Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tažený štrúdl

Pokud se vám letos urodilo na zahrádce hodně jablíček a pomalu se jim už scvrkává slupka, připravte si z nich výborný tažený štrúdl. Příprava těsta je snadná a nezabere mnoho času. Štrúdl voní po másle, je šťavnatý a plný skvělých pikantních rozinek.

Hodnocení receptu je 4,8 (39×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Hella Hella

Snadný

Doba přípravy 50 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 20 min bez doby odležení těsta

50 min (30 min příprava + 20 min tepelná úprava, bez doby odležení těsta)

Suroviny pro 3 kusy

3kusy

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie5 455 kJ /
1 304 kcal
Bílkoviny29,03 g
Tuky37,80 g
Vláknina7,50 g
Cholesterol 102 mg
Sodík 4 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy208,12 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Mouku s cukrem prosejeme a přidáme rozehřáté máslo. Krok 2: Za postupného přilévání teplé vody s octem zpracujeme na vále nejprve nožem a potom rukama hladké, pružné a nelepivé těsto. Podle kvality mouky musíme upravit množství vody. Krok 3: Těsto necháme zakryté, aby neoschlo, necháme ho odpočinout asi půl hodiny v teple. Nejjednodušší je dát ho do hlubokého talíře nebo misky a postavit pod něj hrnec s horkou vodou. Kdyby těsto vystydlo, ztuhne v něm máslo a půjde hůře rozválet. Krok 4: Potom těsto rozdělíme na 3 díly a každý tence vyválíme (nebo vytáhneme) asi na 35x30 cm (podle velikosti plechu). Krok 5: Po celé ploše ho poklademe nastrouhanými jablky, posypeme skořicovým cukrem, rozinkami a zabalíme. Krok 6: Štrúdly přeneseme na plech, potřeme rozehřátým tukem nebo rozšlehaným vejcem a pečeme ve vyhřáté troubě na 220 °C do zlatavé barvy.

TIP: Nejlepší jablečné záviny a štrúdly

Zveřejněno 18. 10. 2008

Poznámka autorky Hella

S těstem se velmi dobře pracuje.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Tažený štrúdl

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/PNG2

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Tažený štrúdl

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/PNG2

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (36)

Do těsta by se měla přidat špetka soli. Když těsto vytáhnu (z toho množství mouky dělám dva štrůdly, každý má cca 80 x 100 cm, těsto je opravdu jak pavučina), tak jej po celé ploše postříkám rozškvařeným máslem, lehce popráším opraženou strouhankou, která tomu dá oříškovou chuť, posypu po celé ploše nastrouhanými jablky, pocukruju krystalovým cukrem, poskořicuju, znovu popráším opraženou strouhankou a postříkám rozškvařeným máslem. Pak pomocí ubrusu sroluju a přesunu na plech. Po upečení znovu potřu rozškvařeným máslem. Neskutečná dobrota.

Výborné těsto, skvěle se s ním pracuje. Skvělý i s hruškami a perníkem:-)

:-)<3:yes::yes: pěkné štrůdlíky :-K

Super recept na super rychlé těsto, se kterým se fakt dobře dělalo. Ukládám do oblíbených. Jako náplň jsem dala nastrouhanou cuketu a spooustu oříšků, prostě to, co je třeba zpracovat a jsem zvědavá, kdo mou cuketovou lest odhalí. Letos totiž dělám cuketu na různé způsoby a snažím se rodinu a okolí obohatit o znalosti nových cuketových receptů.

Monika146: Přeji, ať se vám podaří a hlavně, ať chutná! :-K

Na tažený štrúdl jsem se chystala už dlouho. Neměla jsem žádný recept. Po přečtení komentářů už vím, že jsem ten správný recept našla ;-)

Je to náš nejoblíbenější štrúdl

Díky za recept. S těstem se pracuje výborně. Štrúdl chutná skvěle. Jen bych do těsta přidala špetičku soli...

Právě dělám, s těstem se pracuje báječně a tak dělám rovnou ze dvou dávek <3

Uzasny :-)

casino: A měla pravdu! Když dělám štrúdl, tak máslo na vše a všude, na náplň, na těsto, potřít máslem na vrchu, před pečením! Po upečení taky namazat, důkladně i 3 x máslem s rumem.
To byl zákon mé tchýně! Jako kdybych ji slyšela! Štrúdl a máslo, jsou dvojčata, neopovaž šetřit, nebude to k jídlu ! :-D

Upečeno...
S těstem se fantasticky dobře pracuje - šlo rozválet až tak, že se přes něj daly číst noviny:-D
Jíst se to dalo, ale mám ověřeno, že k vlastím výtvorům je jeden tolerantnější...
Leč nezúčastněná osoba produkt hodnotila stroze: "Horší štrúdl sem eště nejedla! Dybys to rozválené těsto aspoň pomašloval máslem!!!"

Radicek:
Máte můj podiv:-K
Kdysi jsem se zapřisáhl, že nikdy více tažený dělat nebudu a nebudu :-!
Tady se dočítám, že netřeba vytahovat (na ubruse):-O a i TAŽENÝ stačí vyválet :-O
Jdu na to:-! (dělám makronky a nějak se jim, mrškám, zase nechce zasychat;-(
No, uvidíme...:-)

Zatím mi to moc nevychází a to mám za sebou už dva pokusy stejného receptu. Mám z toho maximálně dva relativně tenké a krátké záviny a poprvé mi závin vyšel tuhý a podruhé jsem ho zkusila potřít vajíčkem a byl gumový. Tak nevím kde dělám chybu 8-( dám tomu ještě jedno kolo a uvidí se.

No, musím dát bodík. Štrůdlik byl vynikající:yes: Vždycky jsem měl z taženého těsta strach a ono na tom nic není:-)

Články s tímto receptem

Tématické fráze:
těsto na štrůdl s octem, tažené těsto, tažený závin, štrůdl z taženého těsta, štrudl s octem, taženy jablečny zavin, štrudl, tažené těsto recept, tažený, těsto na štrůdl se sádlem, tažený závin se sádlem, štrůdl se sádlem, štrůdl recept, tažený závin recept, tahany štrůdl, recept na tažene testo, těsto s octem, tazeny zavin video, jablečný závin tažený, tazenej strudl

Suroviny:
mouka hladká, cukr moučkový, máslo, ocet, voda, jablko, cukr skořice, rozinky v rumu, tuk

Přidat fotografie receptu