Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kyselo

Ke staročeskému kyselu potřebujete chlebový kvas. Není to polévka, ale plnohodnotné jídlo plné vitaminů a živin. Kyselo podle tohoto receptu, jak se vaří v Podkrkonoší odedávna, není složité a určitě stojí za vyzkoušení.

Hodnocení receptu je 4,9 (23×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

spagetka spagetka

Snadný

Doba přípravy 45 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 35 min

45 min (10 min příprava + 35 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie5 186 kJ /
1 239 kcal
Bílkoviny63,05 g
Tuky30,80 g
Vláknina10,10 g
Cholesterol 907 mg
Sodík 483 mg
Sůl0,74 g
Sacharidy172,47 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Kvásek necháme přes noc ve vlažné vodě nabobtnat, zároveň s ním v jiném kastrolku (misce) namočíme i houby. Krok 2: Druhý den uvaříme zvlášť houby s kmínem, ke konci přidáme i oloupané brambory nakrájené na kostičky. Přidáme nabobtnalý kvásek a podle hustoty, jakou máme rádi, přidáme vodu. Na střední hustotu by mělo být stačit celkem 2 litry vody. Krok 3: Opatrně prováříme, mícháme, aby se nepřichytilo nic ke dnu. Přidáme podle chuti ještě kmín, sůl. Krok 4: Zvlášť na pánvičce zpěníme oloupanou a nakrájenou cibulku a usmažíme vejce. Vejce můžeme buď rozmíchat v již hotové polévce, nebo každému dát na porci polévky do talíře.

TIP: Jak na domácí kvásek

Zveřejněno 24. 10. 2008

Poznámka autorky spagetka

U nás se brambory obvykle dávaly zvlášť na talířek uvařené vcelku a ve slupce a jedly se k polévce jako na loupačku.

Kvásek - do hrnku (já mám hliněný kvasák), dáme 250 ml vody, rozdrobíme 30 g kvasnic a zaděláme 5 lžícemi žitné mouky. Přidáme patku chleba nebo hrst kůrek. Zakryté necháme v teple. 2. den máme kvásek. Babička vždycky nechala kus kvasu od pečení chleba a stále se v kvasáku "přiživoval" vlahou vodou, protože kyselo se jedlo denně. Já na něm vyrostla, ale ne moc. Správné kyselo je lehce navinulé, pikantní a velmi dobré. Obměny být mohou, ale hlavně to nepřehnat s kořením!

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kyselo

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/687z

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kyselo

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/687z

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (38)

Trochu jsem se v procesu vaření bála vysledku, ale za mě je to totální top 😘👌
Děkuji za recept!

MamlajdaD: Děkuji moc. Jsem ráda, že chutná. :-K

spagetka: Protože a jelikož ;-):-8 jsem se pustila do výroby domácího žitného kvásku, hned jsem musela vyzkoušet recept na kyselo, dokonce dřív, než první kváskový chleba. Ten teprve přijde na řadu. ;-) No použila jsem tenhle tvůj recept a jdu si přidat další porci! :-D:-D Výborná polívečka! <3 Dovoluji si přidat fotečku kysela v mém oblíbeném polévkovém pucláku, ale jestli by se ti to nelíbilo, tak smažu. ;-) Dík za dobře napsaný recept! :yes: Zdravím! :-K:-K

No až na ty kvasnice ....... kvásek je něco trošku jiného :-) Kdo si peče doma chleba, kváskový chleba, ten to ví. Ale kvásek se skutečně dá koupit, sušený v dm například a návod tam je, jak ho jednorázově použít a jít koupit nový. Ale dá se doma pěstovat a "přikrmovat" i tenhle koupený, takže koupíte jenom jednou a pečete a vaříte do aleluja. :-)

Moc dobrá, děkuji :-p

Kyselo vařím často, výborná a na přípravu nenáročná polévka. Vejce vařím natvrdo a do polévky je při podávání nakrájím na drobné kousky. :-)

janina3365: To je pravda, nenáročná, sytá a vždy po ruce ;-);-);-):yes::yes::yes:

kamila: Je skvělá, to jo :-K:-K pravda je, že je to hodně variabilní polévka. Já ji s žádnými vnitřnostmi nedělala, prostě musí být houby a kmín, neb by mi to doma neprošlo;-), ale proti gustu.......;-);-):yes::yes::yes:děkuju:-K:-K

jsem milovnice kysela, moc mi chutná s králičíma játrama ,hub trochu o něco pak mín,a na konec podle chuti ocet.:-p

Qvido:jo taky mňam varianta :yes::yes:

U nás je zvykem (podle mé krkonošské tety) jednu cibuli osmažit do světlehněda a přidat samotnou, na druhé cibuli usmažit vajíčka a to jen tak napůl, nikdy ne do sucha a drobiva. Nicméně - co chalupa, to trochu jiná varianta.

Tak u nás se ještě přidává na zjemnění smetana,polévka je pak pěkně krémová a mooc dobrá.Pod vejce také nedávám cibulku.:-K

Daranea:tak jak se povedlo?

Dcera čte krkonošské pohádky a zrovna dneska bylo kyselo moc kyselý, takže já jdu rozdělat kvásek (držte mi palce, ať se mi povede) a poprvé v životě uvařím kyselo. Díky za recept!

spagetka: kvásek se nemusí vyhazovat, stačí zahustit ho na nátěstek, zabalit do fólie a uložit v chladničce...

+1 až dnes jsem si všimla tohoto receptu, kyselo mám moc ráda! Kvásek mám vlastní, peču s ním chleba. Pod vajíčka taky nedávám cibulku, dělám je jen na másle. :-K

Tématické fráze:
kyselo, kyselo recept, polévka kyselo, recept na kyselo, valašské kyselo, recept kyselo, polévka kyselo z hub, krkonošské kyselo recept, polevka z kvásku, kyselo z kvásku, kyselo polévka, recepty kyselo, recept polevka kyselo, hanácké kyselo, vejce na kyselo, kvásek na kyselo, krkonošská kyselica, krkonosske kyselo, těsto na kyselo, pekařská polévka

Suroviny:
kvásek, houby sušené, sůl, kmín celý, cibule, brambory, vejce

Přidat fotografie receptu