Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chleba podle Romana Vaňka

Uvítání hostů chlebem a solí byl zvyk našich předků. I dnes je chleba každodenní jídlo v mnoha domácnostech a nesmí chybět v žádné kuchyni. Dopřejte si možnost vytvořit vlastní chléb podle chutí vaší rodiny.

Hodnocení receptu je 5,0 (32×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Khase

Snadný

Doba přípravy 125 min Doba přípravy: 65 min Doba tepelné úpravy: 60 min cca 50 minut kynutí

125 min (65 min příprava + 60 min tepelná úprava, cca 50 minut kynutí)

Suroviny pro 1 kus

1 velký bochník

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie15 053 kJ /
3 598 kcal
Bílkoviny109,75 g
Tuky18,40 g
Vláknina53,65 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 10,02 g
Sůl25,00 g
Sacharidy721,45 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Smícháme mouky, ocet, droždí, vodu, sůl a kmín. Krok 2: Vše vložíme do pekárny a zapneme program "Těsto". Krok 3: Cca po hodině těsto z pekárny vyndáme (ještě tam mělo být půl hodiny) a přendáme ho do ošatky vysypané žitnou moukou, kde kyne cca 50 min. Krok 4: Pak těsto vyklopíme na plech s pečicím papírem a dáme do zapařené a vyhřáté trouby na 250 °C. Krok 5: Po 3 minutách otevřeme troubu, aby přebytečná pára unikla a dále pečeme 1 hodinu na 180 °C.

TIP: Čím a kdy potírat chléb, aby byl lesklý?

Zveřejněno 4. 11. 2012

Poznámka autorky Khase

Chleba je opravdu výtečný,tak jako všechny ostatní jeho recepty.

Pan Vaněk v kuchařce radí, rozdělit těsto na dva díly a upéci dva bochánky, jelikož nemám dvě ošatky, udělala jsem jeden velký.

Dále pak radí jak zapařit troubu - rozprašovačem na kytky - dokud se nevytvoří oblak páry. A těsto na chleba nedělá v pekárně, ale všechny suroviny smíchá v míse a pak to vše přendá do robotu a míchá 10 min.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Chleba podle Romana Vaňka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mNPn

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Chleba podle Romana Vaňka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mNPn

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (43)

Peču tento chleba z poloviční dávky, těsto dělám v robotu. Po prvním nakynutí v míse dám těsto na pracovní desku a párkrát ho přeložím, chlebu to prospívá. Pak ho dotvaruji do bochánku a dám kynout do pomoučené ošatky (mám malou kulatou Tescoma na 750g bochníky). Chleba po upečení má téměř přesně 800g. Peču tak, jak je uvedeno v postupu, jen v zapařené troubě nechávám minimálně 10 minut. Po upečení přendám horký bochník na mřížku, mírně povrch zvlhčím vodou rozprašovačem (nemá být mokrý) po chvilce přikryji utěrkou a nechám zchládnout. Krájím až po vychladnutí. Chleba je výborný, moc nám chutná.
Dovolil jsem si přidat fotku.

Tonja: Ja používam pri pečení kváskového chleba do ošatky solamyl - zemiakový škrob. Chlebík sa mi nikdy o ošatku neprilepil.

1974andrea: Používáte škrob klasický bramborový (např. Solamyl) nebo kukuřičný (např. Maisenu)?

Gabina: Velmi dobrá je na vysypání kukuřičná mouka, dodává pak chlebu i příjemnou vůni a chuť

1974andrea: tak díky :-K zkusim

Gabina: Ošatku je prý dobré vysypat škrobem ;-)

Výborný chlebík :yes: pekla jsem z poloviční dávky, těsto jsem zadelala večer a nechala kynout v lednici. Akorát pořád zápasům s vyndávání chleba z osatky. I když pořádně pomoucnim, přesto se mi někde přilepí a špatně se vyndavá

Roman Vaněk: Máš ho v kuchařce vole!:-!

Roman Vaněk 25. 5. 2013 02:37
Milá Khase, to není můj chleba!!! :-S:no: Nedávejte sem laskavě žádné další šmakulády pod mým jménem!!! S pozdravem Roman Vaněk.

Chleba je skutečně výborný, pekla už jsem ho dvakrát za sebou - z poloviční dávky a vždy se povedl. Vydrží dlouho měkký. ;-):yes::yes:

Včera jsem se pustila do pečení tohoto chleba. Těsto je příjemný, dobře se s ním manipuluje, jenom já jsem neodhadla velikost ošatky a bylo to jako "Hrnečku, vař" :-) Chleba je chuťově výbornej, nejlepší, co jsem zatím pekla, jenom se mi povedl takový "šišoidní", velmi rustikální na pohled :-) Kdyby něco, klidně moje foto smaž, pochopím :-D ;-)

Vaněk Roman 24. 3. 2013 21:36
Všechny díly pořadu Peklo na talíři s Romanem Vaňkěm a mnoho dalších zajímavostí najdete na www.VanekRoman.cz :)

Výborný chlebík :yes: Včera jsem pekla z poloviční dávky a dnes nanovo :D Přidávám fotečku a bodík :yes:

:yes:

Dnes jsem pekla z poloviční dávky a musím říct, že budu péct častěji. Velmi mi chutná. :yes::yes:+
Přidávám 15.bodík a foto.

