Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zavařené, velmi chutné cukety

Zeleninové zavařeniny se těší velké oblibě. Máte-li v létě přebytky cuket, určitě připravte alespoň pár skleniček zavařených, velmi chutných cuket. V zimě je pak můžete použít k jakémukoli masu, do omáčky na špagety, nebo na topinky.

Hodnocení receptu je 5,0 (32×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Bibinka Bibinka

Snadný

Doba přípravy 100 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 60 min

100 min (40 min příprava + 60 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

3 skleničky po 300 ml

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 374 kJ /
806 kcal
Bílkoviny22,67 g
Tuky4,29 g
Vláknina42,50 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 4,63 g
Sůl12,40 g
Sacharidy157,70 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Cukety očistíme (velkou cuketu oloupeme a vydlabeme z ní semena), cibuli a česnek oloupeme, z paprik vykrojíme semeník. Cukety a papriky nakrájíme na kostičky, česnek na plátky, cibuli na menší kousky. Krok 2: Ve větším kastrolu krátce osmahneme na oleji cibuli do sklovita. Přidáme cukety, papriky, česnek a chvíli dusíme. Krok 3: Pak přidáme zázvor, kečup, rajčatový protlak, sójovou a worcestrovou omáčku, opepříme, osolíme a necháme dusit 20 minut za občasného promíchání. Krok 4: Hotovou směsí plníme připravené čisté sklenice do 2/3 jejich výšky. Zalijeme trochou kvalitního oleje tak, aby na povrchu směsi vytvořil souvislou vrstvu. Krok 5: Sklenicím otřeme okraje, zavíčkujeme je a dáme na 20 minut sterilovat při 85 °C.

TIP: Jak zpracovat cukety.

Zveřejněno 5. 9. 2012

Poznámka autorky Bibinka

Kdo má rád ostřejší dá ostrý kečup a může přidat chilli papričku na kousíčky nakrájenou. Olejem zalít skleničky není nutné, kdo nemá mastné rád, nemusí polévat!

Inspiroval mě jeden odlišný recept v PC a úplně jsem ho pozměnila k naší chuti. Je to opravdu moc chutné, jak mám v názvu.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Zavařené, velmi chutné cukety

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/XpDv

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Zavařené, velmi chutné cukety

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/XpDv

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (33)

Tynaja: Tynaja: ne nezkazilo, mam pres rok a pecka treba pod maso nebo na spagety <3 jak se to zavari tak krasne drzi. Mam normalne ve spajzu :-)

pokud v létě zavařuji, rozhodně nedávám protlak či kečup, ale čerstvá rajčata - pomletá či šťávu z nich /ze šnekového odšťavňovače je krásně hustá)

Dobrý den, nikdy se vám to nezkazilo? Myslím podušená cibule se zeleninou na oleji. Vypadá to famózně a ráda bych to udělala, ale bojím se, že mi to bombne ve sklepě ;-(. Děkuji předem za odpověď a máte opravdu KRÁSNOU fotku:-K!

jen se chci zeptat, v těch skleničkách od tělového másla z lidlu se to dá také sterilovat? děkuji

dagmara49: Dáši, za málo...;-)

Zobrazit 2 starší odpovědi

já místo protlaku a kečupu dala 3/4 kila rajčat, vydusila štávu a pak zbytek dle receptu :) už se těším na výsledek

Z cuket se dá dělat ledacos. Na tomto receptu se mi nelíbí kecup. To raději přidat další rajský protlak a přidal chilli papricku. Kdyz uz sojovku, tak kvalitní a ne náhražku od vitany.

Naďa: Naďo děkuji, celkem dobře jsi mě s tou polévkou zastoupila:yes: Já ještě dala brambory, nic jsem neloupala ani nemixovala a dělala jsem s jíškou, také je možné vynechat brambory a dát tam nějakou menší těstovinu, zelené bylinky, hlavně libeček a dochutit solí, je-li třeba.... fakt byla dobrá:-p

Marta:cuketeu oloupat ,nakrájet na malé kostičky a podusit 5 minut na oleji,pak přidat snítku máty a zalít vývarem jen co se cuketa potopí,přidat pepř a chvíli povařit, pak rozmixovat tyčovým mixérem,přidat muškátový květ,v zakysané smetaně rozmíchat trochu hladké mouky,pořádně rozšlehat a dle chuti dosolit.Já ještě přidala kousek nadrobno nakrájené Nivy. Snědli jsme s manželem celý kastrol. Byla moc dobrá.

