Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kdoulový džem

Kdoule jsou poměrně netradičním ovocem, jsou ale velmi zdravé. Uvařte z nich výborný džem ovoněný skořicí a hřebíčkem, který bude skvělý na krajíčku čerstvého chleba s máslem, ale i na palačinkách.

Hodnocení receptu je 3,5 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

magdalenka magdalenka

Snadný

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie11 275 kJ /
2 695 kcal
Bílkoviny4,63 g
Tuky1,36 g
Vláknina21,07 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 35 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy655,49 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Kdoule očistíme suchým ubrouskem nebo utěrkou od chloupků, oloupeme, omyjeme a nakrájíme na malé kousky. Krok 2: Kdoule podlijeme vodou, přidáme skořici a hřebíček a přivedeme k varu. Krok 3: Ovoce rozvaříme na kaši. Poté vylovíme hřebíček a skořici a po částečném zchladnutí rozmixujeme tyčovým mixérem. Krok 4: Přidáme citronovou šťávu a cukr a pomalu vaříme na požadovanou hustotu. Často mícháme. Krok 5: Džem přelijeme do vysterilizovaných sklenic, otřeme hrdla, zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a po cca 10 minutách obrátíme zpět. Vařením džem získává načervenalou barvu.

Jak vysterilizovat prázdné sklenice v troubě

Zveřejněno 26. 9. 2012

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kdoulový džem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/B9nN

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kdoulový džem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/B9nN

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (14)

Hana Zandalová 20. 10. 2015 13:53
Ahoj,před lety jsem dostala malý stromeček kdoule,ale teprve letos něco málo rozkvetl a ze všech květů vyrostla jedna jediná hruška,mám z ní ohromnou radost a tak tady hledám co s ní.Asi ji upeču s těmi rozinkami a budu se těšit že za rok jich bude víc.zandal13@seznam.cz

Petr: Oplatí sa čítať všetko a pozornejšie...na wikipédii sa píše aj o legislatíve EÚ a etymológii.
Teší ma však váš záujem práve o tento môj recept (máte rád dulový džem, alebo výrobky z dulí?) a celková snaha o rozšírenie vedmostí.

http://cs.wikipedia.org/wiki/Marmel%C3%A1da
Právě v případě kdoule jde o pravou marmeládu, protože je obsažena i v názvu.

Kdoulový džem ne nonsens. Správné označení je marmeláda.

casino::yes:

magdalenka:
Tak jsem douvařil poslední dáfffku:-D (vlastně podle vašeho rcp to byly 2,5 dávky)
Také jsem obkrajoval (je to produktivnější a člověk cítí pod nožíkem níže zmiňovaný "písek" a vyhne se mu), ohryzky jsem přefikl a vyvařil zvlášť...
Ukázalo se, že s těmi "sušenými" hruškami to nebyl až tak úplně blbý nápad:yes: někteří se při pojídání "frgálů" ptali, kde že jsem sehnal sušené hrušky:-D
Tož tak:-K

casino: Ja som jadrince obkrajovala ( ostal mi v ruke niečo ako "ohryzok"), "písek" som nemala. Tento rok som nevarila džem, akosi bola slabá úroda. Tých zopár kusov som rozložila po dome. (Spomienka na starú mamu, dávala na skriňu aj do skrine.)

magdalenka:
Před čtrnácti dny jsem měl pytel kdoulí..., dnes už zbývá tak asi košík..., a už z kdoulí pomalu kdoulovatím:-D
Dělám kde co: mostardu, jam, sýr, "kůži", chystám se na vaši polífku..., teď zkouším imitaci povidel do buchet a cosi na způsob vařených sušených hrušek na táče:-8
*****
Také plody neloupu (pektin):yes:
Zkusil jsem také (jak uvedeno v rcp) vařit i s jadřinci(pektin). Semínka v produktu mi nevadí (nemixuji), spíše naopak:yes: Nevím, zda jste se s tím setkala, ale měl jsem problém s těmi "kamínky" či jak to nazvat? ...snad "pískem"? kolem jadřinců:no:
Nyní tedy jadřince vyloupnu i s tím "pískem" vyvařím zvlášť a následně scezený pektin přidám ke kdoulím.
Ach přírodo! Jak jsem dosud mohl existovat bez kdoulí?:-*
*****
Pro všechny případy vložím foto, že aby nedošlo k záměně s kdoulovcem:no: A věřte nevěřte, stalo se to:-))

Helena Winklerová: na mojich fľaky nie sú.

Helena Winklerová 22. 10. 2014 14:09
Při rozkrojení kdoule jsou na dužině hnědé fleky.má to tak být? děkuji za radu

chcela som pridať bodík, ale nie som zaregistrovaná, ale aspoň:yes:mám dule, ale nevedela som, čo s tým. Takže už viem a idem na to :-)

Magdi, asi mi to nebudeš věřit, ale vůbec neznám gdoule. Pravda je, že to slovo mi neznámé není, ale obrázek mi nic neříká, vypadá to jako druh jablka;-). Každopádně, já dělám moc ráda džemy úplně ze všeho a tak se mi moc líbí i tento;-)

Tématické fráze:
kdoule recepty, kdoulová marmeláda, gdoule, kdoule, kdoule marmeláda, kdoulová marmeláda recept, kdoule recept, marmeláda z kdoulí, jak se dělá kdoulová marmeláda, gdoule marmeláda, gdoulový džem, recepty z kdoule, marmeláda z kdoule, marmeláda z gdoule, džem z gdoulí, gdoulova marmelada, marmeláda z gdoulí, dzem z gdoule, recepty kdoule, recepty z kdoulí

Suroviny:
kdoule, skořice, koření hřebíček, cukr krystal, citron, voda

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu