Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bezová šťáva

Mezi oblíbené letní hitovky patří bezový sirup, který snadno zvládnete připravit doma i vy. Využít ho můžete do limonád, čaje nebo jen tak samotný například při nachlazení. Nezáleží na tom, kolik litrů vyrobíte, protože vždy se spotřebuje do poslední kapky.

Hodnocení receptu je 4,9 (14×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Katerina Valigurova Katerina Valigurova

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 60 min bez doby odležení

60 min (60 min příprava, bez doby odležení)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie33 470 kJ /
8 000 kcal
Bílkoviny0,00 g
Tuky0,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 10 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy2 000,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Vodu převaříme a necháme vychladnout. Citrony omyjeme a nakrájíme na plátky. Krok 2: Přebrané květy dáme do většího hrnce, zalijeme převařenou vodou, přidáme plátky citronu a 50 g kyseliny citronové. Krok 3: Necháme louhovat 24 hodin. Krok 4: Poté scedíme, vymačkáme (nejlépe přes plátno, stačí i cedník, ale jsou tam potom drobné usazeniny - smítky), přidáme cukr a pomůcku ke konzervování. Krok 5: Mícháme. Když se cukr rozpustí, plníme do 0,5 l sklenic a uchováváme nejlépe ve sklepě. Ředíme vodou dle chuti.

TIP: Jak zpracovat květy černého bezu

Zveřejněno 2. 6. 2012

Poznámka autorky Katerina…

Konzervační přípravek (např. od Dr. Oetkera - obsahuje kyselinu sorbovou a laktózu - proti plísni a kvašení)

Při nachlazení vypijte kalíšek sirupu nebo přilejte do čaje.

http://abecedazahrady.dama.cz/Bez-cerny-a-jeho-vyu...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bezová šťáva

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rBEw

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bezová šťáva

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rBEw

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (33)

Už se dělá :-)

Ten konuervant je ta kyselina citronova nebo jeste neco jineho. A jestli je to neco jineho jal se to konkretne jmenuje? :-O:-O

Bajunka88: Já používám kyselinu ascorbovou,je to zrovna ta dávka 2g akorát do tohoto množství,kupuji to v drogerii.:yes:

Zobrazit starší odpověď

Katerina Valigurova: ja mam na obalu napsáno 5g na 1,5 l nálevu.

Tohle je spíše sirup než šťáva ne? Jinak si nedokážu vysvětlit poměr vody a cukru. Ja jsem použil 0,3 kg cukru na 5l vody. Šťáva je výborná,ale když ji trochu náředím,už nevynikne chuť bezoveho květu. Doporučuji vám ten recept poupravit

peter: díky za připomínku,je to sirup,ano,ale my tomu říkámě šťáva :-) a ředíme a chuť stále cítíme :-)

Přidal jsem dva grepy a dva pomeranče,citronů radši víc a míň cukru...ještě sušenou mátu a prostě osvěžující luxus <3

magdalenka: trochu jsem ohřála a je to lepší... díky :yes:

Jana:ja rozpúšťam za studena...keď idem okolo, zamiešam. Varom sa chuť zmení, mám vyskúšané. Prípadne to len slabo ohrej.

Taky jsem to četla, že se má rozpustit v teplé vodě..takže šťávu asi lehce přivedu k varu, aby se ten konzervant dobře rozpustil :-)

Šťáva je výborná :yes:. Chtěla bych se ještě ujistit ohledně konzervování. Také jsem si koupila Dr. Oetkera a přes zamíchání mi na vrchu sklenic zůstává bílý povlak nerozpuštěného prášku. Je to v pořádku? Na návodě je totiž rozpustit v teplé kapalině... Já jen, aby se mi ta dobrota nezkazila :-p. Je fakt, že jsem dala 1,5 sáčku, i když by zřejmě stačil jen 1... předem děkuji

Velmi dobrá:yes: nevydžela:-(:-D ani 2 měsíce:-!

Danča:u nás se sťáva nalévá do pullitrových sklenic,zašpuntuje a dává do sklepa....nezavařuje se,bo je tam pomůcka ke konzervování a taje proti plísním,tudíž se nekazí....posledně jsem taky dávala do petek bo mi nevyěly flašky...taky někdo dává do 5l skleňáku a má v lednici :-)

A jak se dá šťáva uchovávat??? Stačí když ji v pet láhvi uložím do sklepa??? Nebo se musí nějak zavařovat???www.toprecepty.cz

Katerina Valigurova: Díky ;-)

právě kvete :-) a mim.ze 4 dávek je 12,5 litrů

Miloš :5g balení od Dr.Oetkera,dle návodu uvadí-na 5l šťávy

Kolik dkg pomůcky ke konzervování ?
Díky :-)

nechcete mi udelat nekdo aspon 100l ? :D :D :D

Simona: asi 3,5litru podle mých zkušeností ;-)

prosím Vás, kolik litrů šťávy, tedy máte z množství 25 květů?Děkuji :-):-K

díky za komenta a fota...jasneže každý dělá "po svojem" ;-)...a díky za vaše typy :yes: ale já si nemůžžu dovolit uchovávat asi 60 0,5 l flašek....u nás to jde do sklepa,nikdy se nezkazí,a málokdy vydrží do jara! :-)

Janka231 7. 6. 2012 19:51
Dávám do 4 litrových sklenic pod celofán. Nebo do plastových lahví vydrží celý rok.
Janka231

1974andrea: Také ho mám v lednici (tedy, už vlastně skoro nemám) :-)

:yes::yes::-)):-K znám tento sirup moje vnučka ho miluje:-K

petram:Sirup je lepší uchovávat v lednici, brzy se kazí;-). Taky nepřidávám žádné konzervační látky a na 2l vody jen 1,5kg cukru.

Ač jsem zvyklá pít obyčejnou vodu, bezový sirup mi naprosto učaroval. Oproti receptu jsem snížila množství kyseliny citronové na 30 g, bohatě to stačilo, a navíc jsem nepřidávala pomůcku ke konzervování.

mimochodem,pokud děláte z více dávek,tak je lepší dát té kyseliny trošku míň ( i na tu jednu várku,v poho stačí 4dkg.);-)

tejaja: ahááá!! Díky, Terezko, nějak mi to vypadlo;-)

Jana Remkova: Je to napísané v postupe:-D

Kolik se dává na to množství té kyseliny citronové?? Buď jsem slepá, nebo to nevidím..

už kvete,ale ještě jsem to letos nestihla...posléze dodám fota :-8

K receptu nejsou žádné komentáře.

Tématické fráze:
bezová šťáva z květů, recept na bezovou šťávu, bezinková šťáva, bezova stava za studena, šťáva z bezových květů, jak se dělá bezová šťáva, bezová šťáva bez vaření, bezová š´táva, jak udelat bezovou stavu, domácí bezová štáva bez vaření, bezová šťáva z květů recepty, bezinková štáva recept, štˇáva z černého bezu, bezováštáva, šťává z bezu, návod na bezovou šťávu, pomůcka ke konzervování, bezová sirup, bezová, štáva z bezového květu

Suroviny:
květy černého bezu, voda, citron bio, kyselina citronová, konzervační přípravek, cukr

Přidat fotografie receptu