Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Makové koláče

Hodnocení receptu je 4,6 (12×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

medmic

Středně náročný

Doba přípravy 120 min Doba přípravy: 120 min

120 min (120 min příprava)

Suroviny pro 5

5

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie20 286 kJ /
4 849 kcal
Bílkoviny131,81 g
Tuky174,12 g
Vláknina48,10 g
Cholesterol 574 mg
Sodík 422 mg
Sůl0,82 g
Sacharidy664,50 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do mísy si dáme polovinu vlažného, ale ne horkého mléka, sodovku, olej, vejce, prosátou mouku, špetku soli, polovinu cukru a nadrolené droždí. Velmi pečlivě vypracujeme (a nebo necháme nějaký stroj vypracovat) hladké těsto - pokud se nám zdá příliš řídké, přisypeme ještě trochu hladké mouky. Odložíme kynout na přibližně hodinu. Krok 2: Před uplynutím této doby dáme do hrnku zbylé mléko, zbylý cukr, mák a trochu skořice, vše spolu za občasného promíchání svaříme a odložíme trochu vychladnout. Krok 3: Z těsta si odtrháváme pomoučenými rukami trochu těsta a uděláme si kuličky tak na půl až třetinu dlaně. Ty odložíme na pomoučený vál. Od velikosti nyní vytvořených kuliček závisí to, jak naše makové koláče budou velké po upečení - čili kdo raděj větší, dělá větší, kdo menší, dělá ... překvapivě také menší. Necháme přibližně dvacet minut až půl hodiny kynout. Krok 4: Poté rozložíme vyrostlé a mírně sploštělé bochánky na vyložený pečícím papírem a nebo vymazaný plech. Zachováme mezi nimi dost velké odstupy. Jemně je ještě pomoučíme a pak dnem sklenice odpovídající velikosti (o maličko menší průměr než bochánek) vytlačíme prostor pro náplň - můžeme ho ještě rozšířit či upravit ručně. Krok 5: Toto místo naplníme odpovídajícím množstvím svařeného maku a koláče vožíme do trouby rozpálené na 175 stupňů na přibližně patnáct až dvacet minut - doba záleží od barvy. Vyndáme, a necháme vychladnout (pokud možno nezbaštíme ještě teplé, protože by nám pak bylo přeci jen krapet ouvej).



Z uvedeného množství jsem měl dva plechy, které jsem pekl souběžně. Lze podávat i jako večeři či snídani, s hrnkem mléka nebo kefíru :)

Zveřejněno 7. 11. 2012

Poznámka autora medmic

Náplň je možno samozřejmě obohatit o různé oříšky nebo i rozinky, často se přidává také náš český tuzemáček a někdo část maku nahrazuje perníkem nebo piškoty.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Makové koláče

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/kXNK

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Makové koláče

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/kXNK

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (6)

Ty jo, super. Vypadá to skvěle, určitě to někdy zkusím. Vnučka Míša Tomanová 8 let.

Dva plechy to byly, protože jsem zkoušel úpravy těsta pro zrychlení a zjednodušení :) Proto to bylo půl kilo. Původní recept byl kilový a s jistými modifikacemi. Ale tohle vyšlo na jedničku. Drobenku příště přidám.
p.s. Právě jsem jeden dožvýkal, ještě máme tři, ale to nechám už rodině :-p

:-p:-p hned by jsem si zakousla ňam,ňam.:yes::-D

taky dělám... ale jen dva plechy??? :-O u nás alespoň 4!!!:-D a trocha drobenky nahóóóru.... mňamka:)

mám na to chut:-p:yes::yes::yes:

:yes::yes::-p

Tématické fráze:
makové koláče, kolace makove, makový koláč, recept na makové koláče, makové koláče recept, makový koláč bez droždí, pohádkové makové koláče, makové koláče, úprava máku na koláče, pohádkový makový koláč, makovy kolac recept, uprava maku, makové recepty, makový koláče, makový koláč na plech, koláč makový, jak upravit mák, recept makové koláče, makové koláče recepty, makové koláčky

Suroviny:
mouka hladká, mléko plnotučné, mák, cukr, sodovka, olej, droždí, skořice, vejce, sůl

Přidat fotografie receptu