Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Croquembouche

Croquembouche je z francouzského "croque en bouche", což doslova znamená "křupnutí v puse". Ptáte se proč? Je to vysoký kužel tvořený profiteroly a ozdobený karamelem, takže když kousnete do jednoho z profiterolů, je nejdřív křupavý, pak měkký a pak krémový.

Hodnocení receptu je 4,7 (9×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

lucik.233

Náročný

Doba přípravy 360 min Doba přípravy: 240 min Doba tepelné úpravy: 120 min

360 min (240 min příprava + 120 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie27 924 kJ /
6 674 kcal
Bílkoviny107,65 g
Tuky332,84 g
Vláknina4,52 g
Cholesterol 2,85 g
Sodík 1,02 g
Sůl2,54 g
Sacharidy809,74 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Těsto:
V pánvi na středním plamenu smícháme mléko, máslo, sůl a cukr. Za občasného míchání přivedeme k varu. Jak začne směs vřít, odstavíme z plotny a vmícháme mouku. Mícháme do úplného vmísení. Vrátíme na hořák a tzv. odpalujeme, dokud se těsto trochu nevysuší a nezačne odlepovat od stěn pánve. Toto je velmi důležitá část a zabere zhruba od 5 do 10 minut. Zda je těsto vysušené, poznáte podle tenké vrstvičky těsta přilepené ke dnu pánve - nesnažte se ji odstranit, prostě ji tam nechte. Přendejte těsto do mísy a vařečkou ho míchejte asi 2 minuty, aby lehce vystydlo (teplota těsta by neměla být vyšší jak 60 °C). Přidejte jedno vejce. Nejdřív se těsto nebude chtít smísit, ale nakonec se tak stane, jen pokračujte v míchání. Když pak těsto připomíná suchou bramborovou kaši, je čas přidat další vejce. Každé vejce dobře zapracujte do těsta. Těstem naplňte cukrářský sáček s jednoduchou špičkou širokou 1 cm. Na vyložený plech nastříkejte malé hromádky 2 cm od sebe. Každá hromádka by měla být 2,5 cm vysoká i široká (je lepší je dělat spíš vyšší než širší). Prstem namočeným v teplé vodě jemně zamáčkněte jakékoliv špičky, které se vytvoří na hromádkách vlivem stříkání. Pečte v dobře předehřáté troubě na 200 °C asi 10 minut (NEOTVÍREJTE troubu během této fáze, jinak skončíte s plochými placáky!!), pak teplotu snižte na 170 °C a pečte dalších 3 až 6 minut (nyní už můžete plech otočit, abyste zajistili rovnoměrné pečení). Vypněte troubu a nechte v ní budoucí profiteroly ještě 5 minut. Teď je z trouby vyndejte a nechte zcela vychladnout. Krok 2: Jahodový krém:
Z 250 ml mléka odlijte trochu do mísy a rozmíchejte v ní škrob. Pak do ní zašlehejte nejdřív celé vejce a pak oba žloutky. Zbylé mléko dejte do hrnce, přidejte cukr, dřeň z vanilky i samotný vanilkový lusk. Tuto směs přiveďte k varu a pak z ní trochu odlijte do mísy s vaječnou směsí. Tu stále šlehejte, aby se vám vejce teplem nezdrcla. Zbylou horkou mléčnou směs dejte opět na hořák a nalijte do ní tenkým pramínkem teplou vaječnou směs, přitom stále šleháte. Nepřestávejte šlehat!! a přiveďte k varu. Krém začne houstnout. Vařte asi minutu, pak odstavte z plotny, stále šleháme. Přidáme máslo, odstraníme vanilkový lusk a vmícháme jahodové pyré. Krém nalijeme do mísy, okamžitě přímo na něj přitiskneme potravinářskou fólii (aby nevznikl škraloup) a necháme trochu zchladnout. Pak dáme do lednice aspoň na 2 hodiny. Krok 3: Karamelový krém:
Cukr zahříváme ve větší pánvi na středním plamenu, až cukr zkaramelizuje na jantarovou barvu (dávejte pozor! - tmavě jantarová znamená, že karamel je už lehce spálený a nahořklý). Okamžitě odtavte z plotny, nechte 3 minuty chladnout a opatrně vmíchejte 240 ml smetany ke šlehání. Vraťte na mírný plamen a vařte, až se karamel rozpustí a směs začne vřít (to může zabrat i 15 minut). Odstavte z plotny, nalijte do misky postavené v hrnci s ledovou vodou a za častého míchání nechte karamel 10 minut chladnout. Potom vmíchejte kysanou smetanu, sůl a vanilkový extrakt. Zakryjte a dejte chladit aspoň na 2 hodiny, maximálně na 5 dní. Těsně před použitím vyšlehejte zbylých 240 ml smetany ke šlehání do pevných špiček a jemně ji stěrkou vmíchejte do karamelu. Krátce prošlehejte do ztuhnutí (asi 1 minutu). Krok 4: Karamelová poleva:
V pánvi smíchejte na středním plamenu cukr, vodu a kukuřičný sirup. Míchejte do rozpuštění cukru, zakryjte pokličkou a nechte vařit 2 až 3 minuty. Pokličku sundejte a pokračujte ve vaření za občasného zamíchání, až se barva směsi změní na světle jantarovou. Odstavte z plotny a ihned použijte. Pokud poleva ztuhne, opět ji rozehřejte. Krok 5: Sestavení:
Každý krém dáme do jiného cukrářského sáčku s úzkou jednoduchou špičkou. Dno každého budoucího profiterolu propíchneme touto špičkou a naplníme krémem. Já se snažím mít stejný počet karamelových i jahodových profiterolů. Nejspíš nespotřebujete všechen krém ani profiteroly. Nyní karamelovou polevou přilepte papírový kužel k podnosu, na kterém budete dort servírovat. Dno každého profiterolu namočte do karamelu a přilepte ho na kužel. Začněte u spodku kuželu a pokračujte směrem nahoru. Když je hotovo, je čas na dekoraci. Ze zbylého karamelu jsem vyrobila spirály a karamelové "vlasy" obtočila kolem dokola. Servírujte co nejdříve! V lednici by se mohly karamelové vlasy vlhkem rozpustit.

