Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kynutý se švestkami ... koláč

Odzkoušený recept na kynutý koláč se švestkami, kde za vás velký kus práce udělá domácí pekárna, která těsto připraví. Vláčný koláč, posypaný křupavou drobenkou a skořicovým cukrem zajisté sklidí úspěch.

Hodnocení receptu je 5,0 (73×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

rebeka rebeka

Náročný

Doba přípravy 160 min Doba přípravy: 140 min Doba tepelné úpravy: 20 min

160 min (140 min příprava + 20 min tepelná úprava)

Suroviny pro 2 plechy

2plechy

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie31 977 kJ /
7 643 kcal
Bílkoviny127,97 g
Tuky294,96 g
Vláknina52,90 g
Cholesterol 1,31 g
Sodík 1,89 g
Sůl4,53 g
Sacharidy1 050,97 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Máslo necháme rozpustit v mikrovlnce nebo v rendlíku, do horkého přidáme sádlo a olej. Krok 2: Vlijeme do pečicí nádoby domácí pekárny (pečky). Krok 3: V mléku rozmícháme vejce a žloutky, přidáme rum a nalijeme k tukům do pečky. Přidáme prosáté mouky, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Krok 4: Do jednoho rohu dáme cukr, do protilehlého pak sůl. Zapneme program Hnětení a kynutí. Krok 5: Švestky omyjeme důkladně pod tekoucí vodou, necháme v cedníku okapat. Připravíme drobenku - všechny suroviny na ni určené spojíme v misce prsty dohromady, až získáme drolivou, máslem vonící a slaďoučkou drobenku. Krok 6: Vymažeme lehce, třeba sádlem nebo Herou, máslem, nebo olejem oba plechy. Krok 7: Vypeckujeme švestky, nepůlíme, pouze rozložíme. Rozehřejeme troubu na 180 °C. Krok 8: Nyní těsto rozdělíme spravedlivě na dvě poloviny, a to tak, že z pečicí nádoby domácí pekárny rovnou na plechy. Rukama, které si občas namočíme ve vodě, těsto rozetřeme po celé délce i šířce plechů. Krok 9: Na rozprostřené těsto rozložíme zhusta švestky a poprášíme skořicovým cukrem. Na každý plech jeden sáček. Posypeme drobenkou. Krok 10: A to samé zopakujeme na druhém plechu. Poté pečeme při výše zmíněné teplotě cca 20 minut. Krok 11: Vy vytažení z trouby a částečném vychladnutí koláče pocukrujeme moučkovým cukrem přes sítko.

TIP: Jak využít švestky v kuchyni

Zveřejněno 26. 8. 2012

Poznámka autorky rebeka

Tento recept mám po své mamince, ta ho měla po té své. Ale tehdy DP nebyly, takže lze udělat amozřejmě i klasicky.. ručně. Ale to už je jiná pohádka, resp. kategorie.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kynutý se švestkami ... koláč

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/NXZ8

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kynutý se švestkami ... koláč

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/NXZ8

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (125)

Vynikající recept. Dělala jsem na jeden velký plech a těsto bylo krásně tenké (0,5 cm) a dobře se s ním pracovalo. Drobenku jsem dělala “klasicky” ze studeného másla.

moc dobrý, obzvláště na druhý den, kdy natáhne šťávu ze švestek

:-)<3:yes::yes: recept se mi líbí, foto nádherné - jako vždy :-K dala bych si ;-)

Opravdu skvělé těsto, pekla už jsem s různým ovocem i náplněmi, vždy vynikající.:yes: Dnes s posledními letošními čerstvými švestkami. Na stará kolena jsem se pokusila přidat poprvé foto.:-8

luxusní těsto, dělala jsem s tvarohem a borůvkami:yes::yes::yes:, už se těším, až dozrají švestky - udělám ,,originál"! :-K

Neodolala jsem kladným komentářům a koláč upekla. Lepší jsem opravdu nejedla! Do těsta jsem dala hladkou mouku napůl se špaldovou. Nahoru jsem dala na jeden plech švestky a na druhý červený rybíz. Přidávám i fotky koláčů.
Navíc se s těstem výborně pracuje.
Jedinou nevýhodou koláče je, že tak rychle mizne.

