Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dusena okra s arabskou ryzi a piniovymi orisky

Hodnocení receptu je 4,8 (13×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

aisha

Náročný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 60 min

60 min (60 min příprava)

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie8 825 kJ /
2 109 kcal
Bílkoviny42,76 g
Tuky11,95 g
Vláknina28,15 g
Cholesterol 20 mg
Sodík 76 mg
Sůl0,15 g
Sacharidy447,11 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Tobolky okry zbavime stopek, nakrajime na vetsi kousky a na 15 minut namocime do octove vody. Ocet nam okru zpevni a odstrani cast slizovitych latek, ktere tobolky obsahuji. Pote proplachneme pod tekouci vodou a nechame okapat. Krok 2: Na olivovem oleji zpenime cibulku, pridame nadrobno pokrajeny cesnek, nechame lehce provonet. Krok 3: Prisypeme na vetsi kostky nakrajenou papriku, okru a chvilku (cca 5 minut) restujeme. Krok 4: Nakonec vmichame pokrajena rajcata, koreni, sul, rajsky protlak, podlijeme trochou vody a pod poklickou dusime asi 15 minut. Krok 5: Nakonec posypeme posekanou petrzelkou. Krok 6: Na olivovem oleji dozlatova osmahneme testovinovou ryzi, prisypeme dobre proplachnutou ryzi, sul, maslo, zalijeme vodou a uvarime. Krok 7: Piniove orisky oprazime na malem mnozstvi olivoveho oleje. Pri servirovani jimi posypeme ryzi. Krok 8: Kdo rad kyselejsi, muze okru pri podavani zakapnout trochou citronove stavy.

Zveřejněno 9. 10. 2012

Poznámka autorky aisha

Okra (plody ibisku jedleho) ma velmi priznivy ucinek na zazivaci trakt a pro svou nizkou energetickou hodnotu je vhodna pro redukcni diety.

Nevim, jestli je v Cechach k dostani cerstva okra. Pokud ne, existuje sterilovana nebo mrazena verze. Tu jsem v CR kupovala ve specializovanych prodejnach zdrave vyzivy nebo v arabskych obchodech.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dusena okra s arabskou ryzi a piniovymi orisky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mNG0

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dusena okra s arabskou ryzi a piniovymi orisky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mNG0

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (27)

Recept je super, čerstvá okra se dá koupit v Sapě (vietnamská tržnice):-)):-)):yes:

prave jsem objevila, ze cerstvou okru maji v prodejne RE food, Korunni 43, www.repraha.cz - dostavaji ji kazdych 14 dni primo z Indie, 100 g za 19,90 Kc.

Ve velkých hypermarketech Tesca se dá koupit sterilovaná okra ve velké sklenici. Občas jí dělávám a je to moc dobré. Poprvé jsem jí ochutnala v Pakistánské restauraci :-)

tak to je nádhera mňam:yes::yes:zítra balím kufry a máš mě tam:-)):-)):-))

Aisho, jsi moc šikovná kuchařinka a moc se mi líbí Tvůj receptík, nejen postupem,ale i jak pěkně máš vše naservírované,upravené, no wow;-):-O:-p:yes:

Moc pěkný receptík:-p:yes:

Jinak vsem diky za komentiky..:-K:-K:-K

Nonya: Diky moc..prazenou ji take znam. U nas se dela bud v troube, nebo se osmazi v oleji. To se necha cela, nekraji se stopka, potom neni slizka. Ja ji namacim do octove vody jen kdyz ji krajim na kousky.:-)

:yes: pekny recept, len taka poznamka k tej okre, neumyvat ju a odlozit ona ma tendenciu hned ako sa dostane do kontaktu s vodou byt slizka ale ako pises kyslota -ocot znizuje slizkost. Da sa aj tak ze sa rychle umyje , osusi a oprazi.Bod odo mna.

