Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Řecké zelí

Zelí je takovým všelékem a v jakékoliv formě je zdravé a plné vitamínů. Naložte si na zimu sklenici hlávkového zelí s česnekem a feferonkami, které vás zároveň svojí pikantností i zahřeje. Zalito je pouze vodou se solí a tak 3 týdny se nakládá.

Hodnocení receptu je 5,0 (28×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

JanaDorazinova JanaDorazinova

Snadný

Doba přípravy 20 min Doba přípravy: 20 min

20 min (20 min příprava)

Suroviny pro 1 dávka

sklenice o objemu 2-3 litry

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie2 295 kJ /
549 kcal
Bílkoviny28,20 g
Tuky3,28 g
Vláknina48,80 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 12,26 g
Sůl30,00 g
Sacharidy81,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Hlávkové zelí nakrájíme na větší kusy. Česnek oloupeme a nakrájíme na plátky. Krok 2: Do umyté a čisté sklenice střídavě prokládáme zelí, česnek, papričky nasekané nadrobno až sklenici do 3/4 zaplníme. Krok 3: Vodu převaříme se solí, necháme vychladnout a zelí zalijeme. Necháme stát v tmavší místnosti 2-3 týdny.

TIP: Jak uchovat chilli papričky

Zveřejněno 2. 5. 2012

Poznámka autorky JanaDorazinova

Vynikající přikusování k oslavám.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Řecké zelí

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/9OnD

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Řecké zelí

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/9OnD

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (97)

Nejlepsi, uzasne! Trochu jsem umensila cesnek na mnozstvi nalevu, ktery mi vysel presne do sklenice.

Markytaky: Nebyl to ten křís, co se na zelí dělá při kysání?

Dobrý den, můžete někdo poradit? Zelí jsem nakládala podle receptu a můžu ho vyhodit, protože se mi nahoře udělala plíseň. Jak tomu předejít? Děkuji.;-(

moc dobre zeli.... v recku se tomu rika "tursi" v tomto nalevu se dela jak;akoliv zelenina ..... voda po vykvaseni,zdrava pro tlu.strevo obsahuje probiotika ,cisti streva a moc dobre projimadlo
nuze se vynechat i to palive ......
samozrejmne davam moc:yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes:

sibilla40: ;-):yes: děkuji :-)

Honza:;-):yes: dobrý nápad :-)

...pro fajnsmekry.Pridejte při nakladani CELER,osobne ho krajim cca na hranolky.Perfektni kombinace s česnekem.
Dobrou chut !;-);-):-p

magdalenka: Taže dobrá zpráva, dá se použít. Díky, Magdi:-)

Jana Remkova: ak si dobre pamätám, ja som "mixla" nový lák s časťou starého, keď som robila druhýkrát...;-)

Chuchu: Mám radost;-). Ohledně toho nálevu..popravdě jsem to nezkoušela, fakt nevím, ale myslím, že by to nemělo vadit;-)

Jana Remkova: Jani, vyzkoušela jsem a je to prostě vynikající, chlapi mi málem utrhli ruce. Zítra dělám další a do 5 l sklenice. Mám dotaz - dá se použít ten nálev z toho dřívějšího zelí? je totiž bezvadně ostrý a i jinak akorát. Díky za odpověď a dávám :-p:yes:

Denynisios: Uzavřená;-), ale ne nějak moc utáhnutá.

Denynisios 23. 1. 2013 18:41
Zdravím, chtěl bych se zeptat, zda-li má být sklenice uzavřená nebo otevřená? http://www.toprecepty.cz/recept/26947-recke-zeli/

Pejli: No, bylo by fajn ho mít na Silevstra, co??;-)

Dneska mi přišla chut na tohle skvělé řecké zelí:Musím to napravit a konečně se donutit si ho udělat :yes:

Eliza: Jojo, už je zase čas, taky ho chci udělat;-)

Tak jsem dnes zase nakládala, moc se těším, až ochutnám.:-p

Pejli: No, už můžeš, už je staré zelíčko;-)

Třeba vitamíny do děla, nakoupím si na to a jdu do toho :-*

clupmi: no, snad ani já nezapomenu;-)

+20:yes: letí: Takže až na podzim určitě udělám, ale musíš mi to připomenout. :-D
http://clupmi.blog.cz

spagetka: myslím si, že ta sůl je tam hlavně kvůli konzervaci, takže bych s ní moc nešetřil.

