Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Závin s jablky (kynutý)

Kynutý jablkový závin jako od babičky je štědře naplněný nahrubo strouhanými jablky. Máte-li rádi, můžete k jablkům přidat i rozinky a hrubě sekané ořechy. Závin je nadýchaný a vůní skořice a vanilky přiláká každého mlsouna široko daleko.

Hodnocení receptu je 4,7 (14×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Bohunka.T Bohunka.T

Snadný

Doba přípravy 55 min Doba přípravy: 25 min Doba tepelné úpravy: 30 min + 60 minut kynutí

55 min (25 min příprava + 30 min tepelná úprava, + 60 minut kynutí)

Suroviny pro 2 kusy

2kusy

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie16 913 kJ /
4 042 kcal
Bílkoviny95,04 g
Tuky121,21 g
Vláknina48,63 g
Cholesterol 956 mg
Sodík 2,10 g
Sůl5,05 g
Sacharidy618,51 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Ve 100 ml vlažného mléka rozmícháme 2 lžíce cukru a droždí. Na teplém místě necháme asi 15 minut vzejít kvásek. Krok 2: Hladkou mouku prosejeme do mísy, přidáme cukr, sůl, žloutky, rozpuštěné vlažné máslo, kvásek a podle potřeby vlažné mléko. Krok 3: Ručně nebo v robotu s hákovým nástavcem zaděláme vláčné nelepivé těsto. Trvá to asi 10-15 minut. Přikryjeme utěrkou a necháme kynout asi 60 minut. Krok 4: Umytá a oloupaná jablka zbavíme jadřinců a nastrouháme nahrubo nebo na plátky. Krok 5: Jablka promícháme s vanilkovým cukrem a skořicí (sladíme dle chuti), můžeme přidat i rozinky. Krok 6: Plech vyložíme pečicím papírem a troubu včas rozpálíme na 180 °C. Krok 7: Vykynuté těsto rozdělíme na dva díly a na pomoučeném vále rozválíme každý díl na plát o rozměrech asi 35x30 cm Krok 8: Pláty posypeme strouhankou a na ni rozprostřeme jablka po celé ploše kromě posledních asi 3 cm. Těsto zavineme jako roládu a lehce přitlačíme okraje. Přeneseme na připravený plech. Krok 9: Záviny potřeme rozšlehaným vejcem, vložíme do trouby a pečeme asi 25–30 minut. Krok 10: Po upečení necháme záviny vychladnout a zabalíme do potravinářské fólie. Do druhého dne zvlhne a chutná báječně.

TIP: Jak se pečou oblíbené záviny

Zveřejněno 30. 8. 2012

Poznámka autorky Bohunka.T

Těsto můžeme připravit i v domácí pekárně. Závin nejlépe chutná druhý den.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Závin s jablky (kynutý)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/g81j

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Závin s jablky (kynutý)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/g81j

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (10)

Těsto super, ale praskl mi v troubě 😔

Za mě těsto hrůza, celé se mi zdrclo a šlo do koše. Určitě příště zkoušet nebudu

Za recept moc děkuji:-K. Těsto je dokonalé. Už to peču těším se na výsledek <3

Recept jak od mojí babičky. :-8 Skvělý, děkuji. ;-)

Výborné těsto. Úžasně vláčné a měkkoučké :yes:

Bohunka.T: byl výborný:-p:-K:yes:, posílám bodík a foto na oplátku;-),

jarka skrobakova:kuju:-8

krásně zavinutý závin:-O:yes::yes::-K

takto krásný ho vždycky měla manželova babička:-K:-):yes:
přimlouvala bych se za změnu kategorie, spíš by se hodil do "kynutých" než do desertů...;-):-)

takže kynutý závin? Hmmmmm:-p:yes:

Tématické fráze:
kynutý závin s jablky, kynutý jablkový závin, jablkovy zavin kynuty, kynutý závin, kynuty jablečný zavin, kynutý štrudl, kynuty strudl s jablky, jablečný závin z kynutého těsta, jablkový kynutý závin, jablkový závin, jablková náplň do závinu, zavin z kynutého testa, jablečný závin kynutý, kynute testo na zavin, štrůdl z kynutého těsta, kynuty jabkový závin, zavin s jablky, jablečný štrůdl z kynutého těsta, závin kynutý, recept na kynuty zavin

Suroviny:
mouka hladká, máslo, droždí čerstvé, žloutek, cukr, kvásek, mléko, mléko, sůl, strouhanka, vejce, jablko, cukr vanilkový, cukr skořice, rozinky

Přidat fotografie receptu