vynikající těsto, na plech stačí z poloviční dávky

Dnes mi přistál rcp. na koláč do mailovky,ostatně jako každý den-mám to tak nastavené. V sobotu jsem v Polsku v Biedronce koupila švestky,že asi budu péct koláč,před týdnem byl borůvkový tak nějakou změnu by to chtělo. Mám rcp na kynuté těsto z Topek,které používám už dlouho,přesto dnes vyzkouším tento, musím vyseknout Rebece poklonu,je to dobře napsáno, smála jsem se při čtení postupu a tak mě to zlákalo. Nevím jestli se i po těch letech posílá bodík ,já posílám :-D. O výsledku nepochybuji,bude určitě výborný. Už jsem tu dlouho nebyla,protože někteří šťourové řeší pravopisné chyby,národnost aj. a to si myslím,že sem nepatří,ale od Marušky si její nabídku na mailu čtu každý den a tak hurá na kynutý se švestkami .......koláč.:-*

Rebeko, jsi úžasná. Takhle v pohodičce koláče. A dva plechy. Bomba. Už se těším až se do toho pustím. Skvěle napsané. Jak to bude chutnat a jestli se povede, to nevím, ale už když to čtu, tak se mi sbíhají sliny.

Vynikající těsto, dělala jsem v DP. Dávala jsem tvaroh a drobné ovoce - rybíz, angrešt, ostružiny ( švestky ještě nejsou :-D ). Výsledek výborný :-)

Naprosto luxusní!!!! Postup dle receptu, kynutí v DP, švestky z vlastní zahrádky, povedlo se na výbornou. Těsto je krásně vláčné!! Moc děkuji za recept.:yes:<3:yes:<3

Náhodou jsem dnes objevila, protože je v sekci domácí pekárna, většinou hledám takové koláče v sekci moučníky. Vyzkoušeno, dělala jsem přesně podle pokynů, i s tím kafíčkem (poslouchat se přece musí:-D) a byla jsem moc spokojená. Povedl se a je výborný. Jeden plech jsem posypala mákem a druhý skořicí. Skořice vyhrála. Posílám bodík :yes:

Dneska jsem pekla z prvních letošních švestek pouze z dávky na jeden plech - na druhý by nevyšly švestky :-( a po dvou hodinách bylo po :-D tak že už chápu,proč je dávka na dva plechy ;-) Opravdu bezkonkurenční kynutý koláč - jiný už dělat nebudu :-8 Bodík let í;-)

Nejlepsi sestkovy kolac, kter jsem do ted jedla. Testo je fakt super! Dekuji za recept :-K

to je ten,co jsem už dlouho hledala:yes:,super, mizí rychlostí blesku:-)

lionellka 6. 9. 2015 11:10
prosím o sdělení,jak velký plechy by to měly být?

Naďo, mám hloupej dotaz :D Proč se to nejmenuje Kynutý koláč se švestkami, ale tak nějak zvláštně "Kynutý se švestkami ... koláč" ? :))

Veronika.Hrozna::-D

rebeka:Jelikož se u sousedu tento rok švestičky neurodily ,nemám kde obírat na koláč. Koupím a upeču.Je jenom jeden problém,abych neměla zase spálený jazyk jako minule:-p

AniCiz: To já děkuji ;-)

:-K milá Rebuško,hledala jsem tento geniální recept(ztratila jsem složku rcp.)našla,upekla a znova do nebe chválím ..děkuji moc za něj..:-K:-K:-K
bod už jsem kdysi dala

Vynikající těsto.Upekla jsem s tvarohem,rybízem a drobenkou.Luxusní.:yes::-)

Mam vyzkouseny jak se svestkami tak i boruvkami a je bezkonkuencni ;)

kackackacka 20. 9. 2013 19:39
Výborné. Dobře vykynul, těsto se dobře zpracovává:-) a s tím skořicovým cukrem je to moc dobré.:yes:

Adri::-D:-D:-D já děkuju:-K spálené jazýčky se zahojí;-):-D

Z nepřeberného množství receptu na netu, jsem zvolila tento a opravdu se to VYPLATLO :-)
Peču hodně, ráda, ale nikdy jsem si netroufla na nic kynutého :-(((
Je to můj první pokus a vyšel super :-)
Těsto vláčně, chuť výborná, jediné mínus jsou spálené jazýčky naší rodinky, která nevydržela čekat a slupla ho ještě teplý.
Děkuji Adri :-))

senky::-O:-O až tak:-O:-? tak to mě těší o to víc, díky, Jani:-K:-)

rebeka:Nadi, ten recept nejen že žije, on nás plně ovládá:-D:-D:-D u nás už snad 5. víkend po sobě:-);-) a hlavně, nepřejí se:-K

moc děkuju za nově přidané obrázky, jsem nesmírně ráda, že recept "žije" a ještě víc, že vám chutná:-) hned mám hezčí ten upršený den;-):-) děkuju moc všem:-K:-K

Výborny!!!!:yes::-)

Zkoušela jsem poprvé, nemá chybu, vše přesně podle pohádky Rebeky a velký dík, už mám uložené !!!:yes::yes::yes:

Veronika.Hrozna: Fantastický ! Super ! Dala jsem na jeden plech 1,5 sáčku
skořicového cukru rovnou do drobénky, abych to rovnoměrně posypala a vyplatilo se ! + 100 bodu. :yes: Fotečka přidána. Za pár minut nebude co fotit.:-(( Ješté poznámečka "troubu..." jsem tentokrát nepotřebovala ,švestičky jsem si natrhala sama

Dneska jsem neodolala a upekla jsem! Nejhorší je čekat až to trošku vystydne ! Fotečky pošlu. Těsto vláčné ,rozťapkat žádný problém . Mísila jsem v robotu ,pekárnu nemám. Kynulo asi 1,5 hodinky. Teď jdu chutnat!:-D

Nadi, přidávám foto koláče, kde jsem přidala i jostu ke švestkám :-)

Dobrý večer.Po přečtení receptu mi normálně tekly slzy od smíchu.Recept opět supér,takže v pátek udělám.Jenže mám problém!! Nemáme zahrádku Hujera, ani jeho švestičky,takže budu muset je koupit.Jinak fakt dobrý.

hanahcotton:Ani se ti nedivím.Máš je moc hezké.Válela jsi ,mísila ,dělala drobenku,čistila jsi švestky ,tak si to "chrumkanie" plně zasloužíš !:-D

hanahcotton: a já se taky přiznám... řvu tu smíchy... není nad upřímnost:-D:-D:-D:-D díky moc, Bavlnko, za krásné foto:-K:-K jsem ráda, že chutnal.... i teplý;-):-)

A já se teda přiznám :-8...neodolala jsem, a jeden koláč;-) - viz foto - ale opravdu ten nejmenší, jsem doslova sežrala ještě horký :-8:-8

Úžasná chuť, těsto je vláčné, okraje chrumkavé - jak by řekla kolegyně zo Slovenska a kombinace švestek a máku, kterou jsem dala je taky moc príma :yes::yes::yes:

Rebi díky za rcp.:-K:-K

Nechci polemizovat, ale určitě to vidí každý - když Vy se do něčeho pustíte, tak je to vždycky na 150 procent, a to je veelmi sympatické. Vždycky mě fascinuje taková ta "lehkost bytí" ve Vašich fotkách, která i cizí bezva rcp pozvedne ještě o level výš. I když pak můj výsledek snažení je poněkud "rustikálního" vzhledu.
Mějte se krásně.:-K:-K:-K

olahok: Olinko, čte se to dobře, to nepopírám:-8 ale přeháníte... jsou tu daleko lepší kuchařinky a kuchaříci;-):-D
děkuji moc, jsem ráda, že koláč chutná:-K:-)