BILKOVAI: Ivetko díky, já jsem si ho zrovna naložila a měla jsem fakt štěstí;-). Koupila jsem poslední půlku starého zelí, pak už bylo jen nové;-)

Taky jsem ho vyzkoušela, ale jaksi jsem zapomněla ohodnotit:-8 Během chvilky se na grilovačce snědla celá 3 litrová láhev:-p:-* Je to výborný recept:-p:-*:yes:

Eliza: zrovna jsem recept posílala sestře do Kanady;-). Díky, jsem moc ráda:-)

:-p:-p Je to strašně dóóbrý:-! Moc děkuji za recept a milovníkům nakládaných pochoutek upřímně doporučuji...:-p

Jana Remkova: To ovšem ráda slyším...kdo to má vydržet dýl???:-8:-D

Pejli: no, jestli bude ještě staré zelí, Pavli. Mrknu se zítra;-)

1974andrea: Fakt? Možná je to teplem, takže Elizo, jak vidíš a slyšíš, stačí týden;-)

Eliza, ochutnávaj - priebežne. Je teplo a začne to kvasiť rýchlejšie. Neradím ti zle, uvidíš...;-)

Jana Remkova:Mami, tak nalož a jak přijedem, oprubuju tvoje zelíčko :-*

Jana Remkova:Jani za týden už bylo kyselý ažaž;-)

Tak jsem projela komentáře a začaly se mi regulerně sbíhat sliny...;-)

Eliza: No, zkusit můžeš, teoreticky by to mělo být už super, ale bacha!! Jednou zkusíš a pak už musíš!!!:-D viz-magdalenka! Můžeš zkusit dříve, ale víš, jak to je:-)). Budeš ubírat a ubírat...;-)
Teď mne mrzí, že jsem nenaložila sklenici..:-Smohla jsem vzít do Kroměříže:-//

Sklenice už je v komoře...Ještě se zeptám - kdy můžeme ochutnat? Až po dvou týdnech? Jinak mě holky napínáte, jsem zvědavá na ten proces kysnutí - představovala jsem si to spíš naslano, nemám s výrobou zelí zkušenost. Ale nakládané lahůdky miluju snad všechny...:-p

Eliza: díky za foto, snad bude chutnat;-)

1974andrea: no, kyselé je asi proto, že ho máš déle ve sklenici. U nás moc nestačí "vykysat":-D

Eliza:Eli, zrovna jsem koukala, že už mám ve sklenici zbytek. Je strááášně kyselý a asi příště uberu trochu česneku. Ale jinak:-p

Tak už máme také naloženo a moc se těšíme... Fotečky zatím jen z přípravy.;-) Díky za recept, jsem hrozně zvědavá na výsledek.

Tak už taky zakládám ;-);-):-p:-p a především drahou polovičku upozornila, že se to fáákt musí uležet :-D:-D:-D

magdalenka::-D:-D:-D:-D

1974andrea: ráno som nestihla, ale po návrate domov stihnem, beztak je tam už iba pol pohára...:-D
(asi musím zas kúpiť kapustu...)

magdalenka::-D:-)) A co ty, už máš dneska zkontrolováno?;-):-D

1974andrea: a nezabudni kontrolovať!:-))

1974andrea: No děkuji! Mám z toho takový ten reflex, jako když někdo jí grep, nebo líže citrón!!:-p. Musím si taky naložit, dokud je ještě staré zelí;-). Určitě přidej pak foto, budu ráda:-)

Jana Remkova:Jano, přidala jsem ti fotku naskládaného zelí, proloženého feferonkami a česnekem. Už je zalité a uzavřené a těším se na výsledek. Kdyžtak pak dodám ještě fotku finálního výsledku;-)

Tématické fráze:
řecké zelí, nakládané řecké zeli, řecké zelí recept, recept na recke zelí, řecké nakládané zelí, řecké zelí recepty, recept řecké zelí, zeli po recku, řecké recepty, salát z raného zelí, nakladane zeli s česnekem, rané zelí recept, jak naložit hlávkové zelí do sklenic, nakladane zeli po recku, řecké kysané zelí, retske zeli, řecký salát ze zelí, naložené bíle zeli s česnekem, řecký zelí, recke kvasene zeli

Suroviny:
zelí bílé, česnek, feferonka, sůl, voda

Přidat fotografie receptu