Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Liptovská pomazánka

Základem této pomazánky jsou netradiční suroviny. Výrazná chuť ančoviček a kapar se snoubí s jemnou chutí tvarohu. Hodí se jak na sváteční jednohubky, tak i na všední večeři. Na čerstvém chlebu ji doplníme pažitkou.

Hodnocení receptu je 4,9 (16×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

maris maris

Snadný

Doba přípravy 15 min Doba přípravy: 15 min

15 min (15 min příprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 218 kJ /
769 kcal
Bílkoviny24,13 g
Tuky68,41 g
Vláknina1,13 g
Cholesterol 168 mg
Sodík 656 mg
Sůl1,55 g
Sacharidy13,65 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Změklé máslo utřeme s hořčicí, kmínem, paprikou a solí. Krok 2: Kapary, okurku a ančovičky jemně nakrájíme, přidáme spolu s tvarohem k máslu a vše promícháme. Krok 3: Mažeme na chleba a hustě sypeme pažitkou.

TIP: Velký přehled oblíbených pomazánek

Zveřejněno 13. 6. 2012

Poznámka autorky maris

Inspirace : Kluci v akci - Vídeňská II

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Liptovská pomazánka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/E1W4

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Liptovská pomazánka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/E1W4

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (24)

Neznám, ale ráda vyzkouším:yes:;-),:-D

krásné ingredience v chutné pomazánce;-):-p:yes::yes: vyzkoušíme, jen co suroviny dokoupíme;-):-D:yes:

AA: tak se dělá ve Vídni;-):-)

... ančovičky a kapary ... do "Liptovskej pomazánky" ako stvorené .... Ančovičky vylovenéz Liptovskej Mary. Kapary z podtatransekj úrody ...

Pomazánku znám, dělala ji už mamka, takže :-p:yes:

:-p+9:yes:

1974andrea: taky mám ráda kapary, jak jsem k nim jednou čichla,už je to napořád, ančovičky musím někde sehnat, líbila se mi teď marináda s pořadu "na grilu" s ančoviček atd.:-K

magdalenka:Zapoměla jsi kmín ,ovšem celý nedrcený.:-D

magdalenka: to mě ani ve snu nenapadlo, že bys to myslela zle;-):-))

maris:ja som to nemyslela zle, nechcem tu byť za múdru...len som zvyknutá na LiptOv, liptOvské, atď...

magdalenka: máš pravdu, opravila jsem to, i když tato není z bryndzy jako ta pravá:-)

maris:som presvedčená, že je to zle preložené, tí Rakušáci to prevzali od nás...liptovské syry sa predávali po celej monarchii. Veď poznáš naše-vaše dejiny. ;-)
pozri, čo som našla:
Liptauer je nemecký názov pre bryndzovú pomazánku, pôvodne zrejme označoval čistú bryndzu dovážanú do Viedne z Liptova - po nemecky Liptau. Najväčšiu popularitu má v Rakúsku, najmä v jeho východnej časti, kde je bežne dostupný v obchodoch, či ako stolová lahôdka podávaná s chlebom k vínu a pivu. Liptauer je vlastne slovenský šmirkáš, alebo pod oficiálnym menom známa bryndzová pomazánka, ktorá obsahuje bryndzu, nakrájanú cibuľu, červenú papriku a maslo. Pravý šmirkáš má mať naoranžovatelý vzhľad a mierne štipľavú chuť. Dnešný rakúsky Liptauer sa postupne vzďaluje od pôvodnej receptúry, kedže sa vyrába z kravského mlieka a sú do neho pridávané rôzne "nové" prísady ako tuniak apod.

magdalenka: Magdi já nevím, v Kluci v akci to je LiptAvská, je ale možné, že to je špatně přeloženo. Německy to uvádí jako Liptauer Aufstrich.:-)
Všem vám děkuju za milé komenáře;-):-)

Nemá to byť liptOvská?
Chcela by som mať také krásne fotky ako ty...možno keď budem veľká.

Taky jsem koukala, vypadá to dobře :-p:yes:

srettka:Sretti, podle mě jsou výraznější ty kapary než ančovičky, pokud to s nimi nepřeženeš:-))

Tak tu si udělám, neboť máš stejné chutě jako já ( ančovičky a kapary:-p). Moc pěkná:yes:

Pěkná pomazánka, už je v mé sbirce Maris;-):-K:yes:

maris:tak to průbnu teda:-p:yes:

uloženo,díky..nejdou smajli stále,bod udělen..

:-p:yes::yes:

Velmi jedlá od pohledu :yes:+ Ančovičky mi moc chutnají :-p

srettka: sretti, je to dobré, pikantní. Ančovičky určitě znáš;-), taky se jim říká sardelky:-)

Já to taky viděla, vypadalo to dobře. jak chutná?? trochu mě děsí ty ančovičky, mají prý intenzívní chuť:-)

Tématické fráze:
tvarohová pomazánka kluci v akci, pomazánka z ančoviček, ančovičky recept, vajíčková pomazánka kluci v akci, liptavska pomazanka, ančovičky pomazánka, recept na liptovskou pomazánku, ančovičky recepty, pomazánka liptauer, recepty z ančoviček, pomazánky z ančoviček, kluci v akci tvarohová pomazánka, liptavská pomazánka recept, liptovskapomazanka, pomazanka z tvarohu, pomazánka s fenyklem, pomazankaliptovska, pomazánka ančovičky, pomazánka s ančovičky, liptonská pomazánka

Suroviny:
tvaroh plnotučný, máslo, okurky sterilované, kapary, ančovičky v oleji, hořčice plnotučná, kmín drcený, paprika sušená sladká, sůl, pažitka

Přidat fotografie receptu