Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí chlebík

Domácí voňavý chléb s křupavou zlatou kůrkou je čím dál oblíbenější. Příprava není složitá, ale vyžaduje dostatek času. Tento pšeničný chlebík s žitnou moukou kyne 12-18 hodin, ale rozhodně stojí za to čekání.

Hodnocení receptu je 5,0 (55×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

lenka0

Snadný

Doba přípravy 80 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 50 min bez doby kynutí

80 min (30 min příprava + 50 min tepelná úprava, bez doby kynutí)

Suroviny pro 1

1

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie14 748 kJ /
3 525 kcal
Bílkoviny102,25 g
Tuky14,13 g
Vláknina44,50 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 6,42 g
Sůl16,00 g
Sacharidy724,98 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Mouky, kmín a sůl nasypeme do větší mísy a promícháme. Přidáme ocet, vodu a sušené droždí a vypracujeme řidší těsto. Krok 2: Těsto v míse posypeme vrstvičkou mouky, přikryjeme utěrkou a necháme při pokojové teplotě kynout 12-18 hodin (nejlépe přes noc). Krok 3: Potom promísíme, posypeme moukou a necháme 30 minut odpočinout. Zatím rozpálíme troubu na 230 °C, vložíme do ní prázdný kastrol (průměr 21-23 cm) a necháme rozpálit 30 minut. Krok 4: Do horkého suchého hrnce vyklopíme stěrkou těsto, zakryjeme poklicí a pečeme na 230 °C asi 30 minut. Pak odkryjeme a pečeme na 220 °C dalších 20-30 minut. Chleba se nepřichytne a krásně se vyklopí.

TIP: Se správným kořením bude domácí chleba neodolatelný!

Zveřejněno 20. 4. 2012

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí chlebík

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/WmYo

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí chlebík

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/WmYo

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (47)

Test se podaril😃. Chlebik bez hneteni, peceny v hrnci. Bez bordelu v kuchyni 😂😂
Upeceno z dvojite davky, je moc chutny. Dala jsem cely sacek kvasnic- protoze byly uz rok prosle 😂, navic 1 lzicku chleboveho koreni a 3 lzice oleje. Po osmi hodinach krasne nakynute testo. Pekla jsem 40 minut pod poklickou a 45 minut / 200°C bez poklicky. Vzhled a chut je lepsi, nez z pekarny, ta takovou kurku nezvladne. Dalsi chlebik vyzkousim v jinem pomeru mouky - 2x zitna, 1x spaldova, 1x polohruba... Diky za recept!

Pečeme tenhle chleba už docela dlouho a je super. Jen přidáváme dvě špetky tymiánu a má uplně úžasnou chut i vůni. A používám hrnek o velikosti 400ml a v pohodě. Chleba je fakt super :yes:

Tak chleba upečen,vypadá dobře,uvidíme jak bude chutnat.Hezky vyběhl, a to jsem měla jen 10hod.kynutí.Je ale pravda že jsem dala celý pytlík suš.droždí,protože 1/2lžičky mi přišlo málo.Celý pytlík je na 500g mouky a já měla asi dohromady 600g mouky,ale v poho.Je krásný:-) Jen malá rada, až budete rvát těsto do hrnce,nezapomeňte jak já že hrnec je horký.Chytla jsem si ho bez rukavice a výsledek 3 popálené prsty:-D Ale co ještě že máme večeři:-D Díky za skvělý recept:-*

Je fakt velmi dobrý, pečeme ho pořád, dnes jsem dokonce nepoužila sušené droždí, ale půl kostky, protože ho potřebujeme nejlépe hned a kynul 2 hodinky a za chvíli jde do trouby :-). Paráda:yes:

Byla velká pochvala:yes: Podávala jsem k čerstvému uzenému a mizel rychleji než maso:-8 Dnes jsem do těsta přidala nasekaná dýňová semena a trochu sušeného česneku.

Radmila prchalová 23. 10. 2016 06:15
Dobrý den, večer jsem zaděla těstoa teď ráno mám pocit že je řídké dá se stím něco dělat, nebo mám nechata tak a dát péct:-?

Radmila prchalová: postupuj podľa receptu, je to OK, pri pečení cesto naskočí..

Andělka 8. 9. 2016 14:02
pomooooooc.. vůbec to nekyne.. po 4 hodinách se to asi ani trochu nezměnilo.. není 1/2 lžičky suš. droždí málo???? 8-(

Andělka: vydrž - píše se 12 až 18 hodin:-)

Gabriela Krausová: My máme na domácícm chlebu nejradši právě tu křupavou kůrku. Fakt je, že se špatně krájí, proto je podle mě nejlepší použít zubatý nůž na krájení rajčat. ;-)

Gabriela Krausová: Když dám horký chléb do igelitového sáčku, nezapaří se? A po vychladnutí lze dát jen do plátěné útěrky?https://www.toprecepty.cz/recept/26778-domaci-chle...

