Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vepřová konzerva

Maso ze skleničky využijete zejména tehdy, není-li příliš času na vaření. Připravit si maso do zásoby není tak složité a ta práce za tu poctivou chuť stojí. Až si doma vyrobenou vepřovou konzervu namažete na čerstvý chléb, moc si pochutnáte.

Hodnocení receptu je 5,0 (43×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

JanaDorazinova JanaDorazinova

Snadný

Doba přípravy 80 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 60 min

80 min (20 min příprava + 60 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie35 490 kJ /
8 482 kcal
Bílkoviny378,05 g
Tuky772,20 g
Vláknina1,20 g
Cholesterol 1,20 g
Sodík 9,74 g
Sůl23,10 g
Sacharidy4,50 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Bůček, který není úplně libový, nakrájíme na kostičky. Krok 2: Dáme ho do tlakového hrnce, přidáme Vegetu, sůl, rychlosůl a vodu. Vaříme asi hodinu. Krok 3: Po uvaření naplníme kelímky např. od Ramy, necháme vychladnout a pak dáme do lednice. Krok 4: Můžeme plnit i do čistých sklenic a zavařovat při bodu varu 60 minut. Druhý den sterilaci zopakujeme.

TIP: Jak zavařit maso

Zveřejněno 11. 10. 2008

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vepřová konzerva

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jRBY

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vepřová konzerva

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jRBY

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (119)

casino: Áno, ide to. Mám vyskúšané. Prvýkrát s malou dušičkou. Zavarujem však dávno vo veľkom, mám na to elektrický hrniec.

lilina5:
Kovové víčko do MW:-?:-O

Schmiedová Helena: ano jen kovové a šroubovací. Nesmí se moc utáhnou nechat prostor pro unikající páru, víko se zatáhne až po vytažení z mikrovlnky při chladnutí. Plastové víko určitě ne.

Tak pro mne zklamání. Postupovala jsem přesně podle receptu. Množství vody je asi malé. Maso se mi i v papiňáku připálilo. Bylo i hodně slaný. Znovu už zkoušet nebudu. :-(
Musím vymyslet jiný způsob, co s přebytečným masem. :-)

Mawrie Koudelková:
Dělám naprosto stejně ????:yes:

Ahoj, zavařuji maso 40 let.
zavařovala již moje maminka od, které jsem se to naučila ona sice jen syrové do plechovek. Já zavařuji pečené i skořením, nebo i znojemskou, ptáčky, závitky vepřové i řízky jsem dělala, ale ty se trošku vysuší. Když upeču nebo udusím jaké koliv maso hovězí, vepřové, králíka, kuřecí na oběd a zbude mi na další oběd dám to do sklenice a steriluji v mikrovlnce někdy to mám uskladněné i rok ve špízce na zemi. i Uzené maso takle steriluji. pokud dělám paštiku nebo více sklenic masa tak syrové zavařuji 1 den 1 hodin na 100°C nechám v hrnci schládnout a druhý den to opakuji potom vyndám a nechám schládnout a uskladním. Za ty roky jsem vyhodila asi jen 2 sklenice jednu v Bulharsku a jednu nedávno doma, ale přitom množství masa co jsem už zavařila je to pakatel .:-) V mikrovlnce se zavařuje jen 3 minuty a má to svůj postup. Sklenice se používají šroubovací musí se dát jen do 3/4 masa i šťávy a víčko i kovové moc neutahovat. Zapnout na plný výkon a jak začne syčet nechat je 3 minuty vypnout nechat schládnout. Takle steriluji hotová masa pečená, dušená.:-D

Schmiedová Helena: No, taky jsem z toho byla paf :-D... Ale když se podíváte, tak tady jsou i okurky zavařované v mikrovlnce a můžu z vlastní zkušenosti říct, že je to úplně v pohodě. Opravdu nevím, jak to, ale jde to :-). Každopádně, okurky chtějí jen chvilku, maso bych raději zavařila klasicky ve vodě..