:-K+6:-p:yes:
Špagetko,díky za odkaz;-):yes:

:-O:-O óóó.. exotika:-8:-8 a krásně podaná.. moc povedený recept:-K:-K:yes::yes: jenom sehnat ty ingredience:-S;-):-D:yes:

1974andrea: Ja Ti zase zavidim ty houby..;-):-K

spagetka: Okra i tak podobne chutna, jako okurky.

Jetse pro zajimavost, u nas se okra nazyva Bamia (arabsky)..:-K:-K

spagetka:Spagi, ale já myslela čerstvou, tu tady nikde nemají, sterilovanou možná, ale to už není ono. A v Řecku se používá určitě, viděla jsem tam rostliny;-)

A teď koukám, že se dá běžně u nás i pěstovat podobně jako okurky :-O:-O:-O, jo jen sehnat semínka nebo sazenice že jo - http://www.ireceptar.cz/zahrada/uzitkova-zahrada/j...

spagetka: já se teda zase dočetla, že se snad používá i v Bulharsku a Řecku. Hmm, zajímavé. Kdybych na tu surovinu běžně natrefila třeba v Tescu, vůbec bych nevěděla, na co ji použít.

Tak po dotazu ve vyhledavači kde sehnat okru, mi to na několika webech odpovědělo, že čerstvou mívají prý v Tescu, konzervovanou pak prý kromě Tesca v Kauflandu:-O, opravdu Lídlu a Andrejko, prý je i v Makru. Jo a je prý i sušená
Takže jedině po ní pátrat, ale jde to.Navíc těch recetů je na netu víc, takže to opravdu není zas až tak nic výjimečného, jen hledat!!!!!

spagetka: aha, jsem já to natvrdlá!:-D

1974andrea: já si tím Lídlem moc jistá nejsem, ale prostě někde něco podobného jsem stopro viděla, zkusím pátrat ;-);-)

Jana Remkova:Jani, já to vím, ale přečti si moje odkazy, ju, kde všude ji používají a odkud pochází ;-);-);-), proto jsem je tam dala

spagetka: Aisha žije v Izraeli, to nebude indická kuchyně, ale arabská a to já můžu říct, že ta je bezvadná, jen kdyby člověk sehnal ty suroviny..:-S

Ježkovy oči!:-O Okru vůbec neznám, ale tvá jídla mne přivádějí k šílenství..;-):-p:yes:

spagetka:Spagi, já to tady v obchodě nikdy neviděla, ani v Makru:-S

Okru jsem ještě neměla možnost ochutnat, je to plod jedlého ibišku, viď? Ty máš okru a já houby:-D. Vidíš, tu ti mohu jen závidět;-) Pěkné to máš:yes:

:yes::yes::-K

Já ti sem s dovolením dám odkazy na okru
http://clanky.vareni.cz/ibisek-jedly-neboli-okra/
http://www.google.cz/search?q=okra&hl=cs&rlz=1T4SK...
http://cs.wikipedia.org/wiki/Okra

a když jsem si pozorně prohlédla obrázky, tak mám silný pocit, že jsem je viděla v Lídlu při akci nějaké světové kuchyně - indicke?. Rozhodně se po tom mrknu a opět zařazuju ;-):-p:yes:

Tématické fráze:
okra recept, okra recepty, okra, okra kde koupit, recepty okra, recept okra, repraha, recepty z okry, okra jídlo, okra příprava, jídlo okra, bamia recept, pecena okra, recepty mna arabská jídla, papriky okre, okra cerstva, okra pakistánské recepty, okra - recepty, okra koupit, ibiškovec jedlý tesco

Suroviny:
okra, rajče, paprika čerstvá zelená, cibule, česnek, petrželka hladkolistá, římský kmín mletý, protlak rajčatový, olej olivový, sůl, rýže, rýže těstovinová, máslo, sůl, olej olivový, ořechy piniové

Přidat fotografie receptu