Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Houbová smaženice

Máte houby nasušené i zamrazené a stále s nimi nosíte další košíky? Připravte si čerstvou smaženici, která krásně voní lesem. Receptů najdete na internetu nespočet, ale nejlepší je osvědčená klasika.

Hodnocení receptu je 4,9 (28×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Hella Hella

Snadný

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 20 min

30 min (10 min příprava + 20 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Krok 1: Na sádle zpěníme nakrájenou cibuli a když zrůžoví, nasypeme na ni opláchnuté houby, pokrájené na kousky asi 2x2 cm. Pokud jsou houby velmi suché, malinko je podlijeme (cca 1–3 lžícemi vody). Krok 2: Pod poklicí houby dusíme asi 10 minut na mírném plameni, pak osolíme, okmínujeme, přidáme utřený česnek podle chuti a necháme přejít varem. Krok 3: Následně přidáme rozšlehaná a lehce osolená vejce. Krok 4: Za stálého promíchávání smažíme, dokud se vejce nesrazí. Krok 5: Podáváme s chlebem.

TIP: Další oblíbené recepty na houbovou smaženici

Zveřejněno 9. 9. 2008

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Houbová smaženice

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/W6pX

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Houbová smaženice

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/W6pX

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (49)

my cesnek milujem:-) a do smazenice no muzu skusit jak nam v tom bude chutnat:-8

Houbová smaženice vychází ze své podstaty - smažené houby ... moje prababi a babi mne naučila , houby očisti od hlíny , ale nemyj je-změníš tak jejich struktůru a budou jiné , nakrájej je na velikost sousta , rozpal trochu tuku a houby do něj vhoď ,po pár minutách je zlehka míchéj , přidéj sůl a kmín ... jakmile jsou na povrchu jakoby lesklé-odstav a je a nech si chutnat s čerstvým chlebem .... chceš aby to bylo syté jídlo ,před odstavením přisyp dvě lžíce krupice , nech zezlátnout a vmíchej dvě vejce ,jen aby se houby spojily.... česnek miluji a můžu ho téměř ke všemu ,tady si ho nějak nedovedu představit

:yes:

Smaženice s česnekem se u nás nikdy nedělala, ale jeden čas jsem si oblíbila chlebové smažené topinky s česnekem, na které se nandaly houby, podušené na cibulce, a posypaly se nastrouhaným sýrem. Byla to dobrota. :yes:

Já taky do smaženice česnek nikdy nedávám, nechutná nám .Já ale česnek používám docela málo. To je ale naše věc. Bratrance manželka dělala smaženici vždycky s koprem.Maminčina kamarádka zase dělala smaženici s mrkví a strouhankou. Každý to děláme jinak a každý si na tom svém pochutná.

Ivana Ch: V tom s tebou souhlasím, každý dle své chuti, to by bylo dost nudné, kdyby všechno všem chutnalo stejně ;-);-):yes::yes:

Delam podobne. Jen nakonec jeste pridavam ocet. Cesnek jsem nikdy nedala, ale muze to byt taky fajn. Houby nemyju, jen cistim klasicky nozem a krajim na kousky.;-)

Ahoj, moc dobrota. U nás se houby jedí hodně a obyč smáža vždycky potěší. K mytí hub: Já vždy houby nakrájím, dám do misky a zaleji celé vodou. Nechám tak hodku, pak vodu sleju a pak vařím. Někdy si houby předvařím, pak je jen hodím na zpěněnou cibulku a už nedusím. Jen dochutím přidám vejce a hotovo. Chuť je uplně stejná :-Q

Použita mrazená směs hub, jinak smaženice se u nás doma dělala vždy bez česneku.

spagetka: já taky dělám houby s česnekem. Připravuji je ale v tom případě bez vejce a smíchám je s uvařenými těstovinami, horké sypu parmazánem...:-Q;-):-K

Zobrazit 2 starší odpovědi

Docela obyčejná smaženice z hub. Samozřejmě, že je to moc dobré. Ale za těch asi 55 let co toto jím, jsem nikdy neslyšel, že by se houby umývaly. ÚPLNÁ BLBOST.!!!!!!!!!!!!!!!

Franta: pravda naco je mít upravenou chlorovanou vodou? Příroda je mocná a chuť hub z lesa jen očištěných je nenahraditelná:yes:

Zobrazit 2 starší odpovědi

Teď jsem dovařila a první, co vypadlo z úst milované polovičky poté, co dostal svojí porci, bylo "sakra, to je dobrý". :)
Takže recept můžu jen doporučit. Pokud se bojíte toho česneku a že vám přebije chuť hub, tak buďte v klidu. Pokud ho tam nedáte moc, tak to jen provoní a chuť nenaruší.

