Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čočka na kyselo

Nejen k novoročnímu stolu nezbytně patří čočka, kvůli jejím nutričním hodnotám bychom na ní neměli zapomínat ani během roku. Pokud nechcete příliš experimentovat, ideální volbou je čočka na kyselo.

Hodnocení receptu je 4,9 (36×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

maris maris

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 20 min 2 hodiny namáčení

60 min (40 min příprava + 20 min tepelná úprava, 2 hodiny namáčení)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie7 423 kJ /
1 774 kcal
Bílkoviny124,43 g
Tuky10,77 g
Vláknina95,10 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 16 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy248,50 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Čočku propláchneme a zalijeme studenou vodou. Necháme namáčet zhruba dvě až tři hodiny. Krok 2: Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Z čočky slejeme vodu a přidáme čerstvou vodu. Krok 3: Čočku dáme zvolna vařit. V pánvi na rozpáleném oleji zpěníme cibuli. Zaprášíme moukou a osmahneme. Krok 4: Směs z pánve přidáme do hrnce k čočce a dovaříme do měkka. Krok 5: Nakonec čočku osolíme a ochutíme octem (můžeme nahradit lákem z okurek).

TIP: Oblíbené recepty na čočku na kyselo

Zveřejněno 20. 9. 2008

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Čočka na kyselo

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/73VG

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Čočka na kyselo

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/73VG

Komentáře (46)

Je to výborné, skvělí recept. Děkuji😋

klokan75: já děkuji a jsem ráda, že chutnalo🙂

Otevřel jsem si recepty 2787 a 8453 (jsou v podstatě shodné) a uvařil jsem toto jídlo z francouzské čočky (má mnohem menší zrnka) podle receptů. Nahoru jsem čočku na talířích posypal opraženou cibulkou a opraženou slaninou, k tomu přidal volské oko, kyselou okurku a krajíc chleba. Pochutnali jsme si.

A ja varím úplne inak - do polomäkkej šošovice (varím s bobkovým listom a čiernym korením) dám zásmažku bez cibule, mlieko, smotanu-sladkú, nedávam ocot ani cukor. Je to taký jemnejší prívarok. Obyčajne konzumujeme s volským okom.

maris tak u nás zítra bude čočka a já já dávám jen na závěr když už je měkká jen hořčici dodá kyselost a aj to zahustí dělám už mnoho let,nevím to mi poradila kdysi dávno starší kuchařka říkala já jíšku nedělám;-)dělám to tak,že dám hořčici no nic to jen na zpestření já to udělala a už od té doby jinak nedělám nám to chutná<3:-K

Anna Kocikova: Aničko, moc děkuji za uvaření a za krásnou fotku:-K:-K U nás se čočka nikdy nepřislazovala, ale to už si každý doladí podle chuti a zvyku;-):-8

Maruško my jsme zvyklí ještě maličko přisladit,ale to je opravdu jen o zvyku:-)Chutná nám s volským okem:-8

lenka.janatkova: děkuji:-K:-K

Dnes jsem měla k večeři se sázeným vejcem. Bylo to výborné <3

Do čočky jsem přidal ještě na kostky opraženou domácí slaninu, krásně dochutí výsledné jídlo-podobnou službu udělá i dobrá klobáska ;)

povedla se .díky.

Jednoduchý a rychlý. Měla jsem jen červenou cibuli, ale povedlo se. ;-) Hlavně že rodině chutná.

Nebudu hodnotit, jak kdo čočku vaří a co do ní dává, každý podle sebe a své chuti nebo zvyku. Já kupuju předvařenou nebo v plechu, solím, pepřím, zahustím podle potřeby jíškou s cibulkou, musím zkusit tu hořčici. :-8 Jen si neumím představit jíst ji bez chleba, tak ji jím od dětství, k ní vaječnou omeletu a okurky. Manžel a syn k ní taky jedí chleba. A opět - každý ať si k ní dá, co mu chutná, uzené, točený nebo párky. :yes:

olda: s tou hořčicí to určitě zkusím :yes:,nedokážu si představit, že bych naservírovala rodině k čočce chleba , vidím to poprvé, to spíš plátek uzeného, ale každému chutná něco jiného. Jinak vařím úplně stejně .

úspěšně už mnoho let používám na dochucení čočky plnotučnou hořčici /obsahuje sůl, ocet i koření/. některé pokusy na fotografiích u tohoto receptu vypadají nevábně.

Skvělá klasika - není co dodat :-)

Miquel: děkuju za krásnou fotku;-):-)

Po ruce jsem měl jen červenou cibuli.

