Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ostré čatní z cukety

V sezóně zvané "Sousede, nechceš pár cuket?" se snažíme tuto oblíbenou a všestranně použitelnou zeleninu připravovat na všechny způsoby. Jedním z takových jídel je ostré čatní, do kterého kromě cukety přidáme ještě další zeleninu, švestky, koření a zázvor.

Hodnocení receptu je 5,0 (24×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

hemriettas hemriettas

Snadný

Doba přípravy 190 min Doba přípravy: 70 min Doba tepelné úpravy: 120 min

190 min (70 min příprava + 120 min tepelná úprava)

Suroviny pro 5 kusů

5kusů

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie5 248 kJ /
1 254 kcal
Bílkoviny30,03 g
Tuky7,90 g
Vláknina64,85 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 192 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy237,38 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Cuketu oloupeme, vykrojíme semena a nakrájíme na malé kousky. Krok 2: Přidáme ostatní suroviny, očištěné a taktéž nakrájené na malé kousky, zázvor na co nejmenší, brusinky necháme celé. Krok 3: Vše dáme dusit s octem a 500 ml vody, mírně osolíme. Necháme dusit cca 2 hodiny, až jsou všechny suroviny měkké. Krok 4: Směs plníme do sklenic, otřeme jim okraje, zavíčkujeme a otočíme dnem nahoru. Po chvíli otočíme zpět. Krok 5: Čatní používáme pod dušené maso s rýží nebo s těstovinami, lze použít i jako přílohu ke grilovanému masu.

TIP: Jak ještě zpracovat cukety

Zveřejněno 6. 8. 2012

Poznámka autorky hemriettas

Zeleninu a ovoce můžeme libovolně kombinovat, když je více ovoce, je čatní sladší. Z této dávky je 5 sklenic.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Ostré čatní z cukety

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Jz3l

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Ostré čatní z cukety

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Jz3l

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (14)

:-//

přidávám bodík, foto a díky za úžasnou lahodu:-p;-) přidala jsem ještě pár švestek sušených a 3 jablíčka, feferonky jsem dala tři.. bohatě stačilo;-) ten zázvor tam nemá chybu.. nesmírná dobrota:-p:-):yes::yes:
jo, vody jsem dala jen decku, cibuli jsem nechala zesklovatět na trošce olivového oleje a pak jsem to ještě při tepl. 80 st. 10 min. zavařovala;-)

Jana Pá:
jo jo ,je tam možné dát téměř cokoliv :)...zázvor je ostrý,tak opravdu pidi kousky a stačí kousek :)

Dělám něco podobného tj.beru menší cukety (nemusím vykrajovat jádra a loupat), pak přidávám např. papriku, rajčata, cibuli,česnek - letos vyzkouším zázvor (za tu radu děkuji);-),přidám jablka, feferonky dávám opatrně až podle chuti a pak dochucuji,ale jinak je zde více variant, receptu posílám bodíka:-))

AniCiz:
čas je odhadem podle množství...pokud děláte např. z dýní jsou tvrdší a já už nezavařuji v hrnci.. k masu přidávám až naposledy a jen krátce povařím...

romana:
Nemusí- konzervuje se to tím octem a solí..mám jej také od loňska a v pohodě..sklenice mám nahřáté a víčka povařím .. než uzavřu ,okraj sklenice otřu čistou utěrkou...

Líbí se mi období cuket.:-) Vždycky někdo příjde s něčím novým;-)

AniCiz::-O:-O a té doby jsem si nevšimla:-O samo, to je hodně, stačí 30 minut.. pak to budu zavařovat ještě;-)

:yes:určitě je to dobré,ale zdá se mi 2 hodiny docela dost dusit..:-S

Tuhle dobrůtku znám a dělám, jen bez těch švestek a s rozinkami...je to opravdu výborné,hlavně pod maso:-p:-p. Já ovšem raěji ještě steriluji v Mw...:yes:

i mě se to líbí, už mám v plánu něco takového z cuket udělat, jen co to nožka dovolí;-);-);-)posílám bodíka;-)

romana: to nevím, ale já to zavařím.. sichr je sichr:-D

a to už se nemusí zavařovat? Jak dlouho to tedy vydrží? Díky.

to se mi líbí;-):-):yes:, ale nemám všechno, co je k tomu třeba.. ale udělám si to;-)

Tématické fráze:
cuketové čatní, čatní k masu, recept na cuketové čatní, cuketové čatní recept, cuketové chutney, čatní z dýně, co udělat z cukety, chutney z cukety, chatney z cukety, cuketove catny, cuketove chutney recept, čatní, cuketa recepty, zeleninove catni, chatni z cukety, recepty z cukety, čatní z cukety a rajčat, čatní z feferonek, zázvorové chutney cuketove, čatný z dýně

Suroviny:
cuketa, paprika čerstvá červená, rajče, feferonka, cibule, švestky, brusinky sušené, zázvor čerstvý, ocet, voda, sůl

Přidat fotografie receptu