Gabriela Krausová 8. 2. 2016 21:47
obrázek i recept mne upoutal, hned jsem se dala do pečení. Pouze místo sušených kvasnic jsem použila půlku kostičky kvasnic,jak už přede mnou dělala jedna paní a asi za dvě hodiny bylo nakynuto. Jinak jsem postupovala podle předpisu a chleba se nádherně povedl. Aby byl" ukrojitelný " zabalila jsem jej okamžitě po vyklopení do igelitového sáčku,kde změkla kůrka. Musím říct, že chutnější domácí chleba jsem ještě nejedla. :yes:,:-K

Jana Brichová 27. 1. 2016 20:12
Jana Brichová: zapoměla jsem napsat, že chleba před pečením potřu mlékem a po upečení potřu kůrku studenou vodou- chléb se krásně leskne

Jana Brichová 27. 1. 2016 20:02
chléb je výborný - já dávám 2 hrnky žitné tmavé mouky 1 hrnek špaldové tmavé mouky a 1 hrnek hladké mouky + zamíchám do těsta slunečnicová semínka. Po 30 minutách odkryji chléb a dopékám až 35 minut. Chléb vydrží dlouho měkký a čerstvý. V obchodě už chleba nekupuji.:yes:

Celé léto jsme na chatě,bylo ošklivé počasí,nechtělo se nám na nákup.Zkusila jsem podle receptu na FB.chléb bez hnětení.Hned se mi povedl,šel trochu hůř vyklopit.Po druhé jsem vysypala po zahřátí kastrol hl. moukou,už nemám problém.(Můj recept,hrnek žitné chlebové mouky,půl hrnku pšeničná celozrná speciál,půl hrnku hladké mouky.2 hrnky polohrubé mouky.)Pokračuji už podle receptu.Už to peču čtvrtý měsíc,chleba nekupujeme,je výborný.Přeji úspěch všem.

spagetka: děkuji moc za radu, to mě nenapadlo....dělala jsem přesně podle receptu. příště zkusím dát méně vody. nakynulé bylo asi dost, těsto kynulo celou noc a půl den než jsem se k tomu dostala :-D

spagetka:

maceska: možná cathleen bude vědět přesněji, ale mám pocit - moc tekutiny? Prostě těsto až moc řídké, nedokynuté? Mně se tohle stalo, jak píšete, nešlo to ukrojit, prostě to bylo lepivé, ale bylo moc vody, u mne teda. Ona taky každá mouka pije jinak.

tak nevím, kde se stala chyba, ale chleba jsme dělala přesně podle návodu, po vytažení byl krásný, ale nejde moc krájet :-(drobí se a jakoby lepí na nůž. Přitom jsem dodržela i čas pečení....jinak na chuť je moc dobrý, jen z toho nenakrájíme krajíce, musíme ulamovat:-D

VYNIKAJÍCÍ, PERFEKTNÍ, RYCHLÝ!!! Poprvé dle rpt, pak už jsem upravovala - hlavně zvětšila hrnky!!! Také přidávám slunečnicová semínka, škvarky aj.. Dávám i hrnek cereální mouky Ráno jsem udělala se slunečnicovými semínky a teď chystám se škvarky!!!! :yes::yes::yes:

Ivana Zdražilová 4. 1. 2016 19:09
Chléb je výborný,dělám už dlouho,ale nepoužívám sušené kvasnice,ale půlku kostky normálních a tak chleba nemusí kynout 12 hod., ale za 2,5 hod. ho peču.Přidávám česnek nebo sušená rajčata v olivovém oleji,která si dělám sama.:-))

Dobrý den mohu místo droždí dát kvásek?

Díky FB jsem použila recept tento,chleba je úžasný, chutný,vždy vyjde super..pekla jsem i kváskový,ale protože nemám kvásek tak jsme zkusili tento,mohu jen doporučit:-))

Mohu jen všem doporučit Chleba nekupujem a už ani žádné pečivé. Vše si peču sám.:yes:

Dovoluju si přidat pochvalu, dnes jsem ráno upekla a teď jsme si pochutnávali. Kůrčička křupavá a přitom jemná. :-p:-p:-p:-p.Přidám fotku.

leLeni nevím proč se omlouváte nám to třeba vůbec nevadí....ale najdou se vždycky rýpalové....nic si z toho nedělejte......nka0:

jPekárna není zapotřebí, dělám to v mísy a pak na stole přikreju utěrkou je to a dávám jenom hladkou a je výborný tak do toho....:-pahoda:

Výborný a osvědčený recept:yes:

Pajaja: Naprosto souhlasím!