Ivuš - tak my doma třeba houby - nakrájené opravdu myjeme ... hodíme do vody, vymácháme a pak trochu vymačkáme (přebytečná voda):-)... jinak dnes to jdu s tim česnekem zkusit, ale asi né moc, pač by to zřejmě přebylo chuť hub ...

spagetka:přesně tak,neví jak vypadá česnek a bude tady komentovat:yes:

Vynikající recept:-)):yes:

Houba: nemyslím mytí hub jako mytí nádobí, otřeme houbičkou. a pokud vám tam česnek nepasuje, tak ho tam nedávejte, tolerujte prosím různé chutě lidí ano? Sám/sama si to dělejte dle své chutě.

Houba: To s tým nemytím húb myslíš vážne?

Taky jsem toho názoru, že do smaženice česnek rozhodně NE :-O
Úplně to zabije chuť hříbků.. :-(
A nikdy sem neviděla a ani neslyšela, že by se houby myly.. :-))

Dzarda:;-( no cement;-)

Moc výborný :-p

:yes:

Jana: propláchnete, překlepla jsem se. Ještě jednu radu ohledně hub. Pokud použijete sušené houby do omáčky nebo polévky, houby namočte do horké vody, ne do studené. Houby krásně změknou a pustí pěkně tmavou silici.:-p

Dzarda: Ale mejou. Dáte je před smažením na sítko a ptopláchnete studenou vodou, necháte okapat a osmažíte na cibulce:-D

Lebrac: od kdy ?:-O do smaženice jedině sádlo a česnek, bez toho to není snaženice:-D

tet jsem jsi jí podle receptu dělala a vynikající ,,jen jsem do ni přidala ulku lžíce hl. mouky je to dobre ano se vic stahne a :)

Výborné:yes:

houby omyjeme... to se preci nedela... houby se nemejou, nasaknou vodu a bude z toho brecka

vy:yes:borna

mně se recept moc líbí a přesně takhle ji večer udělám!!!

Lebrac: Do smaženice dle rodinného stříbra a zvyku, vždycky ;-);-)
Ale nikomu se nebrání, aby si to dělal dle svého:-!

Úplně špatný recept. Houby se musí dělat na másle - zvýrazní to chuť i vůni hub. Česnek mám moc rád ale v tomto případě to zabije houbovou vůni - do smaženice nikdy;-(.

Franto?

Tak jsem udělala přítelovi k obědu dle receptu, povinně jsem musela ochutnat, jestli jsem tam prý nepřisypala pár těch červených hub :) zatím mu šmakuje, a jestli do rána přežije, tak příště budu dělat zase:) U nás houby rostou pěkně, ale pořád prší, takže na ně chodíme s deštníkem :) Děkuji za recept, přji hezký den všem :):yes:

při dušení hub přidej trochu krupičky,tak to dělala teta na Vysočině

Helo,dovolila jsem si přidat foto k Tvému receptíku. Dělám stejně, na oleji ale bez česneku. Nyní jsem použila mražené podušené houby a při přípravě smaženice, těsně před dokončením jsem přidala 2 dny staré, ale vláčné, opražené celozrné housky. Může se použít i chleba. Někde jsem to vyčetla a je to docela :yes:;-)

A jde se na to. Už se na tuhle dobrotu těším, jak malý dítě na lízátko:-D To bude mňamka :yes:

Výborně sem si pochutnal, děkuji za recept. Velmi si toho vážim a přeji těmto stránkám mnoho úspěchů. S pozdravem Michal:yes:

Moc dobrý!!:yes:

Emily Canada 11. 9. 2009 04:12
Tak tohle bude zitra k obedu.Skoda ze nebudu mit ty houby co jsou psane ale snad to bude dobre i z tech co jsou zde v obchode.Zavidim vam ty vase houby.

Dneska jsem našel asi 20 suchohřibů a udělal je podle receptu.Jestli se dožiju rána tak je to super recept.
:-))

Holky neblázněte,co nám to děláte?Tady houby nerostly,mrchy klouzavý:-(

No jo, toho jsem si nevšimla, ještě,že,než se to dobublá,,jsem zasedla k počítači, hned to bliknu. Někdy i ta závislost na téhle technice je k něčemu dobrá:-D

No spagetko, doufám, že přidáte foto! Tohle je můj jediný recept u kterého nemám fotku. Prosím, prosím a předem děkuji.

přesně tohle dnes bude k obědu. Já ještě dávám libeček a majoránku (jen špetku)No a já úplně bez příkohy, manžel zřejmě s právě upečným chlebem. Tak dobrou chuť a v klidu se i v práci najezte - tedy pokud okolnosti dovolí ;-)

Články s tímto receptem

Tématické fráze:
smaženice z čerstvých hub, smaženice z hřibů, jak se dělá smaženice, recept na houbovou smaženici, smaženice z václavek, smaženice s vejci - z mražených hub, jak se dela smazenice z hub, houbová praženice, praženice z hub, nejlepší smaženice, praženice, jak udělat dobrou smaženici, dobrá smaženice, smaženice s houbami, nejlepší smaženice z hub, praženice recept, jak udelat houbovou smazenici, vyborna smazenice, smženice, smažnice

Suroviny:
houby, cibule, sádlo, česnek, kmín drcený, vejce, sůl

Přidat fotografie receptu