Když švestkový, tak jedině tento. Je skvostný, skvělý, výtečný.
A nikdy ho není dost. :yes::yes::yes::-K:-K:-K Já si vystačím
s Vašimi recepty, jsou precizně zpracované, překrásně nafocené, vtipně napsané, nikdy nezklamou. Váš výběr receptů je skvostný,
nediskriminujete ani klasiku, nebojíte se neotřelých receptů.
Jsem moc ráda, že tu na "Topkách" jste, že vůbec jste.:-K:-K:-K

jana644::-):-) udělala jsi mi velikou radost;-), jsem ráda, že chutná:-):-K

tak to je nejlepší koláč co jsem kdy pekla jiní už dělat nebudy pekla jsem v pátek jeden švestkový a druhý s merunkama a oba byly naprosto luxusní už se těším až upeču boruvkový mám je v mrazáku recept jsem hned předala mamce a ta si ho taky nemůže vynachválit je naprosto nejlepší :-):-):-):-p

rebeka:Nadi:-K tak dneska peču znovu:-D:-D přijede smečka;-)

senky: máš je parádní, moc děkuju za krásné obrázky:-K:-) děláš mi radost;-):-) jsem ráda, že se recept osvědčil:-)

senky: Jani máš překrásné fotky a samozřejmě i koláč :yes::-K:-*

U nás dnes (za posledních 14 dní potřetí:-)):-))Hujerovi nosili třešinky;-) ) jeden plech s třešněmi a kulatá forma s nektarinkami a obojí vynikající:yes::yes: Kdybych mohla, přidám další bod;-), ale takto jen letošní fota:-)

ivulinka::-) jsem ráda, že se ti recept líbí a že vám koláček chutná;-) a moc děkuju za tvé kouzelné obrázky, které potěší nejen oko, ale i duši:-):-K:-K

rebeka:dnes opět upečeno, tentokráte z četstvých jahod, švestky ještě nejsou a lákalo mě udělat z tohoto výtečného těsta i pár buchet, naplnila je tvarohem a chutnají božsky:-)
Už jsem si recept přepsala do sešitu, abych ho měla více po ruce.
Nadi, díky ještě jednou za skvělý recept na kynuté těsto:-K:-K:-K

ivulinka: děkuju krásně:-K:-K i za hezoulinký obrázek:-) jsem ráda, že přišel k chuti, koláček;-):-)

Hujer se asi odstěhoval do Humpolce:-D, švestičky nepřines ...ale já si poradila a použila kompotované meruňky:-) a skořicovým cukrem jsem též nešetřila.
S těstem se báječně pracovalo, sic jsem zadělala jen poloviční dávku a místo domácí pekárny mi těsto pomohl nechat vykynout dřez s teplou vodou:-)
Rebinko:-), bod už přistál kdysi, dnes jen fotka a veliká pochvala a velké díky za to těstíčko, příště z nich udělám plněné buchty asi;-).

Dělávám to u všech kynutých těst, danou gramáž tuku vydělím 3 a dám po 1/3 máslo, sádlo, olej. Mám to vyzkoušené že je opravdu lepší nadýchanější;-)Rebi máš bod:yes:
Jestli někdo jezdíta nakupovat do Němec, tam prodávají přepuštěné máslo, jmenuje se Butterschmalz;-)

Magda: děkuji, a ano, je to tak.. kamarádka má pravdu;-):-):-K:yes:

Výborný recept.Jedna moje kamarádka,skvělá kuchařka i pekařka mi poradila,že se opravdu dávají 3 různé tuky,aby těsto nebylo vysušené a ještě mi poradila,že během kynutí se těsto až 3x prohněte.Není pak cítět droždím a je opravdu lepší.Mám to vyzkoušené když peču vánočky.:-K:yes:

Petra: děkuju moc:-);-)

Nejlepší kynuté těsto !!! bodík:-)

rebeka::-p:-p:-p ;-) ten největší přes celý plech,jinak mi zbyde,akorát vuně v kuchyni!

