Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Divoká dýňová omáčka

Hodnocení receptu je 4,8 (14×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

danielle72 danielle72

Středně náročný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 60 min

60 min (60 min příprava)

Suroviny pro 6

6

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie10 976 kJ /
2 623 kcal
Bílkoviny138,64 g
Tuky210,13 g
Vláknina14,10 g
Cholesterol 641 mg
Sodík 1,30 g
Sůl3,05 g
Sacharidy40,93 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Maso den předem naložíme do 3 lžic oleje a přidáme celý pepř, nové koření a bobkový list. Druhý den maso osolíme, osmažíme na sádle a 2 nadrobno nakrájených cibulích. Poté za občasného podlévání vodou dusíme do změknutí. Na konci by mělo být nad masem cca 5 cm vody. Krok 2: Na 2 lžících sádla osmažíme jednu nahrubo pokrájenou cibuli a stejně tak pokrájenou slaninku. Přidáme dýni s cca 200 ml vody, špetkou soli a půl lžičkou tymiánu. Vaříme do změknutí, v případě potřeby doléváme vodu. Nakonec vmícháme smetanu na vaření a rozmixujeme dohladka. Vznikne hustá směs. Krok 3: Omáčku vlijeme k masové směsi, přidáme tymián, přidáme kysanou smetanu a prohřejeme. Není třeba zahušťovat, ale pokud by se vám zdála omáčka příliš řídká, smíchejte zakysanou smetanu se dvěma lžíce hladké mouky a provařte. Po vypnutí omáčku zjemněte kouskem másla a už nevařte, pouze rozmíchejte. Krok 4: Podle potřeby dochutíme solí, citronovou šťávou a cukrem. Dozdobíme kolečkem citronu, brusinkami a petrželkou. Podáváme nejlépe s houskovým knedlíkem nebo rýží.

Zveřejněno 30. 10. 2012

Poznámka autorky danielle72

Místo vepřového můžete použít i hovězí nebo třeba srnčí maso (a přidat jalovec), výsledek bude ještě zajímavější .-)

Chť omáčky je trochu podobná svíčkové, přestože v ní není kořenová zelenina.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Divoká dýňová omáčka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/w78g

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Divoká dýňová omáčka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/w78g

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (35)

Sevi: Jsem moc ráda, že jste recept vyzkoušeli, a především že vám chutnalo. Děkuji :-K

Dnes jsem ji vařila a je opravdu výborná. Děkuji za recept:)

VeronikaH. 5. 12. 2013 11:35
Dneska jsem omáčku dělala. I když dýni, cukety a podobně moc nejím, omáčka byla opravdu vynikající. Díky za skvělý recept;-)

Ivvettaa: To mám radost, Ivetko:-) Prosím, dej pak vědět, jaká byla odezva;-)

Tak to příští týden zkusíme, vypadá to dobře;-)tak snad to bude i chutnat...

Anna Kocikova: Díky za podporu, Aničko:-K. My máme dnes zbytek omáčky k obědu a přítel už se prý těší :-)

Dani,Tvá omáčka se mi moc líbí:-p+10:yes::-K
Také jsem začala z Hokkaida improvizovat:-)čekala jsem,jaká bude odezva mého"masožravého"manžela a byla jsem mile překvapena nejen pochvalou,ale i dalším přívalem dýní,které mi dovezl od kamaráda:-*:-D

No to vypada bajecne!!Ale jak pisete holky, nevim, co na to ten muj manzilek, na dyni se vubec tvari kysele...ale asi to zkusim, zvedavost je silnejsi nez obavy ;-)
Snad to dokazu dochutit, u dyne mi to dela docela problem:-//

Zajimava omacka, rada vyzkousim..:yes:

aaadobromila: Ale kdež, to já jen tak předstírám :-));-)

danielle72: Tak to seš rozumná a za to Ti díky. Zas jedna normální... :-K

Dámy, naprosto v pohodě, mně to nevadí;-) Na neregistrované "chytráky" už jsme si přeče zvykly a je škoda energie na ně reagovat. A koneckonců je fajn, když se diskuze rozvine:yes:. Kdyby byl každý z nás stejný a měl stejné chutě, tyto stránky by vůbec neměly důvod vzniknout. To, že jsem sem vložila tento recept, neznamená, že bude nutně každému chutnat. Já taky z dob ozdravovny, kdy mi bylo osm let, za nic na světě nepozřu krupicovou kaši nastavovanou rýží nebo rozhudu, brrrr. Ale někomu to třeba chutná, a proč taky ne?:-)

Byla bych moc ráda, pokud někdo recept vyzkoušíte, když mi dáté vědět, jak to dopadlo:-).
P.S. Eli a Dobromilko, neomlouvejte se, není za co;-)

danielle72:Dančo, já jsem se naopak do dýní vloni zamilovala:-D.Mám hokkaido a máslové, ty jsou snad ještě lepší:-p A ta omáčka je fakt zajímavá. Už jsem nějaké dělala, ale takhle ještě ne, dík za tip;-)

