Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Staromoravská fazolovice

Hodnocení receptu je 4,7 (6×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

mixed-up mixed-up

Náročný

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 40 min

40 min (40 min příprava)

Suroviny

Porce: 4-5

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie516 kJ /
123 kcal
Bílkoviny9,18 g
Tuky7,66 g
Vláknina1,45 g
Cholesterol 259 mg
Sodík 139 mg
Sůl0,31 g
Sacharidy3,70 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Postup, pokud vaříme z plechovky: Do rozpáleného hrnce si přidáme olej, aby pokryl dno s tenkým plátem másla. Až máslo s olejem přijdou k varu, přidáme mouku. Mouky tolik, aby se nepřipalovala a vznikla zásmažka střední hustoty. Po zpěnění přidáme nastrouhanou mrkev a petržel. Krátce orestujeme. Petržel a mrkev jsou nastrouhány na jemno. Krátce orestujeme a poté přidáme fazole i s nálevem. Přivedeme k varu. Osolíme a přidáme 2 kuličky nového koření, majoránku, sůl podle chuti, pepř, špetku vegety a bobkový list. Vaříme asi 30 minut. Pokud nám polévka zhoustne, přidáme malinko vody. Poté podle potřeby dochutíme solí a pepřem. Krok 2: Postup fazole loupané: Fazole si den předem namočíme. Na druhý den je dáme vařit asi na hodinku a půl, dokud nezměknou. Připravíme si malý hrnec, do kterého si přidáme olej a tenký plát másla. Množství oleje tak, aby zakryl dno. Přivedeme k varu a přidáme mouku. Množství mouky zase tak, aby se vytvořila zásmažka střední hustoty. Až se mouka zpění, vypneme. Fazole po uvaření nevypínáme. Do vývaru z fazolí přidáme mrkev a petržel. Osolíme a vaříme společně s fazolí. Přidáme majoránku, nové koření, sůl, pepř, bobkový list a špetku vegety. Až fazole budou úplně měkká, polévku zahustím předem připravenou zásmažkou. Krok 3: Základ na polévku je hotový. Před přidáním noků ještě vmícháme 2 nakrájené stroužky česneku. Krok 4: Na noky: Do hrnečku si rozklepneme 1 vejce, přidáme kávovou lžíci mléka, vody a rozšleháme. Poté přidáme pár kapek oleje. Promícháme. Pro jemnější noky přidáváme 2-3 polévkové lžíce krupice. Nakonec zahustíme polohrubou moukou, přidáváme dokud je hmota řídká, musí být střední hustoty. A osolíme. Krok 5: Polévku přivedeme k varu a noky vmícháme do polévky přes děrovaný cedník. Polévku vypneme a necháme dojít. Na ozdobu přidáváme čerstvou petrželku.

Zveřejněno 15. 5. 2012

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Staromoravská fazolovice

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/pBgN

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Staromoravská fazolovice

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/pBgN

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (5)

I tak se to dá :-) až na konec, já polevku dělám z loupaných,u první verze jde o to, aby se povařila mrkev a petržel ;-) až se vám uvaří, přilejete fazole, zahustíte, 5 minutek povaříte a přidáte noky, vypnete, a necháte dojít:-):-)přeji dobrou chuť;-)

Precizně popsaný postup pro moc fajn polévečku:yes:+6:-p
Jen mám takovou malou poznámečku k fazolím z plechovky.Já bez nich v kuchyni neudělám ani ránu,ale do veškerých pokrmů přidávám až v závěru:-)Po těch 30minutách to musí být až moc měkké:-/

Dobře napsaný recept je nad zlato;-):yes:

Ty jo tak to koukám. Tady si dal někdo práci s napsáním receptu. To se mi líbí! Aspoň je to pro všechny a né jen pro otřelé kuchařky a kuchaře. ;-):yes:

Chutná polévečka:yes::yes:
Krásně rozepsáno:yes:

Tématické fráze:
fazolovice, staromoravská jídla, fazolovice recept, fazolovica, fazolovice z cervenych fazoli, slovenská fazolovice, fazolovice polévka, jak se dělá zásmažka z krupičky, recept fazolovice, zásmažka z krupice a másla do do polévky, slovenská fazolovica, staromoravske pokrmy, tradiční moravské jídlo recept, tradiční moravské jídlo, staromoravska kucharka

Suroviny:
fazole červené, majoránka, mrkev, petržel, nať petrželová, koření nové koření, sůl, pepř, mouka hladká, olej, krupice, mouka polohrubá, vejce, mléko, voda, vegeta, máslo, bobkový list

Přidat fotografie receptu