Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Segedínský guláš, jak ho vařila maďarská babička

Segedínský guláš tvoří základ maďarské kuchyně, ale i u nás se těší velké oblibě. Příjemně pikantní guláš s kysaným zelím, zjemněný zakysanou smetanou nebo šlehačkou chutná nejlépe s krajíčkem voňavého, čerstvého chleba.

Hodnocení receptu je 4,9 (50×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Dajda Dajda

Náročný

Doba přípravy 180 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 160 min doba včetně pečení v troubě

180 min (20 min příprava + 160 min tepelná úprava, doba včetně pečení v troubě)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 329 kJ /
796 kcal
Bílkoviny115,59 g
Tuky17,38 g
Vláknina22,87 g
Cholesterol 200 mg
Sodík 4,27 g
Sůl10,50 g
Sacharidy35,75 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Maso nakrájíme na kostky, cibuli nadrobno, větší kusy zelí překrájíme. Krok 2: Jednu cibuli osmažíme na části tuku, opečeme maso, osolíme, okořeníme paprikou a pozvolna dusíme. Pokud máme, podléváme bílým vínem, u abstinentů vodou. Maso by nemělo plavat, jen být tekutinou lehce zatopené. Krok 3: Na druhé části tuku osmažíme ve druhé nádobě zbylou cibulku, přidáme zelí, papriku a rovněž dusíme. Krok 4: Když je maso i zelí měkké, smícháme obsah obou nádob, dosolíme, okořeníme třeným česnekem a promícháme se zakysanou smetanou (nebo šlehačkou). Krok 5: Poté přendáme do pekáčku (ideální je například železňák) a zapečeme v troubě, až se utvoří kůrčička. Guláš nezahušťujeme, při dodržení postupu bude směs masa a zelí hustá, lehce spojená smetanovým sosem. Krok 6: Podáváme proleželé s čerstvým chlebem (žádné kynuté české knedlíky!) a skleničkou bílého vína nebo piva.

TIP: Co dobrého udělat z kysaného zelí

Zveřejněno 7. 11. 2012

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Segedínský guláš, jak ho vařila maďarská babička

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Xp2o

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Segedínský guláš, jak ho vařila maďarská babička

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Xp2o

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (58)

Recept ještě nebyl hodnocen 5,0

Vyskúšal som tento recept, segedín je vynikajúci! Určite som ho nerobil posledný krát. Pridávam foto a vďaka za recept!

Určitě to budu pro velký úspěch brzy opakovat! :-)

Dajda: Už jsem ho tam dala. Ale spíš mi děla starost, že nevím, jakou zvolit teplotu trouby na to zapečení.

vosje: Portské je skvělé, ale je to červené víno, které se používá spíše jako digestiv, na vaření, zvláště segedínu bych se ho asi použít bála. Jestli mohu doporučit, segedín bych podlila vodou a skleničku portského si pak dala na závěr oběda či večeře. ;-)

Jsem na Štědrý den sama, protože jsme si s dětmi udělali vánoce dřív, aby mohla přijet ta mladší dcera. Tak jsem si řekla, že už mám dost dlouho chuť na segedínský guláš, tak si ho uvařím a chci ho podle tohoto receptu. Jenže jsem zapomněla, že do toho potřebuju to tokajské a to včera večer v Albertu neměli, tak jsem si na to koupila portské a doufám, že to bude dobré. :-)

Hezké vánoce! :-)

Tak o tom zapékání slyším poprvé. Také pouźívám víno a vývar

Přiznám se, že kvůli hladovějícím doma :) jsem už nezapékala v troubě a na přání oproti doporučení servírovala s knedlíkem, ale i tak je to skvělý segedínský guláš :-8

:-)<3:yes::yes::-K

Dajda: Já zas piju :-)

Veronika.Hrozna: Určitě ne, já zase hrozně ráda vařím s vínem. Ale někdo to prostě má nastavené jinak, proč ne. Víno přidá tomuhle segedínu zajímavý šmrnc, ale určitě bude skvělý i bez něj! Když je dobrá kuchařka, zvládne to tak i onak! :yes:

Tejaja! Tak, kdyz varim divocaka, tak bez toho to neni ono!

Dajda: Zakusek s rumem, to si nedovedu predstavit.Do kazdeho puncoveho rezu, davam rum, do kazdeho druheheho kolace, je rum v receptu! Ty umele prichute nesnasim, to jsem snad notorik?<3

tejaja: :-D:-D:-D

Dajda: Tak to máš úplnú pravdu. Kúpim všetko, ale alkohol ani náhodou. Ten som nemala v ústach okolo 11 rokov. Jediný alkohol, ktorý som kúpila, bolo pivo na slimáky do záhrady.:-D:-D:-D

tejaja: Kromě toho si nedovedu představit zapřisáhlého abstinenta, jak si jde koupit láhev bílého jen proto, aby ho nalil do guláše! :-D:-D

lebreux: Vy snad ano?

Tématické fráze:
pravý segedínský guláš, segedínský guláš se zakysanou smetanou, maďarský guláš v troubě, maďarské speciality recepty, segedíňák, segedínský guláš se šlehačkou, segedín guláš recept, pravý segedín recept, segedin podle babičky, segedinsky guláš recept, segedinský guláš, pravy segedin, madarský segedýn, segedin se zakysanou smetanou, segedin guláš, skvělý segedínský guláš, segedínský guláš v troubě, pravý segedýnský guláš, segedinský guláš podle babiček, segedin podle maďarské babičky

Suroviny:
maso vepřové, zelí kysané, cibule, smetana zakysaná, paprika sušená sladká, česnek, sůl, víno bílé, tuk

Přidat fotografie receptu