Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

„Zdravé vaření“: Kopřivové noky s omáčkou z pečených paprik

Považovali jste dosud kopřivy jen za nežádoucí plevel? Zásadní chyba – po patřičné úpravě se z nich totiž stává výtečná a zdravá lahůdka. Pokud chcete omáčky míň, jednoduše zbytek omáčky dejte do mrazáku a později jí můžete podávat s těstovinami, rýží či pohankou.

Hodnocení receptu je 4,9 (13×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

K@tka

Středně náročný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 40 min

60 min (20 min příprava + 40 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie9 212 kJ /
2 202 kcal
Bílkoviny102,95 g
Tuky64,35 g
Vláknina88,16 g
Cholesterol 858 mg
Sodík 583 mg
Sůl1,35 g
Sacharidy266,58 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nejdříve je třeba důkladně očistit kopřivy. Nechte je alespoň na čtvrt hodiny namočené ve vlažné vodě, aby se z nich vyplavil případný hmyz (když použijete hodně hlubokou nádobu, můžete pak případné broučky zachraňovat před utopením), a pak několikrát propláchněte proudem studené vody. Krok 2: Aby kopřivy přestaly pálit, povařte je asi 10 minut ve vroucí vodě, kterou můžete mírně osolit. Takto připraveným kopřivám můžete klidně odkrájet tužší stonky, aniž byste riskovali popálení. Krok 3: Špenátové lístky zbavte tužších řapíků, důkladně opláchněte a také povařte asi 10 minut ve vroucí vodě. Krok 4: Kopřivy společně se špenátem propláchněte studenou vodou (abyste zastavili proces vaření), nechte okapat, vyždímejte přebytečnou vodu a nakrájejte na malé kousky. Krok 5: V mixéru vyšlehejte společně vejce, žloutek a ricottu do hladké směsi a přilijte ji společně k pokrájeným lístkům. Nakonec přimíchejte polohrubou mouku, jemně strouhanou parenicu a okořeňte mletým muškátovým oříškem. Můžete i přisolit, ale sýr je sám o sobě dost slaný, tak ať to nepřeženete. Vypracujte kompaktní zelené, částečně lepivé těsto. Krok 6: Do většího hrnce dejte vařit mírně osolenou vodu. Z těsta tvořte válením v dlaních menší oválky, které pomocí vidličky zploštíte na rovnoměrné placičky (nebo jakýkoli jiný tvar) a dejte vařit. Krok 7: Jakmile nočky vyplavou na povrch, nechte je ještě 2 minutky povařit a pak je pomocí děrované naběračky vyndejte z vody (každá várka se vaří cca 9 minut). Krok 8: Zapněte si troubu na 200 °C teď a dejte se do přípravy omáčky. Všechny papriky důkladně omyjte, rozkrojte na polovinu a zbavte semínek. Naskládejte je na plech vyložený pečicím papírem slupkou nahoru (množství vyjde na dva plechy), potřete olivovým olejem (práci hodně usnadní olej ve spreji) a dejte péct do vyhřáté trouby. Krok 9: Zatímco se papriky pečou, osmahněte na kousku másla (nebo troše oleje) na kolečka nakrájenou jarní cibulku, až změkne a začne chytat zlatavou barvu a na poslední 2 minutky k ní přidejte 2 utřené stroužky česneku. Krok 10: Že jsou papriky hotové poznáte jednak podle vůně a také podle vzdouvajících se bublin na slupce (nevadí ani to, pokud se slupka mírně připálí, stejně ji budete sundávat). Krok 11: Nechte papriky 2 až 3 minutky vychladnout, abyste si nepřipálili prsty a zkuste, jestli se dá slupka bezproblémově stáhnout (u každé odrůdy paprik to jde jinak). Pokud se brání, nebo bere s sebou velké množství dužiny, zavřete papriky na chvíli do igelitového pytlíku, kde se zapaří a uvolní. Krok 12: Papriky bez slupky přesuňte společně s osmaženou česnekovou cibulkou do mixéru a rozmixujte do hladké omáčky (případně můžete podle chuti dosolit či připepřit). Krok 13: Nočky podávejte přelité paprikovou omáčkou, případně doplněné troškou oblíbeného strouhaného sýra (nejlépe stejného, jaký jste použili do nočků). K pokrmu se úžasně hodí sklenka Sauvignonu.

Zveřejněno 8. 8. 2012

Poznámka autora K@tka

Čím mladší kopřivy nasbíráte, tím bude výsledek chutnější. U starších a odrostlejších kopřiv doporučuji sbírat jen vrchní třetinu rostlinky.

Ricottu můžete nahradit i polotučným tvarohem z vaničky, ale noky pak budou mít kyselejší chuť.

Parenici můžete klidně nahradit jiným oblíbeným sýrem výrazné chuti (parmezánem, pecorinem, čedarem,…).

Dobu přípravy významně urychlíte, když povaříte špenát společně s kopřivami. Pak je ale třeba očistit kopřivy ještě před uvařením, tedy v době, kdy stále žahají (a to může být pro někoho nepříjemné). Nebo vařte jako já špenát společně s neočištěnými kopřivami, a zbavte je silnějších řapíků až potom (jen není moc zábavné hrát si na Popelku a oddělovat špenát od kopřiv).

Pokud se nebojíte trošku atypické chuti kopřiv, klidně špenát vynechejte a nahraďte stejným množstvím žahajících krásek. A nebo naopak, jestli vás kopřivy absolutně nelákají, zvolte jen špenátové lístky.

Rozfocený postup na mých stránkách: http://www.foodstyle.cz Konkrétně na: http://www.foodstyle.cz/products/koprivove-noky-s-...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

„Zdravé vaření“: Kopřivové noky s omáčkou z pečených paprik

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rBzk

Moje poznámka

TopRecepty.cz

„Zdravé vaření“: Kopřivové noky s omáčkou z pečených paprik

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rBzk

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (14)

:yes: :yes: Tak tohle určitě vyzkouším, hned jak vyleze nějaká kopřiva. Bodík :yes:

Popis príma bašty i celkový receptík se mi moc líbí:-))+11:-p:yes:

1974andrea:Jo ,jo včera jsem ji udélala.Byla ke grilovanému špízu ,mňam !Já věděla ,že se bude hodit!:-D

Velmi vydařený recept, ta omáčka je podle mého gusta:-p:yes:

super recept:yes::yes::yes::-p:-p

Až budou mladé jarní kopřivy, tak půjdu do něho:-)):yes:

Díky moc za chválu. Miláček při baštění mlaskal až hanba :-))

Úžasný recept:yes::yes::yes:Krásně popsaná příprava a chutnat bude určitě:-p:-p

:yes:krásný popis:-K:-K:-K

Nádherně rozepsáno, moc se mi líbí tvůj recept!!:yes:

No ty nočky na ně klidně zapomenu,ale ukládám paprikovou omáčku ,to jo ,tu si uložím !:-p

rebeka:Jojo taky mě to vzalo:-D:-D:yes:

super popsaný recept, máš pravdu Nofři:yes: ovšem nejlepší jsou kraulující broučci:-D:-D:-D:-D ti mě dostali:-D:-D:-D:yes::yes:

To nemusí být vůbec špatné:yes::-p
Krásně rozepsaný recept:-)

Tématické fráze:
kopřiva indická, jak se pečou papriky, kopřiva v receptech, zdravé papriky, kopřivové recepty, nejnovější recepty za posledních 24 hodin -krkovice s omáčkou, pečeni.vařeny, pečení vaření recepty, indická kopřiva, recepty pro diabetyky, recepty zdraveho vareni, nejlepší zdravé recepty, jak ocistit papriku od slupky, koprivove testoviny, vaření pečení recepty, top vareni, recepty na vaření, kopřiva recepty, recepty podle veroniky kopřivové, kopřivové gnocchi

Suroviny:
kopřivy, špenát, sýr ricotta, parenica uzená, mouka polohrubá, vejce, žloutek, ořech muškátový, paprika čerstvá červená, cibulka jarní, česnek, máslo, olej olivový

Přidat fotografie receptu