:yes:tento chleba je zatím nejlepší z mnou vyzkoušených- jednoduchá příprava a ta chuť je opravdu skvělá.Peču v římském hrnci,který nenamáčím,ale i s víkem ho řádně nahřeju,pak na papíře opaatrně vložím chléb nakynutý ,zavřu a peču na 200st. cca hodinu..výsledek je dokonale propečený krásný chléb..fotit neumím:(

zizala:
moc se Ti povedl:yes:

Na tenhle chleba jsem měla zálusk dávno, uvedení receptu zde a komentáře mě ponoukly, abych vyzkoušela, zda ten můj bude aspoň přibližně stejný, jako ten od autorky hlavní fotky. Chebík je velmi dobrý:-p, s těstem se pracovalo dobře:yes:, zadělávala jsem z poloviční dávky. Tak přidávám fotku i svého bochníčku jako důkaz, že to jde v domácích podmínkách upéct. Ošatku slíbil Ježíšek, takže kynul normálně v míse, ale to je jen detail. Určitě jsem nepekla naposledy;-)

Khase teda klobouk dolů, tvůj chleba je nejhezčí ze všech :yes:

Děkuji:-K

:yes: a pro zapaření trouby je možné vhodit i kostky ledu

Eliza:
docela jsi mně pobavila :-D sériově vyrobený chleba to opravdu neni, ale vyvracet Ti to nebudu, nemám zapotřebí kupovat chleba a pak ho fotit do top receptů :-D:-D:-D

BILKOVAI:
ošatku jsem Ti vyfotila, je to už docela dlouho co jsem jí koupila a přesně si nepamatuju na kolik gramů těsta ta ošatka je,a ani bych neřekla že jí moc vysypávám

Bibinky chleba je evidentně doma vytvořený, což o tom v původním receptu říct nemůžu. Ten první mi připadá na zakoupený, udělaný sériově. Ale můžu se mýlit.;-) Rozhodně se mi Bibinky výtvor líbí o dost víc.

Khase: můžu se zeptat, jak velkou máš ošatku na tento chleba? Na 1 kg mouky? Chlebíček máš nádherně baculatej.:yes: Já mám ošatku na půl kg mouky a peču z půl kg mouky a mám ho spíš podlouhého tvaru. A vysypáváš ošatku hodně nebo lehce? Mě se těsto někdy přichytí a nechce se pustit:-//Ale to bude asi tím, že mám těsto řidší. Zjistila jsem, že je chleba z řidšího těsta lepší;-)Tvůj chleba vyzkouším a dávám za tu krásu bodík:yes:

rampepurda 7. 11. 2012 19:49
Tak to je nějaký divný. Stejnej recept a dva totálně rozdílný výtvory :-/ Čím to je? Špatně opsanej recept nebo nešikovná druhá pekařka :-?:-?

Bibince,zene cinu, timto dekuji.Je jasne, ze kynuti v osatce a peceni na plechu je jine,nez primo ve forme.Myslim,ze budu muset ubrat vodu pri zadelavani.

Khase: Khase, chlebík jsem včera vyzkoušela z poloviční dávky, abych věděla, zda ho budu někdy opakovat. Chléb je krásně vzdušný a dobrý, tak někdy zase bude. Nechala jsem kynout v oválném skleněném pekáčku a v něm jsem i pekla, tím jsem s těstem nemusela manipulovat, ono je docela tekuté. Dávám ti krásný 10. bod:yes: a jdu ti přidat fotky;-)

já myslím,že by stačilo chleba rozdělit na dva bochníky a nechat kynout v nějaké misce a pak ho jen vyklopit na plech - ošatka se ale vyplatí koupit, pokud se chleba peče pravidelně ;-), já už jí mám hrozně dlouho, ta je nezničitelná:-)

Dana61:
já dala jen tip jak to dělají ostatní,to je jasný že se kilový chleba do dortové formy nevejde:-D

Tématické fráze:
roman vaněk recepty, roman vaněk, vaněk recepty, roman vaněk kuchařka recepty, recepty roman vaněk, recepty vaněk, roman vaněk kuchařka, roman vaněk chleba, vaněk kuchařka, recepty od vanka, roman vaněk nový pořad, vaněk roman, vaněk, jak zapářit troubu, vaněk chleba, roman vaněk recept, kuchař vaněk, chleba z trouby, kuchařka od vaňka, roman vaněk chléb

Suroviny:
mouka hladká pšeničná, mouka žitná, ocet, sůl, droždí čerstvé, kmín celý, voda

Přidat fotografie receptu