Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jednoduchý štrůdlík, nejen pro Naděnku

Takový vymazlený štrůdlik určitě udělá radost nejen Naděnce! Voňavá náplň i osvědčené těsto se spojí v chuťový požitek. Příprava a čekání na vychladnutí štrůdlu vytaženého z trouby se určitě zúročí v pochvale strávníků!

Hodnocení receptu je 4,7 (10×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

yanull yanull

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 25 min Doba tepelné úpravy: 35 min

60 min (25 min příprava + 35 min tepelná úprava)

Suroviny pro 3 kusy

3kusy

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie8 305 kJ /
1 985 kcal
Bílkoviny36,50 g
Tuky105,00 g
Vláknina9,00 g
Cholesterol 90 mg
Sodík 6 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy219,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Z mouky, sádla, špetky soli a vody zpracujeme hladké těsto a dáme ho na chvíli odpočinout pod nahřátý hrnec. Krok 2: Mezitím si nakrájíme jablka na slabé plátky, nepouští tolik šťávy jako strouhaná. Krok 3: Těsto rozdělíme na 3 díly a z každého vyválíme obdélníkový plát. Každý plát posypeme jemně strouhankou, poklademe jablky, posypeme kořením, cukrem, rozinkami, ořechy a můžeme i trošku pokapat rumem. Krok 4: Zavineme do klasického závinu a nepotřený upečeme zhruba 35 minut na 180 °C. Krok 5: Po upečení, ještě horký, potřeme rozpuštěným máslem s rumem a pocukrujeme.

TIP: Jablečné záviny

Zveřejněno 27. 9. 2012

Poznámka autorky yanull

Protože Strakonické štrůdle se tu setkaly s velmi kladným ohlasem, rozhodla jsem se zveřejnit ještě další, náš oblíbený. Nesnažte se, prosím, nahradit sádlo máslem, ani jiným tukem, protože díky sádlu je tento štrůdl křehký a hezky voní. Nakonec uvidíte sami, pokud ho vyzkoušíte. S kávou nebo čajem hezky provoní vaše příbytky a je vhodný na příjemné podzimní večery.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jednoduchý štrůdlík, nejen pro Naděnku

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Wo8v

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jednoduchý štrůdlík, nejen pro Naděnku

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Wo8v

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (23)

Jsem na rozpacích ...:-(( , ale přeci to nevyhodím ... :-O

:-K Aničko :-K, ani nevíš, jak jsi mne potěšila, že jsi ten receptík vyzkoušela, nádherné fotečky, už z nich je vidět, jak je štrúdlík křehoučký:-p, zkrátka, jsi šikulka a pro mě je to čest:-8, že právě Ty jsi upekla. Moc děkuji a nechte si chutnat:-K:-):yes:

Jaňulko,po vyškvaření sádla jsem neodolala a vyzkoušela Tvé štrůdlíkové těsto.Moc krásně se s ním pracovalo a těsto je po upečení nádherně křehounké:yes:Já osobně dávám raději jablíčka nastrouhaná na hrubém slzičkovém struhadle(mám jistotu,že mi štrůdlík při balení neprdne:-8)vždycky přebytečnou šťávu vytlačím.Také raději podsypávám nadrcenými piškoty a místo rumu hodně pokapu rozpuštěným máslem.Pak zavinu,pečící podložku lehce potřu studenou vodou a štrůdlík jako Ty po upečení potírám máslem:-p
Na záviny mám své oblíbené domácí listové těsto a jsem ráda,že mohu k němu zařadit i to Tvé,protože jsem s ním velice spokojená;-)
Děkuji Ti za něj:-K:-K:-KBodík šel už posledně,tak dnes pár fotek:-)

maris::-8 no ne že bych proti tomuto rcp něco měla, potažmo, když má takový název:-8:-D, ale ty strakoničáky jsou prostě úúúžasné:yes::yes: včera jsem je opět vinula:-8:-8;-):yes:

rebeka: Rebi - jak řekneš - tak bude;-):-D:-))

maris: jednoznačně "strakoničáky":-8:-D:-D:-D:yes::yes: ty jsou:-p:yes::yes::yes::-8

maris:Maruško:-K, toť dilema opravdu je;-):-), ale co zkusit v poloviční dávce obě těsta a pak bys porovnala a nás o tom informovala:-);-):-p:-K

yanull: dnes jsem se chystala na Tvé Strakonické štrudle a teď mám dilema, co vybrat:-), ani já nepochybuji, že i tento štrúdlík bude vynikající:-p;-):yes:+7

magdalenka:Magduško:-K, Tobě, i všem ostatním děvčatům moc děkuji a těším se na vyzkoušení:-):-K

yanull: o skvelom výsledku nepochybujem...máš tu všetko dobré veci...:yes:

vypadá zajímavě,zkusím:-K

1974andrea:no, tak není co řešit;-):yes:

yanull:To já zas porumíkuju:-D, ale s těma ořechama budu muset teda počkat;-)

1974andrea:Andrejko, když bys nedala rozinky, tak aspoň porumíkuj a za ty ořechy bych se přimlouvala, bez nich by to nebylo ono;-):-p:-K

Anna Kocikova:Aničko, já mám tento recept od své mamky, ta zase od své a myslím, že tenkrát se vařilo a peklo jednině se sádlem a nikdo ani neměl problémy s cholesterolem:-) :-K;-)

Tématické fráze:
frgalova buchta, jednoduché záviny, strakoničáky recept, strakoničáky, strakonický štrúdl od yanull, nahřatý hrnec, záviny rcp, recept na domaci krehoucky strudl

Suroviny:
mouka hladká, sádlo, sůl, voda, jablko, skořice, cukr krupice, rozinky v rumu, ořechy vlašské, strouhanka

Přidat fotografie receptu