Zobrazit starší odpověď

DrahaMaro 13. 9. 2017 21:05
Čtu tady vaše rady a zkušenosti. Maso zavařuji už 3 roky, syrové i předem upečené. Právě včera jsem si všimla, že ve 3 sklenicích mi zřídl rosol, doslova teče, to se mi ještě nikdy nestalo. Otevřela jsem jednu sklenici,ale byla dobře uzavřena a krásně voní. Nebo to mohlo být teplem ??? Mám je uložené ve vysoké skříňce, takže až pod stropem. Maso mám od podzimu. Bojím se jen otravy botulinem, prý se to na chuti neprojeví. Umí mi někdo poradit ???? Kdysi v pořadu " Kluci v akci " zavařovali maso a tam dávali Pragandu, údajně kvůli tomu, aby tam nevznikl botulin. Děkuji předem za odpověd. DM

Danka Hudlická 11. 5. 2017 19:37
Zdravím a já dělám tohle naložené maso bez konzervantů. Jen nakrájím na kostky vepř. maso...prosolím...nacpu do sklenic a dám do hrnce s vo
dou a vařím...resp. udržuji na teple 3 hodiny

Marie Koudelková 5. 5. 2017 13:02
Dělám také,ale ze syrového masa,nakrájím na kostky dám do sklenic,přidám čajovou lžičku soli asi tak 1/2 dcl vody zavařuji 2 hodiny na 100 stupnů,nikdy se nekazí a dlouho vydrží,rychlo solí bych to nekazila.

Marie Koudelková: se omlouvam ja jsem antitalent na zavarovani proto by rad kdyby jste dal podrobny navod jak nato

Zobrazit starší odpověď

Můj děda vždycky dával do sklenic maso syrové a vařil to až když to zavařoval. Maso bylo vždy perfektní a jak má být vepřové ve vlastní šťávě

Božena: Taky možnost :-)

Já dělám domácí vepřovku takto: Vepřový bůček,nebo krkovičku samozřejmě prorostlou ,přidám vepřové kůže, sůl a kmín,upeču ,dám do sklenice,dospodu a navrch sklenice dám kousek kůže, zaliji sádlem a zavařuji hodinu.Dělávali jsme to o zabíjačkách a já v tom pokračuji doposud.

vanilka70: No, to věřím, to uzené k tomu taky vyzkouším :-) Dobrý nápad!! :-)

dělám také ale i když to vařím mám ráda chuť pečeného masa : maso+ koření (česnek, kmín, sůl)a přidávám kousek uzeného a vařím s masem a snažím e aby v každé skleničce byl kousek uzeného např.. boku maso je krásně růžové a výborné chutí zavařím do sklenic jednoduché a výborné chuťově jen můj tip :yes:

mistr řez.: no proč ne;-)

mistr řez. 4. 1. 2016 16:05
ahojte všichni,,jasne,kazdy podle svych zkušenosti,,jsem řeznik,sanejtr,se používával kdysi na vse ,co se tykalo masa,nikomu nic nebylo,praganda se použiva do dnes a tež nikomu nic neni,,ale jsem chtěl jen podotknout,,zkuste mořskou sul,ja s ni mam dobre zkušenosti,,

Pro všechny, kdo mají problém s rychlosolí. Nemusíte ji dávat, pokud nechcete. Nějaký význam určitě má. Já ji dala, recept jsem před léty viděla v receptáři a neměla jsem důvod nic měnit.

Proboha! Taková škoda kazit to rychlosolí nebo sanytrem. Domácí vepřovka je od toho, aby neobsahovala žádnou chemii a byla čistě přírodní! Rychlosůl (praganda) obsahuje dusitan sodný E250 - což je velmi jedovatá látka, která uchovává barvu potravin. Proto jsou všechny uzeniny v obchodech tak nepřirozeně červené a růžové. Mimochodem, smrtelná dávka pro člověka je 3g. Pro ty kdo chtějí, ať to dál jedí. Přece každé maso po tepelné úpravě ztratí červeno-růžovou barvu, tak proč chtít po konzervě ať tak vypadá. Bohatě stačí obyčejná sůl a dobře utěsněná sklenice a tma.

Mïriam:Ještě dodatek k sanytru.Kdo váhá,zda použít ,či ne,ať si zadá do vyhledavače a něco si o něm přečte.Např.při manipulaci s ním používejte ochranný oděv,brýle.Ale pak si ho dáme přímo do bříška!Dobrou chuť!

