Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bezlepkový "sedmizrnný" kváskový chléb

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

kaja.f

Náročný

Suroviny

Porce: 1 forma na biskupský chlebíček

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie4 638 kJ /
1 109 kcal
Bílkoviny31,79 g
Tuky14,95 g
Vláknina24,58 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 4,82 g
Sůl12,00 g
Sacharidy199,45 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Kvásek, 2/3 množství mouky Schaer B, ovesné a kukuřičné mouky a celé množství jáhlové mouky a psyllium smícháme s vlažnou vodou do řidšího hladkého těsta a necháme na teplém místě 8-10 hodin kvasit (ráno zadělám a po příchodu z práce pokračuji). Krok 2: Přidáme zbylé mouky, lněné semínko dle chuti, sůl, koření a vlažnou vodu (podle potřeby) a důkladně proděláme, těsto bude dost lepit a nemělo by být příliš tuhé, mělo by se dát celkem snadno prodělávat. Krok 3: Těsto převedeme do formy na biskupský chlebíček, vymazané olejem a vysypané pohankovou krupicí (lze i jiná bezlepková krupice) a necháme 2-3 hodiny kvasit. Proces lze trochu urychlit položením formy do pekáčku s teplou vodou. Krok 4: Vložíme do rozpálené trouby (cca 220 °C), po čtvrt hodině pečení stáhneme teplotu na 200 °C. Pečeme zhruba 1 hodinu (při pečení raději neotvírám troubu a kontroluji proces jen "okometricky"). Krok 5: Po upečení necháme velmi pomalu chladnout (vypnu troubu, chléb v ní nechám, po cca 20 minutách troubu otevřu a nechám dál chladnout). Krok 6: Z formy vyklápím až úplně vychladlý chléb.

Zveřejněno 26. 10. 2012

Poznámka autora kaja.f

Pokud zaděláme z menšího množství mouky, lze samozřejmě péct chléb i ve formičkách na muffiny.

Lze použít i menší množství druhů muk, ale protože většina bezlepkových jednodruhových muk má dost výraznou chuť, lze smícháním co nejvíce druhů docílit velmi jedlého produktu :-)Určitě bych to například nepřeháněla s množstvím pohankové mouky, chleba je pak nahořklý.

Ovesná mouka může být z hlediska bezlepkové diety problematická kvůli kontaminaci jinými obilninami a je na každém, aby zvážil, zda si ji může dovolit použít. Já nejsem celiak, ale mám intoleranci na pšenici a zatím jsem s ní neměla problém.

Lepší fotky budou po víkendu, recept jsem několikrát reprodukovala, ale s tím focením je to dost bídné :-)

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bezlepkový "sedmizrnný" kváskový chléb

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/O6GG

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bezlepkový "sedmizrnný" kváskový chléb

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/O6GG

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (3)

Chtěla bych se zeptat...Stane se něco, když místo Schaer B použijí nějakou jednodruhovou mouku? Např. rýžovou nebo tak?

Cista ovesna mouka lepek neobsahuje. Ovsem musi byt opravdu "cista".

Jen takovy dodatek, ovesna mouka je preci lepkova nebo se mylim?

Tématické fráze:
bezlepkový chléb recept, recept na bezlepkový chléb, bezlepkovy chleba recept, bezlepkovy chleba, bezlepkovy chleb, recept bezlepkový chléb, bezlepkový chléb s kváskem, jak se peče bezlepkový chleba, jak upéct bezlepkový chleba, recept bezlepkový chleba, jak upéct bezlepkový chléb, psyllium jako kvásek do chleba, recept na bezlepkový chleba, recepty na bezlepkovy chleb, recepty bezlepkovy chleb, recept-kvaskovy-chleba, bezlepkové recepty na chleba, kvásek na bezlepkový chléb, bezlepkový chléb recepty, chléb ze sojové mouky

Suroviny:
kvásek bezlepkový, mouka schaer b, mouka ovesná, mouka kukuřičná, mouka jáhlová, mouka amarantová, mouka pohanková, mouka hladká sojová plnotučná, mouka manioková, sůl, kmín celý, koření chlebové, semínka lněná, psyllium, voda, krupice pohanková

Přidat fotografie receptu