Já si myslím, že ani já jsem zde nenapsala nic špatného, vždyt je to jen názor a rozebíraly jsme zde chutě ingrediencí, nebo se snad pletu? Je mi líto, že paní/slečna Lucie byla škaredá... :-( Nic nehaním, nic nezošklivuji, jen píšu k dýni jako takové. Danielce se i já omlouvám, jestli jí osobně mé věty jsou proti srsti...to jsem nechtěla :-! :-K

Lucie: Jste trapný(-á). Lze to zjistit, zjistěte si to.
Za takové či podobné kejkle by mi tyhle stránky plné pokrytců opravdu nestály. Opakuji - urazil(-a) jste mě:no:, jste trapný(-á). Nestojím o takovou komunikaci a ovšem ani o omluvu. Lidem podobného typu jako jste (Lucie) se vyhýbám, naštěstí je nemusím potkávat. Ubohost.

Danielko, omlouvám se za nezdvořáky, kteří si léčí komplexy na stránkách o vaření.:no: Doufám, že Ti upřímné vyjádření názoru nevadí - naopak mě Tvůj recept zaujal a hodlám ho vyzkoušet. Jen jsem váhala... ale nějaké dýně ještě máme, tak vyhledávávám nejlepší způsoby jejich zpracování - toť vše.:-)

Lucie: To se neboj Lucie. Sice s Elizou sympatizuji, ale já jsem já :-!

Aby náhodou aaadobromila nebyla Eliza,že....

Eliza: No ono to totiž bude "něčí" druhé já víš.... :-D

Lucie: Z jakého důvodu reagujete na moje komentáře? Nic jste tady nepředvedla, tak se nepředvádějte tím, že komentujete mě nebo mé zápisky. Velmi jednoduché zviditelnění, vozit se po někom, kdo spoluvytvářel tyto stránky...;-) Příště to zkuste tvůrčím způsobem.

Bod:yes:

Lucie: A proč ne? Vždyť je to docela k věci, co? Rozebíráme chuť dýně..recept je přeco o dýni...a jestli to nevadí autorce.. ;-)

Eliza:A proč se tedy tak vykecáváte pod receptem?
Nestačí napsat, že to nejíte?

aaadobromila: protože má takovou podivnou chuť, zkrátka. Třeba bude tento recept dobrý a bude se chutí blížit svíčkové...jenže - než riskovat, tak možná raději koupím kousek celeru, dvě mrkve, petržel a uvařím tu klasiku, kterou všichni milují.:-p:-)

varilamyskakasicku: Také to tak mám. Myslím, že jsem kuchtička, co umí dochutit, ochutit... ,-) ale dýni jsem prostě nezvládla. :-(

Je to pěkné:-K:yes:

Eliza : Eli, máme to s tou chutí asi i stejně nastavené, dýni, jako malé holce v 7 letech mi nutily měsíc v ozdravovně, ráno,
v poledne a večer a následky si nesu celý život:-/ a patizon, taky tak nějak , takže se mi to líbí ty všechny recepty, ale dýňový kompot s ananasem jsem už i zvládla,;-) ale bylo tam ananasu více, jak dýně:-)), jinak asi, kdo to umí jíst, je to bezvadné, danielka to má pěkné:-K

Eliza: Prostě jim řekni, že je to svíčková;-):-))

danielle72: No jo, ale mám doma takové ty rýpaly..."Z čeho to je?" :-/:-/ No a už přistupují s nedůvěrou...
Ale zkusím, děkuji.

Eliza: Vídiš, Eli - já ji dělala úplně poprvé, znala jsem dýně jen z kompotů - a určitě vím, že ne naposledy. Dá se s ní krásně experimentovat, tak jí dej ještě šanci;-)

Tématické fráze:
dýnová omáčka, dýňová omáčka recept, dýňová omáčka na špagety, svicková z dyne, dýňová omáčka se smetanou, omáčka z dýně, recepty dýňová omáčka, recept dýňová omáčka, dynova svickova, dýnová omáčka hokaido, dýnová omáčka a špagety, recept na dynovou omacku, dinova omacka, dýňová omáčka s masem, smes na spagety.z dyne hokaido, dýňová omáčka k masu, svickova omacka z dyne, divoká omáčka, dýnová omáčka s rýží, dýňová svíčková omáčka

Suroviny:
dýně hokkaido, slanina, cibule, sádlo, olej, plec vepřová, tymián, bobkový list, pepř, koření nové koření, sůl, šťáva citronová, cukr, smetana na vaření, smetana kysaná, máslo, džem brusinkový

Přidat fotografie receptu