Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kaldoun

Máte rádi staročeské recepty? Pak rozhodně musíte vyzkoušet kaldoun. Proslavila ho Magdalena Dobromila Rettigová. Tradiční recept na sytou a hřejivou polévku, ve které využijete všechny odřezky, kosti a drůbky třeba z kachny nebo jiné drůbeže.

Hodnocení receptu je 4,6 (17×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Mirusha Mirusha

Náročný

Doba přípravy 185 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 145 min

185 min (40 min příprava + 145 min tepelná úprava)

Suroviny pro 6 porcí

6porcí

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie9 074 kJ /
2 169 kcal
Bílkoviny90,46 g
Tuky108,11 g
Vláknina38,26 g
Cholesterol 1,81 g
Sodík 1,06 g
Sůl2,16 g
Sacharidy194,42 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Očištěný kachní skelet i s droby dáme vařit do hrnce s celou zeleninou, cibulí a česnekem. Po zavaření sbíráme z hladiny pěnu. Teprve pak přidáme sůl, divoké koření a vaříme asi 2 hodiny. Vývar scedíme a droby pokrájíme na malé kostičky. Krok 2: Očištěná kachní játra rozmixujeme, přidáme celé vejce, máslo, sůl, pepř, nastrouhaný česnek, čerstvou majoránku a lehce zahustíme strouhankou. Vše promícháme a z těsta tvarujeme knedlíčky, které zavaříme v osolené vodě. Krok 3: Na vále smícháme mouku, vejce a půl skořápky vody a vytvoříme pevné nelepivé těsto. Rozválíme na tenký plát (přes který by měl prosvítat vzor utěrky) a dáme zaschnout. Po zaschnutí z něj nakrájíme asi centimetrové čtverečky, které zavaříme později v polévce. Krok 4: Na másle osmahneme nastrouhanou čerstvou zeleninu (dokud nám to celé mrkev krásně nezabarví do žluta), přidáme nakrájenou cibuli, trošku ještě osmahneme, zasypeme moukou a uděláme jíšku. Poté zalijeme kachním vývarem a necháme vše cca 10-15 minut povařit. Krok 5: Pak vložíme flíčky, povaříme dalších cca 10 minut, dokud nejsou flíčky měkké, přidáme předvařené knedlíčky a pokrájené kachní maso, aby se vše prohřálo, dochutíme solí, pepřem a nasekanou petrželkou a necháme chvilku odstát, aby se petrželka rozvoněla.

TIP: Abeceda polévek - recepty na každý den

Zveřejněno 3. 6. 2012

Poznámka autorky Mirusha

Recept je z kuchařky: Zapomenuté poklady české kuchyně, aneb jak to ta babička tenkrát vařila

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kaldoun

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/VoJ9

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kaldoun

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/VoJ9

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (11)

Úžasný, děkuji babičkám i autorovi. :yes:

super... dneska jsem vařila z husy :yes:

casino: gágorky!:-D

Zobrazit 4 starší odpovědi

:-p+5:yes:

jo jo, copak naše ba a prababičky;-):-) ty uměly:yes::yes:
krása:-K:-K;-):-):yes::yes:

hmmmmm voňavý kaldoun - mňam :yes::-D dělám a vím:-p

:-O moc povedený recept i polévečka +2:yes::yes:

tak jsi mi připomněla mou babičku,jako kdyby Ti recept ona sama diktovala ;-):-pi fotka byla, jako z jejího talíře, musím si celý tento podrobný recept uložit, pěkně jsi to popsala;-):-K:yes:

Tématické fráze:
kaldoun, kachní kaldoun, kaldoun podle pohlreicha, kaldoun recept, kachní kaldoun recept, polévka kaldoun, husí kaldoun pohlreicha, kaldón, recept na kaldoun, kureci kaldoun, kalgoun, kachní kaldoun pohlreich, husí polévka kaldoun, kaldoun pohlreich, recept kaldoun, caldoun, kachni kaldon, recepty kaldoun, polévka kaldoun recept, recepty na vaření kaldoun

Suroviny:
vývar kachní, mrkev, celer, petržel, cibule, mouka hladká, máslo, sůl, pepř mletý, voda, skelet kachní, mrkev, celer, petržel, cibule, česnek, petrželka, sůl, bobkový list, koření nové koření, pepř celý, játra kachní, česnek, sůl, pepř mletý, vejce, majoránka čerstvá, máslo, strouhanka, mouka hrubá, vejce, voda

Přidat fotografie receptu