Vepřové žebírko na žampionech
Objevte lahodnou kombinaci šťavnatého vepřového žebírka a jemných žampionů. Tento pokrm spojuje křehké maso s bohatou houbovou omáčkou, která je dochucená aromatickým kořením. Ideální volba pro milovníky tradiční české kuchyně.
Suroviny pro 6 porcí
6porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 11 387 kJ / 2 722 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 30,98 g |
Tuky | 268,67 g |
Vláknina | 34,20 g |
Cholesterol | 230 mg |
Sodík | 3,27 g |
Sůl | 8,00 g |
Sacharidy | 29,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: Vepřová žebírka (kotleta s kostí) lehce naklepeme a na okrajích nožem nařízneme (zabráníme tím zkroucení masa při opékání). Z obou stran osolíme a opepříme čerstvě mletým pepřem čtyř barev.
Krok 2: Na steakové pánvi rozpustíme vepřové sádlo a všechno maso z obou stran poctivě opečeme do zlatavé barvy. Opečené maso přendáme do většího hrnce.
Krok 3: Do výpeku po mase přidáme na kostičky nakrájenou slaninu a necháme ji vypéct. Jakmile je slanina vypečená, přidáme nakrájenou cibuli a necháme opéct lehce do hněda.
Krok 4: Když je cibule krásně opečená, přidáme žampiony. Ty před vložením očistíme od nečistot, prolijeme citronovou šťávou, necháme cca 3 minuty působit. Poté propláchneme pod tekoucí vodou, abychom se zbavili kyselosti – žampiony po této úpravě zůstanou krásně světlé a křupavé.
Krok 5: Malé žampiony ponecháme vcelku, střední pouze půlíme a velké plátkujeme na hrubší plátky. Lehce necháme žampiony s cibulkou a slaninou prohřát a přidáme je na maso do hrnce.
Krok 6: Podlijeme masovým vývarem tak, aby maso bylo skoro potopeno a dusíme společně se žampiony cca 30 minut.
Krok 7: Měkké maso vyjmeme a do vzniklé šťávy vmícháme dvě lžíce hladké mouky, rozmíchané s trochou vody. Tím vše zahustíme a necháme provařit minimálně 15 minut za častého míchání. Podáváme s rýží, houskovým knedlíkem nebo brambory.
Zveřejněno 2. 5. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Vepřové žebírko na žampionech
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/g6vk
Moje poznámka
Vepřové žebírko na žampionech
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/g6vk
Nejnovější recepty
Turecká vejce
Přidáno před 4 hodinami
Pikantní květák se zastřenými vejci (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 14 hodinami
Špagety s kuřecím masem a bazalkovým pestem
Přidáno před 19 hodinami
Segedín z trouby
Přidáno před 21 hodinami
Měkké banánové sušenky
Přidáno před 23 hodinami
Kuřecí maso s houbami a brokolicí
Přidáno 4. 4. 2025 08:01
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Extra rychlé lívance
Hambro před 12 minutami
Domácí langoše
ane.hir před 13 minutami
Křupavé bramboráky
Ilca73 před 20 minutami
Krůtí srdce na jalovci s brusinkami a pórkem
Hedwika před 29 minutami
Zelný salát do zásoby
hlavous před 1 hodinou
Kynutá bábovka
vagundova před 1 hodinou
Rychlý ovocný koláč s drobenkou
chiara před 3 hodinami
Zapečené těstoviny se šunkou, smetanou a sýrem
joshap před 3 hodinami
Hustá žampiónová omáčka s kuřecími nudličkami
trdlo před 10 hodinami
Nadýchaný hrnečkový perník
ZuzkaBob před 11 hodinami
Tématické fráze:
vepřové kotlety na žampionech,
vepřová kotleta na žampionech,
vepřové maso na žampionech se šťávou,
vepřové žebírko na houbách,
veprove na zampionech,
vepřový žebírko,
veprove zebirko,
vepřové maso na žampionech,
vepřové žebírko na pepři,
vepřové žebírko na žapionech,
vepřové maso na žapionech,
v eprove zebirko,
vepřová žebírka na houbách,
v.zebirko na zampionech,
vepřové se žampiony,
vepřový na žampionech,
veprove zebirko s kostí,
recept vepřové na žampionech,
veprove na zampionech s knedlikem,
vepřové žebírko s rýži
Suroviny:
žebra vepřová,
slanina uzená,
žampióny,
cibule,
mouka hladká,
citron,
sůl,
pepř čtyř barev,
sádlo vepřové,
vývar masový
Komentáře (13)