Zveřejněno 7. 6. 2012

Poznámka autorky lucik.233

catalinapece.blogspot.cz/2011/05/croquembouche-piece-montee.html

ano, recept mám z tého stránky (skvělé komentáře, skvěle popsané, skvělé recepty)

Můj Croquembouche jsem stvořila za 6 hodin.

Jahodový krém je trochu řidší kvůli jahodovému pyré. Práce s ním znamená nepořádek kolem, ale po naplnění z profiterolů naštěstí nevytéká. Já ho chladila přes noc, aby byl co nejztuhlejší.

Oba krémy jsou poměrně sladké, ale to je jedině dobře! Samotné choux kuličky "ukradnou" velkou část této sladkosti a dohromady to bude sladké tak akorát - ne moc, ne málo.

Karamelový i jahodový krém lze udělat den předem.

Můj papírový kužel byl vysoký asi 30 cm a základna měla okolo 15 cm. Použila jsem, tuším, zhruba 80 malých profiterolů, což je přesně množství, na které vám vystačí těsto. Můžete si udělat těsto radši na dvakrát, abyste si byli jistí, že vám pak nebudou profiteroly chybět. Nenaplněné zbylé "profiteroly" pak dáte jednoduše zamrazit a můžete je kdykoli použít.

Zajímá vás, jak se to vlastně pak jí? Jednoduše si odlupujete jeden profiterol a pak další a další a další, až tam nezbyde žádný. Díky pečícímu papíru je velmi snadné profiteroly odloupnout, aniž byste si odtrhli i kus papírového kuželu.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Croquembouche

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/OLqB

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Croquembouche

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/OLqB

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (10)

Ahoj :) Jsem moc ráda, že jsi Croquembouche vyzkoušela a taky za všechny komplimenty :)) Akorát mě zaskočilo, jak jsem tu četla, že do toho karamelu dávám škrob. To vážně ne :) Škrob se dává do pudinku :D Radši jsem se hned podívala na recept u sebe na blogu, jestli jsem tam neudělala chybu, ale je tam správně uvedený kukuřičný sirup - to je něco jako med, akorát hutnější a míň sladké a při zahřívání nekrystalizuje. Dá se koupit ve zdravé výživě nebo na internetu :)

Ano, je skvělá, ani jsem si nedovolila od ní něco kopírovat :D :)

lucik.233: Karamel rychle absorbuje vzdušnou vlhkost, takže pravděpodobně to byl hlavní důvod toho, že to druhý den teklo. Jaký důvod má použití škrobu taky netuším. Ta holčina, co píše ten blog, je strašně šikovná:yes::yes:, zírala jsem na její úžasný fotky a hlavně jsem při čtení jejích postupů hlasitě polykala, má dar psát o jídle tak, že to člověk úplně vidí před sebou :-*:-K

:-O:yes::yes:

alena.kyp: já jsem to viděla v jednom seriálu a ona to tam natahovala na takové tyčky. Já to dělala vařečkou kolem dokola, protože už jsem na to neměla nervy. Navíc v receptu bylo, že se tam ještě dává do toho karamelu škrob, 2x mi to s ním nevyšlo, takže jsem to pak udělala bez něj a asi proto se mi na další den roztekl, ale popravdě mi to moc se škrobem ani nechutnalo. Tak nevím jak příště. :)

:yes::yes::-K krásné:-))

Může to být dobrota:-p:-* mám uloženo na HD v DVDrekord., když toto dělala na Barrandovu v Pečeme s láskou.Pomáhala jí tenkrát Alice Bendová. Ty karamelové vlasy dělala z cukru který je pro to určený krásně se táhly. Byla to podívaná. Bylo to loni v březnu

:-O:-O:-O:-O:yes:

:-)) Krásnej, klasickej a pracnej recept, velice oceňuju :yes::yes:

Tohle dělat by byl můj konec:-O, obdivuju, že tě to neodradilo;-):yes:

Tématické fráze:
crockenbush, croguembouche, crocenbush, crocambuche, crocenbusch, crockenbouche, krokánbuš, krokenbush, crocant, krokan bush, catalinapece, crocambouche, crockenbusch, dort croquembouche, crockenbush recept, crockenbouche recept, croquebouche, croquenbouche, catalinapece.blogspot.cz, croqembouche

Suroviny:
mléko, máslo, sůl, cukr krupice, mouka hladká, vejce, mléko plnotučné, škrob kukuřičný, cukr krupice, vejce, žloutek, máslo, lusk vanilkový, cukr krupice, smetana ke šlehání, smetana kysaná, extrakt vanilkový, sůl hrubá, cukr krupice, sirup kukuřičný, voda

Přidat fotografie receptu