Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Divoká dýňová omáčka

Hodnocení receptu je 4,8 (14×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

danielle72 danielle72

Středně náročný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 60 min

60 min (60 min příprava)

Suroviny pro 6

6

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie10 976 kJ /
2 623 kcal
Bílkoviny138,64 g
Tuky210,13 g
Vláknina14,10 g
Cholesterol 641 mg
Sodík 1,30 g
Sůl3,05 g
Sacharidy40,93 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Maso den předem naložíme do 3 lžic oleje a přidáme celý pepř, nové koření a bobkový list. Druhý den maso osolíme, osmažíme na sádle a 2 nadrobno nakrájených cibulích. Poté za občasného podlévání vodou dusíme do změknutí. Na konci by mělo být nad masem cca 5 cm vody. Krok 2: Na 2 lžících sádla osmažíme jednu nahrubo pokrájenou cibuli a stejně tak pokrájenou slaninku. Přidáme dýni s cca 200 ml vody, špetkou soli a půl lžičkou tymiánu. Vaříme do změknutí, v případě potřeby doléváme vodu. Nakonec vmícháme smetanu na vaření a rozmixujeme dohladka. Vznikne hustá směs. Krok 3: Omáčku vlijeme k masové směsi, přidáme tymián, přidáme kysanou smetanu a prohřejeme. Není třeba zahušťovat, ale pokud by se vám zdála omáčka příliš řídká, smíchejte zakysanou smetanu se dvěma lžíce hladké mouky a provařte. Po vypnutí omáčku zjemněte kouskem másla a už nevařte, pouze rozmíchejte. Krok 4: Podle potřeby dochutíme solí, citronovou šťávou a cukrem. Dozdobíme kolečkem citronu, brusinkami a petrželkou. Podáváme nejlépe s houskovým knedlíkem nebo rýží.

Zveřejněno 30. 10. 2012

Poznámka autorky danielle72

Místo vepřového můžete použít i hovězí nebo třeba srnčí maso (a přidat jalovec), výsledek bude ještě zajímavější .-)

Chť omáčky je trochu podobná svíčkové, přestože v ní není kořenová zelenina.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Divoká dýňová omáčka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/w78g

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Divoká dýňová omáčka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/w78g

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (35)

Sevi: Jsem moc ráda, že jste recept vyzkoušeli, a především že vám chutnalo. Děkuji :-K

Dnes jsem ji vařila a je opravdu výborná. Děkuji za recept:)

VeronikaH. 5. 12. 2013 11:35
Dneska jsem omáčku dělala. I když dýni, cukety a podobně moc nejím, omáčka byla opravdu vynikající. Díky za skvělý recept;-)

Ivvettaa: To mám radost, Ivetko:-) Prosím, dej pak vědět, jaká byla odezva;-)

Tak to příští týden zkusíme, vypadá to dobře;-)tak snad to bude i chutnat...

Anna Kocikova: Díky za podporu, Aničko:-K. My máme dnes zbytek omáčky k obědu a přítel už se prý těší :-)

Dani,Tvá omáčka se mi moc líbí:-p+10:yes::-K
Také jsem začala z Hokkaida improvizovat:-)čekala jsem,jaká bude odezva mého"masožravého"manžela a byla jsem mile překvapena nejen pochvalou,ale i dalším přívalem dýní,které mi dovezl od kamaráda:-*:-D

No to vypada bajecne!!Ale jak pisete holky, nevim, co na to ten muj manzilek, na dyni se vubec tvari kysele...ale asi to zkusim, zvedavost je silnejsi nez obavy ;-)
Snad to dokazu dochutit, u dyne mi to dela docela problem:-//

Zajimava omacka, rada vyzkousim..:yes:

aaadobromila: Ale kdež, to já jen tak předstírám :-));-)

danielle72: Tak to seš rozumná a za to Ti díky. Zas jedna normální... :-K

Dámy, naprosto v pohodě, mně to nevadí;-) Na neregistrované "chytráky" už jsme si přeče zvykly a je škoda energie na ně reagovat. A koneckonců je fajn, když se diskuze rozvine:yes:. Kdyby byl každý z nás stejný a měl stejné chutě, tyto stránky by vůbec neměly důvod vzniknout. To, že jsem sem vložila tento recept, neznamená, že bude nutně každému chutnat. Já taky z dob ozdravovny, kdy mi bylo osm let, za nic na světě nepozřu krupicovou kaši nastavovanou rýží nebo rozhudu, brrrr. Ale někomu to třeba chutná, a proč taky ne?:-)

Byla bych moc ráda, pokud někdo recept vyzkoušíte, když mi dáté vědět, jak to dopadlo:-).
P.S. Eli a Dobromilko, neomlouvejte se, není za co;-)

danielle72:Dančo, já jsem se naopak do dýní vloni zamilovala:-D.Mám hokkaido a máslové, ty jsou snad ještě lepší:-p A ta omáčka je fakt zajímavá. Už jsem nějaké dělala, ale takhle ještě ne, dík za tip;-)

Já si myslím, že ani já jsem zde nenapsala nic špatného, vždyt je to jen názor a rozebíraly jsme zde chutě ingrediencí, nebo se snad pletu? Je mi líto, že paní/slečna Lucie byla škaredá... :-( Nic nehaním, nic nezošklivuji, jen píšu k dýni jako takové. Danielce se i já omlouvám, jestli jí osobně mé věty jsou proti srsti...to jsem nechtěla :-! :-K

Lucie: Jste trapný(-á). Lze to zjistit, zjistěte si to.
Za takové či podobné kejkle by mi tyhle stránky plné pokrytců opravdu nestály. Opakuji - urazil(-a) jste mě:no:, jste trapný(-á). Nestojím o takovou komunikaci a ovšem ani o omluvu. Lidem podobného typu jako jste (Lucie) se vyhýbám, naštěstí je nemusím potkávat. Ubohost.

Tématické fráze:
dýnová omáčka, dýňová omáčka recept, dýňová omáčka na špagety, svicková z dyne, dýňová omáčka se smetanou, omáčka z dýně, recepty dýňová omáčka, recept dýňová omáčka, dynova svickova, dýnová omáčka hokaido, dýnová omáčka a špagety, recept na dynovou omacku, dinova omacka, dýňová omáčka s masem, smes na spagety.z dyne hokaido, dýňová omáčka k masu, svickova omacka z dyne, divoká omáčka, dýnová omáčka s rýží, dýňová svíčková omáčka

Suroviny:
dýně hokkaido, slanina, cibule, sádlo, olej, plec vepřová, tymián, bobkový list, pepř, koření nové koření, sůl, šťáva citronová, cukr, smetana na vaření, smetana kysaná, máslo, džem brusinkový

Přidat fotografie receptu