Veronika.Hrozna: Verunko, záleží, jestli to chceš dát nahoru nebo dovnitř a dělat koláče;-):-? pokud na plech a nahoru, tak minimálně 500 g tvarohu a udělat povidlové hromádky lžičkou, pokud budeš dělat koláčky, stačí 250 g tvarohu.. samozřejmě.. osladíš si podle své chuti;-), ať se zadaří, budeš-li péci;-):yes::-K

rebeka: Díky! Jak hrubou vrstvu tvarohu a povidel doporučíš?:-p

Veronika.Hrozna: no já nevím, co dávala katyvyp;-), ale já dávám vejce nebo jen žloutek, cukr, vanilku nebo vanilkový extrakt, citronovou kůru a pokud je třeba, naředím mlékem;-):-)

katyvypl:Mohla jsi připsat co dáváš do tvarohu jako příchuť,taky bychom vyzkoušeli ! Tajnustkářko !:-p

katyvypl: a já ještě jednou děkuji, nesmírně mě těší, že se recept líbí natolik, že se k němu vracíš:-) a koláčky máš nádherné:-*:-K:yes: vidíš, to mě nenapdlo, ty dělám podle jiného rcp.. inu, kovářova kobyla...:-S:-D

Tak jsem se dnes opět vrátila k tomuto receptu, jelikož těsto je zkrátka úžasné. :-):yes: Udělala jsem z něj malý švestkový koláč a koláče plněné tvarohem navrch s povidly a drobenkou. :-* Přidávám fotečku. ;-)

Alexxa: tak to mě moc těší:-):-K:yes::yes:

užasný..během večera -sežráno..oba dva plechy!!:yes:

rebeka: zítra ho upeču znovu. Švestky stejně musím kupovat, tak co. . . ;-):-p:-K

Bibinka: teď je to jiná:yes::yes:;-) vypadá dobře, když není čas;-):yes: ale Hujer dohujeroval.. švestky uže nět:-(

Rebí, já to asi stáhla s nějakou chybou, tak teď vyzkoušejhttp://www.toprecepty.cz/recept/6869-dvacetiminuto...:-D;-)

Bibinka: děkuju to, Bibinko:-) fotečky máš krásné, takže musel chutnat, že jo:-?:-D;-):yes:
mě ten tvůj odkaz nejde otevřít:-//

Rebíčku, včera jsem vyzkoušela tvůj koláč, je výborný a určitě dneska zmizí;-), ale já dělám nejraději tentovhttp://www.toprecepty.cz/recept/6869-dvacetiminut... je jako švestkové cukroví a někdy ho vyzkoušej:-p, chtěla jsem vyzkoušet taky něco jiného a pochutnali jsme si i na tvém;-) Přidávám ti fotky a krásný 33.bod:yes:

1974andrea: to mě těší nesmírně, že koláíč, a obzvlášť tobě:-8:-D, chutnal;-) a co to meleš, kelišová:-O:-? foto, i přes nedostatek slunečního světla, máš moooc hezké;-):yes: děkuji ti za něj;-):-K

Tak Nadi, i přes handicap, že jsem neměla sádlo ( přidala jsem víc másla a oleje), se mi, myslím, koláč podařil k mé spokojenosti:-D;-) Co spokojenosti, je prostě vynikající a nemůžem si ho všichni vynachválit a teče! :-p:-*:-D Přikládám skromné foto, neboť slunce se dneska schválně schovalo, aby mé foto nepřekonalo to tvé:-D:-D;-) Díky za recept, už ho šířím dále:-D

Dana61: moc mě těší, že chutnalo;-):-)

skvělé koláče:yes::-D málokdy dělám těsto podle receptu, ale tentokrát jsem udělala a mňam:-D podělila jsem všechny naše dědoušky a babičky, protože u nás se švestkami ne (oni totiž nevědí, že je to tak dobré)a k té pekárně - už si nedovedu pečení a vaření bez ní představit:-D

Pajaja: mám velikou radost;-):-) foto nádherné.. je vidět, že se opravdu povedl na 1:yes::yes: těsto nízké, hodně švestiček, tak to má být:-):yes::yes: Hujerovic gang.. to je jasné:-8:-D:-D:-D:yes:
moc děkuji:-K:-K

