Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí párky

Hodnocení receptu je 4,4 (11×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

majda1512

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie36 615 kJ /
8 751 kcal
Bílkoviny860,18 g
Tuky580,26 g
Vláknina8,42 g
Cholesterol 2,72 g
Sodík 32,53 g
Sůl79,70 g
Sacharidy18,25 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Maso očistíme a omyjeme. Krok 2: Nakrájíme na kostky, promícháme se solí a natlačíme do kameninové nádoby tak, aby vzduch neměl k masu přístup. Odložíme na dva dny do chladničky. Krok 3: Pak maso pomeleme 2x najemno a vložíme do nádoby (velké mísy). Krok 4: Přidáme zbytek soli (pokud jsme ji nepoužili celou již při solení masa), sanytr, bílý a černý pepř, drcený kmín, mleté nové koření, rozetřený česnek a důkladně promícháme. Krok 5: Plníme do vyčištěných skopových střívek a párujeme tak, aby jeden pár nevážil více jak 150 g. Krok 6: Udírnu pořádně vyhřejeme a udíme rychleji, aby povrch párků zaschnul a párky nevytekly. Krok 7: Před podáváním vaříme mírným varem 8 minut.

Zveřejněno 8. 8. 2012

Poznámka autorky majda1512

Recept je na 5 kg párků, z kuchařky Selská kuchyně.

Poslední dobou se bojím, co v kupovaných párcích jím ... a tady mám jistotu, že samé dobré věci bez éček a jiného svinstva :-)

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí párky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/g8ml

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí párky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/g8ml

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (36)

No opomenu fakt ze foto neni parek ale nejsous klobasa:-) kazdopadne az na rychlosul by to nemuselo byt spatne, ja tedy nahrazuji tyto "zdrave " dobroty cukrem.
Asi 2 lzicky na kilo a parky jsou krasne ruzove

A jen blbec by si dal do vlastního jídla rychlosůl.. Pomalá otrava..

Miras: A sakra!! :-D

Recept je dosti dobrý,ale chybí mě,že tam nedáváte vůbec červenou sladkou a pálivou papriku, a třeba i zázvor nebo muškátový oříšek pro vůni a chuť.<3

Ferko: Nitráty jako takové jsou poměrně hodně škodlivé a rychlosůl jako taková je dost slušný jed pro organismus, takže vaše tvrzení, že nejsou tak škodlivé je opravdu velice špatně.. jsou silně škodlivé.

Jirka: To máte pravdu, ale jen u lidí co ničím jiným nekrmí. Já jinou než domácí nejím a pragandu používá. Zdraví škodlivá začíná až u 10g Dusičňanu draselného za den a já ho používam tak 20g ročně. Taková strava lahodí jak oku, tak i žaludku.:-/

Docela jsem se pobavil při té diskuzi. Dělám uzeninu bez rychlosoli a Pragandy. Vyžírá to sirné můstky v kloubech. Navíc je i v sýrech a jiných potravinách. Proto tolik operací kloubů.
Plnou pravdu má Casino. Na obrázku jsou klobásy. Holt odborníky máme všude a lidi jim to baští. Do salámu dávám kozu. Do tenkých párků hovězí. Vždy tam musí být vepřové a pojím to králíkem. Dáváme vše do umělých střev, neboť po vyuzení a dotažení v páře, to manželka oloupe a ve sklenicích to je jako čerstvé celý rok.
Poradím na telefonu 732851747.

Markitek:
sanytr je anti bakteriální agent. Zabraňuje růstu bakterie Clostridium botulinum která vyvolává prudkou a často smrtelnou otravu. Bohužel, sanytr se skládá z nitrátů, které taky moc zdravé nejsou, i když jejich škodlivé účinky nejsou větší než jiných rizik životního prostředíhttp://www.toprecepty.cz/recept/28667-domaci-parky...

Kare: a kdo vám řekl, že "bez pragandy nelze maso nakladat":-//

Rcp je patrně na párky (maso pomeleme 2x najemno) ale na obrázcích jsou se ffší pravděpodobností klobásy...

Alexiss: doma se udi proto aby se udelala kvalitni uzenina ke ktere se znovu vracime, bez pragandy nelze maso nakladat a nedovedu si predstavit davat jeno cukr do uzenyho.

Ilus: dvacet deka kejty by tam asi nemělo moc význam :)))

majda1512: Chci se zeptat jak je myšlené 1/5 vepřové kýty, jestli je to myšleno jako 1,5kg nebo 0,2 kg,....díky Ilona

Pěkné klobásky, přidávám +8, protože se o různé uzení snažíme už třetí rok, začíná se dařit. ;-)
Nepoužíváme sanytr ani Pragandu, stačí trochu cukru a barva je dobrá.
:-)
nofrona: Střívka, ať už skopová nebo vepřová, se v podstatě ničím nahradit nedají, proč taky? Jsou i umělá, cutisin, ale v řeznických obchodech, a tam mají i přírodní. :-)

Milá Janko,skopová střívka - všeobecně řezníky nazývané "strunky" (protože se z nich dříve vyráběly i struny na smyčcové nástroje) jsou v podstatě slabá skopová střeva. Na rozdíl od slabých vepřových střev (které se hodí k výrobě klobás)se skopové strunky hodí a používají k výrobě párků. Pro velkou spotřebu se nejčastějí dováží zasolená v sudech z Afghanistánu a dalších zemí, kde se ve velké míře pěstují ovce a kozy. Zdravím Václav.

Janka231:Protože jsou slabší a tenčí.;-)

Jinak klobásky či párky jsou nádherné :yes::yes::yes:

Chtěla bych se zeptat proč skopová střívka

Tématické fráze:
výroba domácích párků, domácí výroba párků, domácí párky bez uzení, parky recept, recept na parky, výroba párků, domácí párek, výroba párků recept, střívka na párky, domaci kureci parky, uzení párků, recepty na párky, párky recepty výroba, jak vyrobit párky, domaci parek recept, párky recepty, recept na výrobu párků, videnske parky recept, recept na vídeňské párky, výroba domácích vídeňských párků

Suroviny:
plecko vepřové, bůček vepřový, kýta vepřová, voda, střívka skopová, sůl, pepř mletý, pepř bílý mletý, kmín drcený, koření nové koření mleté, česnek

Přidat fotografie receptu