Petra Brožková 19. 8. 2017 22:17
Naďa: Milá Naďo, dnes jsme dělali vaši cuketovou polévku a byla vskutku vynikající, opravdu se po ní jen zaprášilo. Moc děkuji za recept. :yes::-8

Prosim jak delate z teto zavareniny polevku? Na spagety :-) si dovedu predstavit ale polevku moc ne :) Prosim na mail marta.82@seznam.cz

Bibinka:Jinak Bibinko,toto dělávám také a potvrzuji,že je to moc dobré a hodí se do mnoha pokrmů.;-):-K

Werik153:Werikl, já jsem to dělala záčátkem září, což je bezmála půl roku, mám to v ledničce, normálně na poličce a teď jsem z toho dělala takovou šmrncovní polévku a bylo to, jako bych to tam právě dala-tak si myslím, že ten rok beze zněny určitě a asi i déle;-)

Werik153::-))No záleží na spoustě podmínek.Co je zavařené,jakým způsobem,z jak kvalitních surovin,jakou má teplotu sklep atd atd. atd.Normál cca rok,pak se mění konzistence,vůně chuť....Třeba okurky mám dva roky,čalamády také,některé džemy i 3 roky.
Našla jsem 10 let starý kompot švestkový,:-8 zavařený klasika,jinak ani nezavařuji a byl v pořádku,myslím nebyl zkažený,ale byl rozbředlý,barva vybledlá atd.Vyhodila jsem ho,ani jsem neochutnala,nelákalo to zrovna k jídlu.:-D Jen pro ilustraci.

Možná blbá otázka, ale budiž. jak dlouho vydrží zavařený věci ve sklenici než se zkazí ?:-8 Teď přemýšlím nad tím jak dlouho by to mohlo vydržet ve sklepě třeba...? hm ? :)

Pěkná fotka musí to být dobrota:yes::yes:+15

Bibinko tu hlavní fotku máš jako ze žurnálu;-):-KMoc hezky jsi to zavařila:-p+13:yes:

:yes:::yes::yes:Už teraz mám na to chuť!

Jani, dělala jsem něco podobného a bylo to super. Mám ráda kombinaci těchto surovin:-p:yes:

Všem vám děkuji za pěkné komentáře a budu moc ráda, když si to podle mne zavaříte, určitě vám to bude chutnat:-p:yes:

Bibi, to vypadá famózně. Cuketky nám zatím jedou jak o život, všechny ingredience mám, takže bych si nadávala, kdybych pár skleniček této dobroty neudělala. Díky Ti:-K:yes:

Uloženo a už se na ně těším...:yes::yes:

Inspirativní "body butter" :-D:-D:-D

Taky si to ukládám,možná i vyrobím,moc se mi to líbí:-O:-p:yes::-D

Bibinko - právě jsem přišla z práce, hladová, při pohledu na tvojí zavařenou cuketku mám na to strašnou chuť - s těstovinou :yes::yes:
Moc se ti to povedlo - ráda bych ochutnala, ale nemám absolutně čas něco zavařovat :-(, předám recept babičce ;-)

Bibi, bodík je jasný :-K a jak to vidím, další bič na mě ;-) to bude určitě manželovi chutnat. Ve sklepě už mám 200 skleniček pepřáků :-)a cukíny rostou pořád dál.

To se mi líbí, ukládám:yes:+

Bibi:-K to je něco co si asi udělám;-), když se to dá použít ke špagetám i na topinky:-p :yes:

no Bibi, neštvi mě:-//:-// já jsem si chtěla dáchnout a zatím na mě jukla tato krása:-K:-K já to snad budu muset udělat:-S:-D:-D:-D
tohle bude vynikající:-p:-p... +1:-):yes:

Moc krásný a opravdu vynikající Janinko, dávám bodíka jasného;-):yes:

tenhle recept je fakt vynikající záležitost, zpracovávám tak přebytky cuket min. 5 let a přes zimu zásoby spolehlivě zmizí. U nás se hodně spotřebuje na topinky:-*, mňam:-8

Tématické fráze:
cukety na zimu, zavařená cuketa pod maso, zavařovaná cuketa, zavařená cuketa s rajčaty, zavařování cuket, cuketa na zimu, zavarovani cukety, zavarena cuketa s paprikou, zavařeniny z cukety, cuketa zavařování, zavařená cuketa na topinky, recept na zavarenou cuketu, zavařená cuketa jako okurky, jak zavarit cuketu, zavařená směs na špagety, cukety zavarovani, zavarujeme cuketu, recepty na zavařenou cuketu, zavařená cuketová směs, zavarena cuketa na spagety

Suroviny:
cuketa, cibule, paprika čerstvá červená, česnek, protlak rajčatový, kečup sladký, omáčka sojová, omáčka worcesterová, zázvor mletý, olej, pepř mletý, sůl

Přidat fotografie receptu