Tak Nadi, fotky jsem konečně přidala. . . :-* Byl výbornej! :-K:-p;-)

:-p Uloženo na příští rok ,tady v Bratislavě už nejsou švestičky,od sousedu obráno!:-p:-D

U nás dnes další kolo:yes::yes: 16.20 : upečeno, pocukrováno a půl jednoho plechu sežráno:-D:-D dnes je snad ještě lepší než minule:-*

Už byl, fááákt! Běhala jsem kolem stolu s foťákem :-)) - tu nejlepší stranu sem dám. . . Až se, lempl, dokopu. Byl dobrej, moc! :-K

Simona: u sušeného platí poměr sušeného k čerstvému 1:4, takže Rebí uvádí 30 g čerstvého, tak dej tak 7,5 gramu sušeného;-);-)

Simona: jejda, já si dřív dotazu nevšimla, omlouvám se:-8, ale já ti asi neporadím, já sušené nepoužívám:-S snad se ozvou zkušenější;-) šlo by to s ním určitě, ale nevím, kolik ho dát:-//
našla jsem toto, snad ti to pomůže: 7gramů prý odpovídá 25g čerstvého;-) tak zkus, držím palce;-):yes:

NADEI: to mám velikou radost:-K děkuji:-)

Včera jsem upekla,dnes už není,to hovoří za vše.Receptík se mi líbil a těstíčko bylo peří,jedním slovem nádhera.Z toho množství jsem udělala 2koláče do patra těsto,mák,těsto,švestky a drobenka.Posílám:yes::yes::yes::yes a ukládám do oblíbených:-))

Můžu použít na koláč sušené droždí a jaké množství ? U nás se nedá čerstvé droždí sehnat:-)

katyvypl: moc děkuju za odvahu k odzkoušení;-) a jsem ráda, že těsto rozumnělo pokynu: kyň:-!:-D:-D:yes:

Zdravím! Tak jsem si dodala odvahy (nikoli rumem, který se přidává do těsta :-D ) a pustila se do tohoto receptu. ;-) Já si s kynutým těstem moc nerozumím, nebo spíše ono nerozumí mým pokynům "Kyň" :-)) , ale díky tomuto skvělému návodu se mi vše povedlo a dva plechy švestkovo-meruňkových koláčů jsou na světě. ;-) Děkuji, bodík letí. :yes:

senky::-D:-D:-D:-D tož.. já su klidná.. jsi taky klidná:-? tož to jsme klidnííí:-D:-D:-D:-D:-D

rebeka::-D:-D:-D:-D klííííííd:-D:-D

senky::-8:-8 a to nejsem ani pod vlivem:-8:-D:-D, omlounám se, dámy;-) Jani, Hani.. kdo si to má pamatovat:-//:-D nejlépe psát nickama:-8:-D:-D

BILKOVAI:;-) že jo:-? švestičky šťavnaté;-):-p díky:-K

rebeka::-D:-D:-D a zase sis nás spletla se Suslajdou:-D:-D:-D ona je Hani, já jsem Jani:-8:-8:-K:-D:-D

To je šťavnatá trnková nádhera. Trnečky jsou moje nejoblíbenější ovoce:-p:-* a takové koláče miluju:-*:yes:

Tématické fráze:
kynutý táč se švestkami, švestkový kynutý koláč, kynutý svestkový koláč, švestkový koláč kynutý, švestkovy táč, kynuté švestkové koláče, táč se švestkami, kynutý švestkový táč, trnkovy kolac, kynuty kolac, koláče se švestkami, kynuty trnkovy kolac, trnkový táč, švestkový koláč, kynutý koláč s tvarohem a švestkami, trnkova buchta, kynutá buchta se švestkami a drobenkou, koláče se švestkama, kolač se švestkami, hrnkový koláč se švestkami

Suroviny:
máslo, olej, sádlo, mléko, vejce, žloutek, rum, mouka hladká, mouka polohrubá, cukr moučkový, sůl, droždí čerstvé, ghee, mouka polohrubá, cukr moučkový, švestky, cukr skořice, tuk

Přidat fotografie receptu