Jana Remkova:Musím zareagovat,je třeba nevyjít ze zvyku,hlavně ani kousíček bez chemie,i když si děláme jídlo doma,aby tělo náhodou nezůstalo trošičku ochuzené.Proto si dělám doma své paštiky,zavařuji maso,peču chleba,vařím džemy,zavařuji ovoce,zeleninu,udím maso,nekupuji hotová jídla,atd.Je s tím sice trochu víc práce,ale nechodíme po doktorech,takže ušetříme čas i peníze.Vím,o čem mluvím,nejsem žádná mladice,blíží se mě 70ka,ale OK.Zavařené masa pouze s česnekem,u nás velice oblíbený,kmínem a solí,neskutečná pochoutka,popřípadě do luncheonu trochu pepře.jenže dnes jsou lidé zvyklí do všeho vegetu,masox a pod.,jídlo chutná všechno stejně,chuťové pohárky jsou otupělé.Ale hlavně,že jim chutná!

jarda Kadic::-)):-D

Jana Remkova: Tož dobře činíš:-D:-D:-D:yes::yes:

jarda Kadic: V tom případě já kupuji pouze rychlosůl. ;-)

Jana Remkova: Co se týče Sanytru POZOR:-! On se totiž dá koupit “čistý“ a ten se musí rozmíchat! Do 1 kg soli přijde POUZE 6 g Sanytru.Rychlosůl je už správně namíchaná ve správném poměru.;-)

a Kaiser,: Tak tomu trochu nerozumím, ale nevadí. Netřeba se omlouvat;-), není za co. Já bych pochopila, kdyby se někdo zeptal, jestli tam ten Sanytr musí být, protože by to chtěl vyzkoušet. Asi bych mu napsala, že opravdu nevím, protože já to dělám vždy s tím přípravkem. Je to konzervant, takže, pokud by si to případný uživatel chtěl udělat z poloviny, určitě by tam být nemusel. Nechápu ale, proč někdo zaryje jen proto, že mu vadí sanytr.

a Kaiser, 24. 4. 2013 19:50
Lábus Já Lábus jsem debil paní Remková, omlouvám se. Olda mně domluvil, tak se nezlobte, posílám bodík :yes: a kytičku:-K

Jana Remkova: Jano, z toho si nic nedělej, mně zkritizovali za 1KL, vegety, která byla v receptu na těstoviny. Lidi si neuvědomují, že za den, s odpuštěním - sežerou daleko větší sajrajty, aniž by o tom věděli. Hahahaha:-D:-D:-D

Eva: Já sama se učím, nemám potřebu někoho něco učit.:-O Pokud někdo chce, vyzkouší a třeba ať si tam ten Sanytr nedává. Jde tam jen půl lžíce na 2,60 masa, tak to mne otrávit?? Řezník mi vysvětlil, proč se to tam dává a nemám potřebu mu nevěřit. Copak si nikdo nekupuje třeba konzervu v plechu? A tam to jako není? Je!! Kupujeme křehčená masa, koňské maso, místo hovězího, zdechliny..V chlebě jsou éčka a jiná svinstva, v jahodovovém kompotu také, všude jsou barviva, dochucovadla a my se tady budeme zabývat půl lžící Sanytry??:-O Prosím vás, nedělejte tuhle vepřovou konzervu, kterou já vždy a zásadně dělám z BIO vykrmeného pašíka a jediné, co tam je malinko nezdravé je půl lžíce Synatry. Každý sám musí zvážit, co chce a nechce jíst a co si tam přidá. Já nic nezlehčuji, ale nějaká dobrá duše mi vymazala komentář o kapitalismu. Máme, co jsme chtěli. Kdysi bylo téměř vše BIO. Dnes musíme jíst to, co máme.

Eva: Souhlasím, dělávali jsme doma, ale jenom sůl a kmín a byla to taky dobrota.

Jana Remkova: on to spíš Lábus myslel asi tak, že jestli se tady snažíte nové i začínající kuchaře něco naučit, je dobré říct, že Pragandu ne, že je nezdravá :-!
Stačí to, co sníme v koupených uzeninách, domácí je od slova doma (vyrobené), mělo by být lepší a hlavně zdravější, než to koupené. Tak to nezlehčujte slovy o důchodu a smrti.

Tématické fráze:
recept na domácí vepřovou konzervu, vepřová konzerva z bůčku, domácí vepřovka, domácí konzervy, recepty na masové konzervy - domácí výroba, vepřové maso z konzervy recepty, domácí masová konzerva, veprove maso v konzerve recepty, domaci konzerva, domácí výroba vepřového lančmítu, vyroba veprovych konzerv, vyroba domacich vepřových konzerv, domácí vepřová konzerva-recept, recepty na masové konzervy výroba, jak udělat domácí vepřovou konzervu, pomazánka z vepřové konzervy, vepřové maso v konzervě, jak vyrobit domácí vepřovou konzervu, vepřové maso konzerva, domácí masové konzervy

Suroviny:
bůček, vegeta, praganda, sůl, voda

Přidat fotografie receptu