alobalu, zabalíme a dáme nejlépe do druhého dne odležet do lednice. Krok 4: Oloupanou cibuli si rozkrojíme na poloviny a ty překrájíme na jemné půlkolečka. Krok 5: Slaninu nakrájíme na cca 1x1cm stejné kostičky. Krok 6: Na sporák si dáme rozehřát papiňák (tlakový hrnec) a vsypeme nakrájenou slaninu, kterou necháme 2minuty škvařit. Krok 7: Poté přidáme půlměsíčky cibule a za občasného promíchání ji necháme orestovat. Krok 8: Takto připravenou slaninu s cibulí odhrneme na okraj hrnce a do vyškvařeného tuku vložíme z lednice vytažené marinované maso, které necháme prudce ze všech stran zatáhnout. Podlijeme 4dl horké vody, rozdrobíme ½ bujónu a hrnec uzavřeme tlakovou poklicí. Krok 9: Až začne hrnec hodně syčet, ubereme plamen na minimum a pod tlakem vaříme 55minut. Krok 10: Po ochlazení a snížení tlaku hrnec otevřeme, maso a část hustého(slanina a cibule)odebereme a šťávu ponorným mixérem rozmixujeme. Krok 11: Maso nakrájíme na silnější plátky, které vložíme do rozmixované šťávy společně s odebranou částí slaniny a cibule. Ještě chvíli prohřejeme a servírujeme nejlépe s rýží, kterou můžeme na talíře nandat pomocí malého trychtýře, nebo vhodné skleničky na víno.

Zveřejněno 13. 4. 2012

Poznámka autorky Anna Kocikova

Já jsem si na svou dnešní improvizaci zvolila hovězí kližku.Máme ji rádi,je celkem finančně dostupná a po úpravě velmi chutná a šťavnatá. Hodí se hlavně k přípravě gulášú, nebo k různým omáčkám např.koprové,rajské ap.Pokud se připravuje vcelku, je lepší použít právě zmiňovaný papiňák, ve kterém je maso hotové za kratší dobu. Uvedená doba vaření je orientační, záleží i na stáří hovězího kusu. Mě těch 55minut stačilo, ale když se stane, že ještě vidlička masem po otevření hrnce prochází špatně, hrnec znova uzavřeme a pod tlakem vaříme ještě 10minut.

Věřím, že přípravu všichni zvládnete a v závěru si pochutnáte na šťavnatém, marinádou natáhnutém masu. Šťávu jsem ničím nedochucovala, byla akorát:-)

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pikantní hovězí kližka z papiňáku

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Pr42

Další recepty

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pikantní hovězí kližka z papiňáku

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Pr42

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (16)

Karla::-K

Hovězi v papinovém hrnci je sice rychleji uděláno...ale opatrně :-)

Dana61:Danuš,díky za zájem:-):-K

Aničko - toto je velká dobrota:yes::-D

Děkuji za zájem,milé komentáře i hodnocení;-):-K

Milá Aničko, není co dodat. Připisuji 9. bodík :yes:. Krásná fotka, tohle mi přinést, rozhodně bych neváhala. :-p:-K:-K:-K

Jak píše Otta, Aničko, mňam, dala bych si také, ale z kližky to tedy také musím vyzkoušet,jsem papiňáková od té doby, co Tě znám,:-) a zakoupila jsem ho, tak musím něco do něj vložit, a udělat, Aničko, bodíka posílám a recept ukládám;-):-K:yes:

Taky ráda používám na omáčky kližku, je opravdu šťavnatá;-):yes:

Komentáře mě moc potěšily:-KVšem děkuji za přízeň:-*:-)

:-KAničko,krásný sváteční oběd:-KSuper nafoceno,prostě jsi jednička.:yes::yes:

:-p:yes::yes:

hned bych si dala Aničko, máš to krásné:yes::yes::-)):-K

Mňam;-);-);-)

suslajda: Kdo by pohrdal!!:-)) Mńááááám!!

;-)tak tímto obědem bych určitě nepohrdla:yes::yes:+2

Tématické fráze:
jak dlouho varit hovezi v papinaku, hovězí maso v papinaku, hovězí v papináku, jak dlouho vařit hovězí maso v papináku, jak dlouho vařit hovězí maso v tlakovém hrnci, hovězí kližka recepty, hovězí kližka, vařená hovězí kližka, vařené hovězí maso v papiňáku, hovězí kližka recept, vaření hovězího masa v papináku, jak dlouho vařit maso v papináku, jak dlouho varit hovezi klizku, jak dlouho vařit kližku, recepty hovězí maso v papiňáku, jak dlouho vařit hovězí, vaříme z klížky, hovězí klížka v tlakovém hrnci, vareni v papinaku, recepty z hovězí kližky

Suroviny:
kližka hovězí, slanina uzená, cibule, bujón hovězí, omáčka hořčičná s pepřem, olej, tymián sušený, kůra citronová, alobal

Přidat fotografie receptu