Pajaja:

:-p:-p chleba je výborný, upekla rodina chválila. Bodík jsem poslala už minule tak dnes jen veliký dík za prima recept a foto jsem si dovolila poslat :yes::yes::-K

Tak dobrý chleba jsem dávno nejedla! Kdysi ještě za komunistů občas býval takový a to jsem ještě cestou z obchodu uždibovala. Asi 10 - 15 min před dopečením jsem potřela vajíčkem - vytvořil úžasnou zlatou kůrku. Ještě jednou děkuji, líbí se mi zvláště tato verze hrnečkového receptu. Lepší než vážit! :-)

:-*

super recept rychlí a jednoduchý ,mám vyskoušeno,akorád ted skusím dvojitou dávku na větší hrnec,tak uvidíme jestli bude taky ok....:-p,tak dvojita davka a vetší hrnec /nic moc/vracím se k původnímu receptu ten je super.dělám k tomuto chlebu solené máslo s pažitkou /zabalím do válečku v alobalu/a nepotřebujeme ani šunku na chleba/ač i šunku si dělám svojí/:-D

Tak jsem vcera o pol noci zadelal testo a dnes v poledne upekl chlebik . A .............. bomba , super , nadherne se vyklopil a kurka ? perfektni .no z cerstvym maslem a bilou kavou jsem sporadal uz pulku hahhaha , moc diky ze recept . Bydlim u luxemburskych hranic a sousedka uz bude delal taky jupiiiii

Vaňková Lenka: Ještě jsem zapoměla, že místo půl lžičky droždí, dávám půl sáčku, hrnek mám o obsahu asi 300ml.

Vaňková Lenka 7. 10. 2012 10:03
Tento chleba peču už 4 měsíce. V obchodě nekupuji. Je výborný, nemá chybu. Jen ho peču 30 minut na 200°C pod pokličkou a dalších 30 minut na 200°C bez pokličky. Důležité je opravdu řádně rozpálit kastrol. A ještě jeden poznatek, po nakynutí už NEMÍSÍM, jak je těsto nakynuté, tak ho vyklopím do kastrolu. Dobré je přidat osmaženou cibuli a nebo krájené škvarky. Lenka

Dneska ve 3 ráno jsem zadělal na tento chléb, s hrůzou jsem zjistila že jsem místo žitné chlebové dala pšeničnou, takže bude světlý:-8:-8:-8Za chvíli ho šoupnu do trouby, už se mi rozpaluje kastrol:yes:

Nooo, chlebík je pěkný, jen bych podotkla, že ty je to úplně stejný chléb jako ten "Domácí chléb bez hnětení". Když existují podobné recepty, tak myslím, že je to vpořádku, ale dávat sem naprosto totožný, tak v tom nevidím žádný smysl. :-S

lenka0:chlebík je vážně pěknej-moc se ti povedl-jen bych chtěla ještě vidět průřez;-) jinak dávám 9.bod:yes:

Krásně se ti povedl:-K:yes:

Chlebík je moc hezký:-p:yes::-KA nic si z toho nedělej-mě tady kolikrát taky rvou podobné receptíky;-)a o tom tyto stránky jsou-vaříme,pečeme:-p;-):-)

chleba jsem pekla dvakrat,ale bohuzel nikdy se mi nepovedl,kurka dobra krupava,ale byl jak placka pritom jsem delala vse podle postupu kde jsem udelala chybu nevim.

lenka0: Lenko, nic si z toho nedělej, je tady už tolik chlebíků, že ani není pomalu není možné při vyhledávání najít stejný recept:-) Většinou ho přidá autor stejného receptu (si myslím).
Čím více receptů, tím větší chaos ve vyhledávání:-//
Máš ho pěkný, do toho se mi pořád nechce, protože jednak nějak nemám potřebu si pořizovat pekárnu a jednak kupuji každý den 1/2 čerstvého chleba a bez práce:-*
Jsem asi lenoch, ale jsou jiné práce okolo domku+zahrady + zaměstnání a mám pocit, že, pokud bych chtěla mít vše domácí, tak bude ze mne otrok
Moc se Ti povedl :-K:yes:

nevěděla jsem o tomto receptu,že je na těchto stránkách,dostal se mi náhodou, sestra poslala fotku chlebu krásně vykynutého,chtěla jsem recept a odkud ho má,řekla,že nějaká ženská z práce jí ho dala,tak jsem se chtěla podělit o skvělý recept,ať ho vyzkouší co nejvíce kuchařek,ala jak vidím nebyl to nejlepší nápad .Omlouvám se .Už se tak nestane.

helenabedn: toť otázka;-):-!:-D;-)

proč někdo přidává ten samý recept, který očividně musí mít odsud??!!

No to je nádhera, já nemám DP, tak bych tento chlebík mohla někdy upéct, uloženo:-!Leni krááása, bodík+:yes::yes::yes::-K:-K

K receptu nejsou žádné komentáře.

Tématické fráze:
domácí chlebík, vecerni chlebik recept, večerní chlebík, domácí večerní chlebík, chlebík, večerní chleba recept, recept na večerní chlebík, domaci chle, večerní chlebík recepty, večerní chléb recept, recept na vecerni chleba, recept na domácí večerní chlebík, domácí večerní chléb, hruška katalog od 22. 9., večerní chléb, domaci chlebik bez kynuti, domácí chlebík bez hnětení, domácí večerní chleba, hnětač těsta pro domácnost, prima rano hruska

Suroviny:
mouka žitná, mouka hladká, mouka polohrubá, kmín celý, sůl, ocet, voda, droždí sušené

Přidat fotografie receptu