PETR DOHNAL 21. 4. 2015 13:39
DNES DĚLAM POPRVE ČÉČKU TOPRECEPTY.CZ

Aj u nás sa robí šošovicový prívarok na príjemnú sladkokyslú chuť ;-) Takže aj trocha cukru :-);-) Maruška vyskúšaj ;-)

petram: děkuji za krásné fotky:-). Já ji nepřislazuji, ale vyzkouším:-)

Přidávám několik fotek jednoho z mých nejoblíbenějších jídel. Čočku vařím v čisté vodě, ne v té, co se v ní namáčela. A dochucuji i trochou cukru, aby měla tu správnou sladkokyselou chuť. :yes:

Jen drobnost.Vařit v čerstvé vodě.Odstraní se zažívací problémy.

janavavruskova@csob 29. 8. 2013 16:21
Čočku lze ještě vylepšit tím, že do vlažné na talíři vymícháme nakrájenou nebo nadrobenou Nivu.

Dnes jsem ji dělala, povedla se a chutnala, děkuji ;-) dávám bodík :yes:

Hledal jsem a našel.Díky za radu:-K,vživotě jsem čočku nedělal ale miluju jí.Snad to dopadne.Už je ve vodě:-*

Jana Remkova::-) já jsem se neurazila, jen mi přišlo Tvé přirovnání ke kytu legrační;-):-)):-))

Já bych si tu čočku dala hned,ale pořádnou porci, taťka by si jí dal se mnou,máme ale smůlu, ze zdravotních důvodů jí ani jeden nemůžeme.

maris: jéééé, nechtěla jsem tě nějak urazit:-O, jen já dělám jinak, tohle mi příjde strašně suché. Každý dle svého zvyku;-)

magdalenka::-)):-))

maris:10 minút som si lámala hlavu, čo je to ten "kyt do oken"...ešte aj vitráže ma napadli. A potom mi došlo, že my na Slovensku máme "sklenársky tmel = git"... ale šošovici nie je podobný ani u nás...:-D

Jana Remkova: přiznávám, že na fotce vypadá až moc hustá,:-O ale jinak já nedělám takovou tu řídkou, která se rozteče po talíři - to bývalo ve školní jídelně :-( a nemám na to zrovna nejlepší vzpomínky:-S
Kyt do oken znám jinak, myslím, že čočce podobný není :-D:-D

maris: je dobrá, přesně takovou dělali u nás ve školní jídelně. Je pravdou, že nad ní někteří frackové také ohrnovali nos. Ale kritici se najdou všude, každý má svou chuť.:-)

Koukám na náhodné recepty a tady jsem se nějak sekla:-( Tohle mi připadá, jako kyt do oken a ne čočka:-S

Maris,přesně takto vařím čočku i já.:-p

výborný recept, a hlavně v dnešní drahotě přiměřený a taky zdraví, volské oko k tomu patří,:-

Jiří Bureš 1. 1. 2012 20:39
Klasický recept (nesmí chybět na novoročním stole). V babiččině kuchařce (http://recepty.jiribures.cz/prilohy/cocka-na-kysel...) jsme našli (a ověřili), že lepší než tvrdé vejce je volské oko.

kurde doufam ze to pude :-D:-D:-D:-D a ze mi to bude chutnat :-D:-D

dneska jí jdu zkusit uvidíme mnam.:-*:-D;-)

moc dobrý :-)

vincek frája 12. 9. 2009 17:24
tak je to fain recept ,:-)):-))ale prdí se stoho

tak fajn skusím to děkuju:yes:

Tomíku, jak tam podle receptu, dáš tu mouku, tak ta už to zahustí ;-)

jak mám udělat tu jíšku děkuju za radu;-(

tak mně se takhle celistvá nikdy nepovede, dělám jí v papiňáku, tak jí mývám na kaši, ale chuťově rodince chutná, syn vylíže i talíř :-p, dávám trošku cukru, manželovi opepřím, taky přidávám bobkový list, kousíček zeleninového biomasoxu a když si vzpomenu, tak doběhnu na záhrádku pro větvičku saturejky, aby čočka tak nenadýmala :-)

Maris, tak je to skoro to isté ako náš šošovicový prívarok. Porovnaj:-D:yes:

Články s tímto receptem

Tématické fráze:
cocka na kyselo, cocka recept, čočka na kyselo recept, jak uvařit čočku, recept na čočku na kyselo, recepty čočka na kyselo, recepty čočka, recept na cocku, recept čočka na kyselo, recept čočka, jak uvarit cocku na kyselo, jak udelat cocku, čočka recepty, jak se vaří čočka, vaříme čočku, jak se dělá čočka, nejlepsi cocka na kyselo, aby čočka nenadýmala, recepty z cocky, čočka v papiňáku

Suroviny:
čočka, cibule, olej, mouka hladká, ocet, sůl

Přidat fotografie receptu