Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rizoto pro gurmány

Hodnocení receptu je 4,2 (3×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Lantea

Náročný

Doba přípravy 45 min Doba přípravy: 45 min

45 min (45 min příprava)

Suroviny pro 4

4

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie5 581 kJ /
1 334 kcal
Bílkoviny37,28 g
Tuky27,05 g
Vláknina16,75 g
Cholesterol 30 mg
Sodík 641 mg
Sůl1,58 g
Sacharidy229,40 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do hlubšího hrnce (ideálně keramického) dáme na olej osmahnout na jemno nakrájenou cibuli. Po jejím zesklovatění přidáme plátek másla, rozetřený česnek, zamícháme a poté nasypeme promytou rýži, kterou necháme zasmahnout (neustále mícháme). Krok 2: PŘÍPRAVA VÝVARU: hovězí s kostí na polévku (pokud není na výběr s pěkným kouskem masa, přidáme ještě samostatný kus zadního hovězího), 1 cibule, 2 stroužky česneku, kmín, sůl, nové koření, vše vaříme v tlakovém hrnci 1,5 až 2 hodiny. Krok 3: Na pánvi mezitím necháme dusit nakrájená rajčata a cuketu. Není třeba ani kapka oleje, rajčata pustí dostatek šťávy, ve které za občasného zamíchání dusíme zeleninu do měkka (používám teflonovou pánev, nepřipaluje se). Přisolíme, přidáme nakrájenou snítku rozmarýnu a pokrájené hovězí maso z vývaru. Krok 4: V hrnci zalijeme osmahnutou rýži bílým vínem, cca 1 cm nad povrch rýže. Za stálého míchání necháme víno vyvařit. Poté zalijeme rýži hovězím vývarem. Ten doplňujeme dokud se rýže neuvaří doměkka, neustále mícháme. Pokud není vývar sám o sobě dostatečně slaný, přisolíme. Krok 5: Když je rýže měkká, necháme z ní vyvařit zbytky vývaru a přidáme silný plátek másla. Poté k rýži přimícháme hotovou zeleninu s masem z pánve. Nakonec do směsi nasypeme nastrouhaný parmezán a za stálého míchání ho rozpustíme. Krok 6: Necháme pět minut uležet a podáváme buď samotné nebo s eidamem na povrchu.

Zveřejněno 28. 7. 2012

Poznámka autorky Lantea

Při vaření pro dítě, lze víno zcela vynechat (ani ne tak kvůli obsahu alkoholu, ten se vyvaří už při 80 °C, ale kvůli výrazné chuti, které víno zanechá, dětem většinou moc nevoní) a zalít rovnou vývarem.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rizoto pro gurmány

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/L0E4

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rizoto pro gurmány

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/L0E4

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (3)

Jsem ráda, že jste si pochutnali a děkuju za fotky!

Dovolila jsem si přidat fotky.
Měla jsem jen cherry rajčátka, dala jsem 20 kousků. Česnek jsem nedala rozetřený, ale nakrájený na drobné kousky, chutná nám tak víc. Na manželovo přání jsem tam přidala hrst mražené zeleniny - fazolky, hrášek, kukuřici, připepřila, dosolila.
Sýr jsem dávala pouze parmazán, do směsi a i na vrch. bylo to dobré ;-);-):-p:-p:yes:

Urcite velmi dobre a je k vyzkouseni. Poznamka: Arborio ryze se da nahradit tzv. mlecnou ryzi efekt je stejny.

Tématické fráze:
jak vyvarit alkohol, vyvaří se alkohol, pridat alkohol a vyvarit, vypaří se alkohol při vaření, jak vyvarit z vina alkohol, jak vyvařit alkohol z vína, hovezi bratislavsky platek recept, rizoto, hovězí rizoto, vyvareni alkoholu, rizoto arborio, vyvařit alkohol, lehke recepty pro gurmany, vyvaří se alkohol při vaření, vyvari se alkohol?, vyvařit alkohol z vína, arabské rizoto, recept kroupové rizoto s mascarpone recepty, jak se vyvaří alkohol, jak vyvarit vino

Suroviny:
cibule, česnek, máslo, olej, rýže arborio, vývar hovězí, rajče, cuketa, rozmarýn, víno bílé suché, parmazán, sůl, sýr eidam

Přidat fotografie receptu